网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
明黄色楼梯——住宅空间里的艺术气息第1张图片


Mile End Road住宅的黄色楼梯和天窗
Vine Architecture Studio brightens up Mile End Road home with yellow staircase and skylights

由专筑网苏一,李韧编译

Vine建筑工作室重新装潢了伦敦东部的一座顶层公寓,建筑师加入了一个黄色的螺旋楼梯和一些丰富的顶灯,因此空间内部能充满光线。

Mile End Road住宅是紧凑的一居室,它和下面的办公室共享一个楼梯间和屋顶露台。

当地的Vine建筑工作室已经翻新并且重新配置了这座房子,它之前一直处于失修状态。

Vine Architecture Studio has refurbished a rooftop apartment in east London, with features including a yellow spiral staircase and generous rooflights that fill the interior with daylight.
Mile End Road is a compact one-bedroom apartment that shares a stairwell with offices below, and both share the use of the roof terrace areas.
Locally based Vine Architecture Studio has refurbished and reconfigured the home, which was previously in a state of disrepair.

明黄色楼梯——住宅空间里的艺术气息第2张图片


它们的改变体现在有了更加舒适的居住空间。

“我们将公寓的布局合理化。”设计师说道,“保留了交错的承重石墙,它们将空间分成了四部分。反之,我们重新定义了四个生活功能,即洗漱、吃饭、放松、睡觉。”

Their transformation sees the cramped layout replaced with more liveable spaces.
"We sought to rationalise the layout of the apartment," the studio claimed, "while retaining the intersecting load-bearing masonry walls that subdivided the space into equal quarters. These, in turn, allowed us to define the four living functions of washing, dining, relaxing and sleeping."

明黄色楼梯——住宅空间里的艺术气息第3张图片


全新的室内平面来源于层次的变化,而这种变化呼应了屋面,这能够让不同的空间有不同的功能。

双层斜屋顶包含了宽阔朝北的天窗,因此柔和的光线可以照进开放的室内空间和临近的卧室。如果需要的话,椽子之间隐藏的电动百叶窗可以遮阳。

The new internal plan is determined by a level change aligned with a roof valley that helps to lend the different functional zones a distinctive character.
The double dual-pitched roof incorporates full-width, north-facing skylights that allow soft light to flood into the open-plan living spaces and adjacent bedroom. Concealed motorised blinds between the rafters can be used to shade or darken the rooms if required.

明黄色楼梯——住宅空间里的艺术气息第4张图片


“屋顶的倾斜度部分取决于太阳的角度。”设计师解释说。

“这使得我们可以应用大面积的玻璃窗,同时还能通过调整朝向以减少直接的太阳照射,从而调节室内温度。”

"The incline of the roof is in part determined by the angle and path of the sun," the architects explained.
"This allowed us to maintain a large area of glazing while regulating internal temperature through the passive measure of orientation and pitch to minimise direct solar gain."

明黄色楼梯——住宅空间里的艺术气息第5张图片


大型超薄门位于餐厅里,厨房旁边一个带砖的无框窗户可以让日光进入室内。

餐厅和露台之间的水平门槛形成了室内外的平滑过渡。露台上的装饰呼应了气候特征与室内楼板。

Large slim-line sliding doors lining the dining area and a frameless picture window with brick reveals next to the kitchen allow additional daylight to enter the space.
A level threshold between the dining area and the terrace ensures a smooth transition from interior to exterior spaces. The durable Accoya decking used for the terrace will gradually weather to match the internal flooring.

明黄色楼梯——住宅空间里的艺术气息第6张图片


休息区和卧室之间同样无缝连接在一起。这些空间都通过一对通高滑动面板而分隔,这些面板由三层云杉胶合板制成,而胶合板遮住了空间的开口。

厨房橱柜采用了相同的云杉板,还有暴露的椽子。这些浅色的木头和烟熏的橡木地板相得益彰,显得明亮且简约。

The threshold between the lounge area and bedroom is similarly seamless. The spaces can be separated using a pair of full-height sliding panels made from three-layer spruce plywood that cover the purposely wide opening.
The same stained spruce is used for the kitchen cabinets, as well as for rafters that are either fully or partly exposed. The pale wood complements the smoked-oak flooring and contributes to the overall harmony of the bright pared-back space.

明黄色楼梯——住宅空间里的艺术气息第7张图片


为公寓外表面挑选的材料延续了柔和的风格。浅色砖和砂浆营造了均匀而坚实的美感,然而砖表面的纹理细节使其柔化。

这个螺旋的楼梯覆盖着生动的黄色,因此它成为了引人注目的建筑特征,它连接着屋顶空间和主要露台。

摄影:Nicholas Worley

Materials chosen for the apartment's exterior surfaces continue the muted palette. Pale brick and mortar create a homogenous and robust aesthetic that is softened by the textural detail of the brick surfaces.
The spiral stair is painted a vivid shade of yellow that transforms it into a striking sculptural feature, connecting the main terrace with a further space on the rooftop.
Photography is by Nicholas Worley.

明黄色楼梯——住宅空间里的艺术气息第8张图片


明黄色楼梯——住宅空间里的艺术气息第9张图片


明黄色楼梯——住宅空间里的艺术气息第10张图片


明黄色楼梯——住宅空间里的艺术气息第11张图片


明黄色楼梯——住宅空间里的艺术气息第12张图片


项目信息:
建筑设计:Vine 建筑工作室
结构工程:Engineers HRW
总承包商:Homeway Builders

Project credits:
Architect: Vine Architecture Studio
Structural engineers: Engineers HRW
Main contractor: Homeway Builders

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

室内 (1904 articles)


居住空间 (686 articles)


住宅 (2671 articles)


翻新 (25 articles)


英国 (580 articles)


伦敦 (366 articles)


斜屋顶 (9 articles)


木材 (2691 articles)


玻璃 (1779 articles)