网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
怎么住着才舒服?让阳光进来吧!丨澳大利亚Keith街住宅第1张图片


Keith Street House / Fouché Architects

由专筑网小R,王雪纯编译

来自建筑事务所的描述:澳大利亚昆士兰的居民们有着不同的生活方式,与传统居民不同的是,他们十分看重空间品质与布局。在当地的许多旧建筑并没有充足的采光,很多人都选择把阳台进行围合以扩大内部使用空间,因此也导致了生活场所通风采光不足,而本文中的项目的原场地同样既不实用,也不舒适。

Text description provided by the architects. Modern-day Queensland residents live a different kind of life and seek different spacial qualities and arrangements to those that originally lived in the pre-war cottages that occupy the leafy old suburbs in Brisbane. The utilitarian rooms of old were often dark and over the years residents would enclose the verandahs to yield additional internal floor space. And so, this creates internal rooms without natural light or ventilation. This project was no different. The landlocked rooms were not useful nor enjoyable.

怎么住着才舒服?让阳光进来吧!丨澳大利亚Keith街住宅第2张图片


怎么住着才舒服?让阳光进来吧!丨澳大利亚Keith街住宅第3张图片


对于家庭住宅来说,现代化是必需条件,该项目保留了原有建筑的特征,同时提升了整体的舒适性,其中包括解决通风与采光的问题,另外还需要强调屋面和主要起居空间的关系。在项目的初始概念中,建筑师需要解决采光与流线问题,同时满足现代化生活需求。因此,各个房间进行了重新布局,整体看起来更加自由与现代。

A modern family home was required; one which retained the charming elements of yesteryear but was adapted to drastically increase livability. The issue of light and ventilation also needed to be solved. Finally, the relationship between the tree canopy and the main living areas needed to be strengthened. The original concept looked to untangle the mess of poorly lit internal rooms and disjointed living spaces and swap it for something that celebrates modern Queensland living. The matrix of rooms was broken down and rearranged into a plan that is free-flowing and contusive to a modern lifestyle.

怎么住着才舒服?让阳光进来吧!丨澳大利亚Keith街住宅第4张图片


怎么住着才舒服?让阳光进来吧!丨澳大利亚Keith街住宅第5张图片


怎么住着才舒服?让阳光进来吧!丨澳大利亚Keith街住宅第6张图片


厨房呼应了起居室和外部区域,构成了上部空间的主要焦点,厨房的长椅促进主人和客人之间的交流与互动,同时会让人感觉身处树丛之中。建筑的扩建部分具有现代气息,与原有的不对称空间形成鲜明的对比。在材料中,建筑师应用了浅色和深色的表面,同时也应用了New Guinea玫瑰木和Spotted Gum木材。

The kitchen directly addresses the living room and outdoor area and is the focal point of the upper level; one naturally gravitates towards the kitchen bench which encourages conversation between residents and visitors while feeling immersed in the treescape. The extension component is modern and starkly contrasts the original retained asymmetrical bungalow. Materials include a combination of light and dark painted surfaces and the liberal use of New Guinea Rosewood and Spotted Gum timbers.

怎么住着才舒服?让阳光进来吧!丨澳大利亚Keith街住宅第7张图片


怎么住着才舒服?让阳光进来吧!丨澳大利亚Keith街住宅第8张图片


怎么住着才舒服?让阳光进来吧!丨澳大利亚Keith街住宅第9张图片


怎么住着才舒服?让阳光进来吧!丨澳大利亚Keith街住宅第10张图片


怎么住着才舒服?让阳光进来吧!丨澳大利亚Keith街住宅第11张图片


怎么住着才舒服?让阳光进来吧!丨澳大利亚Keith街住宅第12张图片


怎么住着才舒服?让阳光进来吧!丨澳大利亚Keith街住宅第13张图片


怎么住着才舒服?让阳光进来吧!丨澳大利亚Keith街住宅第14张图片


怎么住着才舒服?让阳光进来吧!丨澳大利亚Keith街住宅第15张图片


怎么住着才舒服?让阳光进来吧!丨澳大利亚Keith街住宅第16张图片


怎么住着才舒服?让阳光进来吧!丨澳大利亚Keith街住宅第17张图片


怎么住着才舒服?让阳光进来吧!丨澳大利亚Keith街住宅第18张图片


建筑设计:Fouché Architects
地点:澳大利亚
类别:住宅
主创建筑师:Rayne Fouché, Larissa Fouché
面积:304.0 ㎡
项目时间:2018年
摄影:Andy Macpherson
制造商:Qasair, Britton Timbers, Mièle, Autodesk, Spotted Gum, Asko, Resene
机械工程:Westera Partners
顾问:Building Certification Consultants
施工方:Wendourie Constructions

Architects: Fouché Architects
Location: Gold Coast, Australia
Category: Houses
Lead Architects: Rayne Fouché, Larissa Fouché
Area: 304.0 ㎡
Project Year: 2018
Photographs: Andy Macpherson
Manufacturers: Qasair, Britton Timbers, Mièle, Autodesk, Spotted Gum, Asko, Resene
Engineering: Westera Partners
Consultants: Building Certification Consultants
Builder: Wendourie Constructions

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (10785 articles)


居住建筑 (3288 articles)


住宅 (2717 articles)


澳大利亚 (456 articles)


2018 (910 articles)