网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
疗愈设计——癌症儿童的康复乐园第1张图片


瓦伦西亚的屋顶游乐场
Roof Playground in Valencia

由专筑网亚森君,李韧编译

非盈利基金会Juegaterapia是该项目的合作方,这是一个改善癌症儿童生活条件的组织。他们一开始只是为化疗的孩子们提供玩乐设备,但现在他们已经扩大了行动计划,把用于放置儿科医院设备的屋顶及其它尚未利用的空间,改造成供住院儿童玩耍的场地。这个项目探究了设计究竟如何形塑感知、认知和体验,更重要的是,它可以成为改善入院儿童的日常生活。

This work is the result of the collaboration with Juegaterapia, a non-profit foundation that improves the life conditions of children with cancer. They began delivering donated play-stations to the kids in order to be used during the chemo but they have expanded their agenda and now they transform rooftops and leftover spaces destined for installations in pediatric hospitals into playgrounds for the hospitalized kids. This project offered a great opportunity to test out how design can shape perception, cognition and experience and most importantly can be an instrument to improve every day life.

疗愈设计——癌症儿童的康复乐园第2张图片


疗愈设计——癌症儿童的康复乐园第3张图片


不少研究已经表明自然元素会对病人带来有益的影响,且某些情况下会加速病人的痊愈。然而,在与Juegaterapia基金会的合作过程中,建筑师发现,尽管这些有利的影响是既定事实,但并非所有医院都愿意在其基础设施中增加绿色植被,因为担心会增加成本和维护的费用。基于这一限制,建筑师探索和分析了自然环境本身的特质,并将其转译置入到屋顶现有的结构中。

Several studies have demonstrated the beneficial effects that nature can produce on patiences, in some cases shortening the recovery time. But when collaborating with Juegaterapia foundation it was manifested that despite these facts not all the hospitals were willing to add vegetation into their infrastructures as they are concern about costs and maintenance. As a result of this constraint, we explored and analysed the proper characteristics of natural environments that can be extracted and recreated by artificial means to be inserted in the existing structures.

疗愈设计——癌症儿童的康复乐园第4张图片


疗愈设计——癌症儿童的康复乐园第5张图片


设计团队最感兴趣的是自然元素与人为要素之间天然的张力,因此希望通过艺术的抽象转译在两者之间建立联系。当然有些表达方式让人一目了然,但有些表达方式则会具有隐喻性。除此以外,建筑师也想以这个设计回应人们记忆中的瓦伦西亚市,纪念这座海边的城市。

We were interested in the tension between nature and artifice and in processes of abstraction used in art in order to create bridges between both of them, in some cases literal, in others metaphoric, when two realities that are usually disconnected get linked. Also, we wanted to use the design to create a bridge with the memory of the place, the city of Valencia, a city by the sea.

疗愈设计——癌症儿童的康复乐园第6张图片


疗愈设计——癌症儿童的康复乐园第7张图片


设计可以产生类似于生命系统的人工体系,这并不是说从形式上去模仿自然元素,而是让自然的常态在这些人为的环境中实现,包括动态、弹性、密度、声音、亮度等感知层面的信息,林外包括交互模式,如庇护、悬挂、躺在树荫下、摆动等诸多特征。

Through design it is possible to generate artificial systems that perform in a similar way that living systems, without mimicking natural elements literally in form but in their predicative dimension: movement, flexibility, variation of density, sound, lightness… Also an interactive quality is pursuit, actions like sheltering, hanging, lying down under the shade, swinging… frequently done in nature should be also possible in these artificial environments.

疗愈设计——癌症儿童的康复乐园第8张图片


疗愈设计——癌症儿童的康复乐园第9张图片


在分析能够用于人为环境的自然特质的过程中,建筑师发现有如下特质,分别是颜色、树木、树叶、树枝、密度、阴影等,由此,建筑师开始思考是否有一种材料,既可以用来随心所欲地实现这些自然特征,同时材料本身也易于处理且经济。最后,建筑师决定在游乐场上大量使用绳索,这是因为综合考量了绳索的多功能性、弹性以及触感等因素。

In analysing what could be brought from nature we discovered colors, the repetition of the tree troncs, the movement of the leaves, the flexibility of the branches, the different densities, the shade… We started to think about one material that we could use in different ways to recreate all these characteristics, and that would be easy to work with and inexpensive. We thought about the versatility of ropes, their resiliency, and the tactile quality that make them be one of the most used materials in playgrounds.

疗愈设计——癌症儿童的康复乐园第10张图片


疗愈设计——癌症儿童的康复乐园第11张图片


项目的设计目的是希望创造一个神奇的世界、一个开放的空间,在这个空间里,建筑师所创造的人为景观能够与自然元素合二为一,每一个玩乐装置都能够激发出各类全新且意想不到的体验。项目中所使用的大挂绳结构能够随风摆动,这不仅在白天呈现律动的阴影,它所围合的开放且灵活的空间,亦能作为不同的功能所使用,如操场、运动空间、舞台和音乐会场所等。建筑师希望这神奇的空间,不仅能使来这里玩的患者愉悦,亦能让俯瞰这里的人们得到享受。当每个儿童由房间向外看到这五颜六色的巨大悬挂结构时,他们可以尽情地发挥想象,把这里视为一朵巨大的花、一只水母、一艘宇宙飞船等等。

The intention was to create a magic world, an open space where the elements that we proposed could generate artificial landscapes and that could blend with natural elements, where the different play structures could be used in different ways so the experience of playing could be new and unexpected every time. For that we proposed big hang rope structures that move with the wind, that cast different shades during the day and that cover open and flexible spaces that can be used in different ways, playground, exercise space, stage for shows and concerts… We wanted that this magic world could be enjoyed also from the rooms of the hospital, so the bird view of the playground was an important part of the design. The big hanging structures are perceived from the rooms as colorful elements that each kid could perceive as a different thing, a giant flower, a jellyfish, a spaceship…

疗愈设计——癌症儿童的康复乐园第12张图片


疗愈设计——癌症儿童的康复乐园第13张图片


疗愈设计——癌症儿童的康复乐园第14张图片


疗愈设计——癌症儿童的康复乐园第15张图片


疗愈设计——癌症儿童的康复乐园第16张图片


疗愈设计——癌症儿童的康复乐园第17张图片


项目信息:
建筑设计:Lorena del Río e Iñaqui Carnicero, RICA Studio
团队:Takuma Johnson, Liam Martin, Amy Hyemin Jang, Angela Posse
承包商:Ferrovia
l顾问:Lastra Zorrilla
地点:西班牙,瓦伦西亚
日期:2018年
预算:300000欧元
摄影:Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

Architects: Lorena del Río e Iñaqui Carnicero, RICA Studio
Team: Takuma Johnson, Liam Martin, Amy Hyemin Jang, Angela Posse
Contractor: Ferrovial
Consultants: Lastra Zorrilla
Location: Hospital de la Fe, Valencia, España.
Date: 2018
Budget: 300.000€
Photography: Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (10587 articles)


医疗建筑 (109 articles)


娱乐休闲空间 (133 articles)


游乐场 (25 articles)


西班牙 (654 articles)


瓦伦西亚 (10 articles)


2018 (866 articles)