网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
有限空间里的内与外

场地条件


百联店位于商场地下二层的一面弧形店铺之中,场地平面呈一个折角,门头面宽较窄,进去却别有洞天。

原址也是一家餐饮店铺,为了减少对厨房管线的改造,我们尽量保留原有厨房的位置。平面去掉一侧狭长的厨房的位置后,更为狭长和曲折,我们思考如何在有限的空间里给人丰富的体验。

Site conditions
The Bailian store is located in a curved store on the first floor of the mall with a folded site plan and a narrow frontage. But you can have a special experience if you enter into it.
The original site is also a restaurant in order to reduce the transformation of the kitchen pipeline, we try to retain the original location of the kitchen. After removing the long and narrow kitchen on one side, the floor plan is more narrow and winding, and we thought about how to give people a rich experience in a limited space.

▼空间概览
Space Overview

离宅半米 | 上海登乐越南粉百联店第1张图片


内与外

为了打破原有的空间秩序,斜插入两个半椭圆体块,原本一望到头的空间开始变得丰富起来,椭圆体块内为“室内”,体块外为“室外”。按照插入的椭圆的轨迹,将体块分裂成上下两个部分,下方420mm高的是座位,上方则是向内的檐。切断部分的体块,部分成为通道,部分放置活动座椅。

Inside and Outside
In order to break the original spatial order, two semi-elliptical blocks were inserted diagonally, and the original space became rich, with the "indoor" inside the elliptical block and the "outdoor" outside the block. According to the trajectory of the inserted ellipse, the block is split into two parts, the lower 420mm high is the seat, and the upper is the inward gable. The cut part of the block becomes a passage and a movable seat.

▼空间演变动态图
Dynamic map of spatial evolution(GIF)
离宅半米 | 上海登乐越南粉百联店第2张图片


▼沿着椭圆曲线的座位和上方向内倾斜的檐
Inward sloping eaves along the elliptical curve of the seat and the top
离宅半米 | 上海登乐越南粉百联店第3张图片


离宅半米 | 上海登乐越南粉百联店第4张图片


▼室内与室外模糊的界限
The blurred line between indoor and outdoor

离宅半米 | 上海登乐越南粉百联店第5张图片


离宅半米 | 上海登乐越南粉百联店第6张图片


插入立柱,作为整体结构的支撑。座位边是生长的植物,营造在树下就餐的感受。局部的位置用绿色透明的亚克力来作为隔断,在座位之间形成一定的私密性,但是视线上不遮挡。

The columns are inserted to serve as the support of the overall structure. The seats are bordered by growing plants to create the feeling of dining under the trees. The green transparent acrylic is used as a partition in the partial position to create a certain privacy between the seats, but without blocking the sight line.

▼立柱既是悬浮的顶的支撑,也是与绿色透明亚克力的虚,呼应的实。
The column is not only the support of the suspended top, but also the virtual, echoing reality with the green transparent acrylic.

离宅半米 | 上海登乐越南粉百联店第7张图片


离宅半米 | 上海登乐越南粉百联店第8张图片


离宅半米 | 上海登乐越南粉百联店第9张图片


通过对两个“半椭圆”体块的不断的变形和功能化,空间逐渐清晰,也变得丰富了起来。

Through the continuous deformation and functionalization of the two "semi-elliptical" blocks, the space is gradually clarified and enriched.

▼空间轴测图
Spatial axonometric view

离宅半米 | 上海登乐越南粉百联店第10张图片


离宅半米 | 上海登乐越南粉百联店第11张图片


离宅半米 | 上海登乐越南粉百联店第12张图片


离宅半米 | 上海登乐越南粉百联店第13张图片


关于PHO的联想

关于在越南街边吃一碗粉的联想,是开放通透的空间、是室内室外模糊的界限、是无尽的热带绿植、是编织的草帽和茅草屋顶…但如何在没有自然采光的地下二层商铺和有限的空间里表达这些关系?

The relevant thoughts about PHO
The relevant thoughts about pho in Vietnam is the open and airy space, the blurred boundary between indoor and outdoor, the endless tropical greenery, the woven straw hats and thatched roof...but how to express these relationships in a first floor store with no natural light and limited space?

▼绿植与灯光,内与外,透明与实体,在空间里反复穿透和交错
Greenery and light, inside and outside, transparent and solid, repeatedly penetrate and intersect in the space
离宅半米 | 上海登乐越南粉百联店第14张图片


▼树木在座位边肆意生长,在茅草屋檐下,我们就餐交谈
Trees grow unchecked by the seat.Under the thatched roof, we dine and talk
离宅半米 | 上海登乐越南粉百联店第15张图片


▼顺应椭圆曲线的线性内嵌灯条,在空间里划出一道明亮的弧线
The linear embedded light bar that follows the elliptical curve creates a bright arc in the space
离宅半米 | 上海登乐越南粉百联店第16张图片


▼备餐区和出餐口
Meal preparation area and outlet
离宅半米 | 上海登乐越南粉百联店第17张图片


▼绿色透明亚克力隔而不断
Transparent green acrylic insulation
离宅半米 | 上海登乐越南粉百联店第18张图片


▼定制的荧光绿线性灯是面条元素的抽象提取
The custom fluorescent green linear light is an abstract extraction of the noodle element
离宅半米 | 上海登乐越南粉百联店第19张图片


▼平面图
Floor plans
离宅半米 | 上海登乐越南粉百联店第20张图片


▼立面图
Elevation view

离宅半米 | 上海登乐越南粉百联店第21张图片


离宅半米 | 上海登乐越南粉百联店第22张图片


项目名称:登乐越南粉百联店
设计方:离宅半米 0.5m studio
联系邮箱:421871017@qq.com
项目设计 & 完成年份:4/ 2021& 7/2021
主创:王娇儿
项目团队: 胡家荣、张俞栋
项目地址:上海
建筑面积:167㎡
摄影版权:朴言
材质:硅藻泥、微水泥、不锈钢金属、绿色亚克力

Project Name: Deng Le Pho Bailian Store
Designed by: 0.5m studio
Contact email: 421871017@qq.com
Project Design & Completion Year: 4/ 2021& 7/2021
Designer: Jiaoer Wang
Project Team: Hu Jiarong, Zhang Yu Dong
Project Location: Shanghai
Building Area: 167㎡
Photography copyright: PuYan
Materials: diatom mud, micro cement, stainless steel metal, green acrylic


来源:本文由离宅半米 0.5m studio提供稿件,所有著作权归属离宅半米 0.5m studio所有。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

室内 (2353 articles)


餐饮空间 (252 articles)


餐厅 (382 articles)


中国 (2354 articles)


上海 (526 articles)


2021 (144 articles)


水泥 (150 articles)


不锈钢 (178 articles)