网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
别想太多,这个吸引眼球的大屋顶真的只是用来遮阳第1张图片


Termalija家庭健身会所
Termalija Family Wellness / Enota

由专筑网李韧,曹逸希编译

来自建筑事务所的描述:Termalija家庭健身会所是近15年来Enota建筑事务所在Terme Olimia系列项目中的最新作品,该项目是将一座建造于上世纪80年代的传统健康中心改造为现代温泉浴场。改造的特点在于其渐进式的发展,每个步骤都是根据需求而进行,并没有任何预先的构想计划。实际上,投资者和我们自己都认为每座新建筑都是最后一座。

Text description provided by the architects. Termalija Family Wellness is the latest in the series of projects which we have built at Terme Olimia in the last fifteen years and concludes the complete transformation of the complex from a classic health centre built in the 1980s to a modern relaxing thermal spa. The transformation has been characterised by its gradual nature - each step was carried out in response to the then-current needs and did not follow any preconceived development plan. In fact, every new building was believed both by the investor and by ourselves to be the last.

别想太多,这个吸引眼球的大屋顶真的只是用来遮阳第2张图片


此类综合体的改造常常会导致一系列的扩建,这个过程会慢慢的建立空间,就项目周期和设计过程而言,每个步骤都能得以展现。建筑师在Terme Olimia的这个改造项目中运用了不同的设计策略,他们希望能够从城市化的角度来提升建筑的场所感,同时虽然每次改造都有不同的功能目的,但是建筑并非完全铺满场地,而是和周边的自然环境紧密结合在一起。

The usual development of such complexes results in a series of extensions that slowly fill the space and do not conceal their origin in terms of either the period or the design. We took a rather different approach in the renovation of Terme Olimia, and with each new building, we tried to improve the situation also in terms of the urbanism. At the same time, we invested a lot of effort into designing the buildings in such a way that despite the new programme added each time, the buildings do not actually fill the space but connect it even more with the nature that surrounds them.

别想太多,这个吸引眼球的大屋顶真的只是用来遮阳第3张图片


别想太多,这个吸引眼球的大屋顶真的只是用来遮阳第4张图片


而这种方法则同样适用于Termalija家庭健身场所的设计,这座新建筑位于原先室外泳池的场地上。建筑的封闭部分应该在每年夏天都被拆除,这样能够释放更多的室外场所,但是由于项目较为复杂,因此并没有这样实施。室外泳池薄膜屋顶的尺寸和形态使得它在周边的建筑之中尤为突出。

The same applies to the Termalija Family Wellness. The new facility is located at the site of the former wintertime covering of the outdoor pool. The cover was supposed to be retracted every summer to free up the scarce outdoor space, but in practice, this was never done because of the complexity of the retraction process. With its size and form, the membrane covering of the outdoor water surfaces stood out considerably from the surrounding built structure.

别想太多,这个吸引眼球的大屋顶真的只是用来遮阳第5张图片


虽然曾经的项目概念来源于投资方,但是最终方案则由建筑师提出。现有的冬季遮盖空间并不利于使用者来体验这座原本自然的建筑设施。但这也并非唯一的原因,在项目的设计过程中,旧建筑的热保温性能和新建筑形成鲜明对比,这引起了越来越多客人的投诉,他们希望建筑室内空间保温性能在均等的水平上。因此投资方决定进行下一步改造。

While the previous projects were the result of the wishes of the investor, this one was actually proposed by us. The existing winter covering was a definite detriment to the guests' experience of this otherwise very naturally designed complex. But this was not the sole reason: in its programme and design, the old part featuring thermal content stood in stark contrast to the new one, giving rise to mounting complaints from guests who wanted the service to be on an equal level. This persuaded the investor to go ahead with this last step of the transformation of the entire complex.

别想太多,这个吸引眼球的大屋顶真的只是用来遮阳第6张图片


旧建筑的大部分被切割和深埋在周围的地形下,这也减少了它们的场地存在感。在Termalija家庭健身场所之中,建筑师并不打算简单地重复这个策略。他们构思了必需的空间体量,并且思考了在水面区域建筑需要多高的尺度。该项目并没有单纯地参照周边的自然景观,而是围绕着周边传统建筑对建筑的尺度和形态进行构思,从而运用到设计中。

Previously, a greater portion of the building was cut-and-filled under the surrounding terrain with each subsequent project, which reduced their presence on the site. In the case of the Termalija Family Wellness, however, we weren't able to simply repeat this design approach. The volume of the necessary space, especially in the area with water surfaces, required the siting of a much larger structure which could not simply be buried below the grade. No longer being able to reference only the surrounding natural landscape, the solution was found in the scale and form of the surrounding vernacular structures.

别想太多,这个吸引眼球的大屋顶真的只是用来遮阳第7张图片


虽然整个设计策略和场地上的其他建筑类似,但是水域上方的大屋顶被分隔成了几个小部分,这样能够呼应周边建筑的尺度感。远远看去,新建筑的形态、色彩、尺度都和周边的乡村建筑融为了一体,这样能够将人们的视线吸引到整个综合体的核心部分。

While we were still able to design Termalija's supporting programme in the same way as we had previously done Orhidelia, the large roof above the water area was divided into sets of smaller segments to prevent its scale from overwhelming the surroundings. Viewed from a distance, the shape, colour, and scale of new clustered structure of tetrahedral volumes is a continuation of the cluster of the surrounding rural buildings, which simply visually extends into the heart of the complex.

别想太多,这个吸引眼球的大屋顶真的只是用来遮阳第8张图片


别想太多,这个吸引眼球的大屋顶真的只是用来遮阳第9张图片


别想太多,这个吸引眼球的大屋顶真的只是用来遮阳第10张图片


别想太多,这个吸引眼球的大屋顶真的只是用来遮阳第11张图片


由此产生的精细的结构体量也帮助建筑师解决了另一个难题,看似复杂的几何形状让这座全新的屋顶看上去极具稳定性,覆盖着整个泳池空间,但却不使用支柱。远远看去,大屋顶漂浮在泳池之上,作为外部空间设计。由于夏季缺乏室外空间,因此必须研究解决方案,以提供与夏季开放空间相同的冬季封闭空间。屋顶上的众多天窗,以及完全开放的玻璃建筑立面,使客人能够自如地穿过建筑内部。尽管屋顶的尺度较大,但其只是单纯地起到了夏季遮阳的作用,对于外部空间的应用丝毫不产生影响。

The resulting fine structure of volumes has enabled us to solve another important task. The seemingly complex geometry gives the new roof static strength, allowing the entire pool space to be covered virtually without supports. In this way, the new roof floats above the pool platform, which is designed as an exterior space. Due to the lack of outdoor spaces in the summer, it was imperative to examine solutions which would deliver the same closed space used by the guests in winter as an open space in summer. Numerous skylights in the roof, together with the ability to fully open all the facade glass surfaces, enable the guests to seamlessly pass through the interior of the building. Despite its size and the space it occupies, the new roof simply acts as a big summertime sunshade and does not usurp any of the precious exterior space.

别想太多,这个吸引眼球的大屋顶真的只是用来遮阳第12张图片


别想太多,这个吸引眼球的大屋顶真的只是用来遮阳第13张图片


别想太多,这个吸引眼球的大屋顶真的只是用来遮阳第14张图片


别想太多,这个吸引眼球的大屋顶真的只是用来遮阳第15张图片


别想太多,这个吸引眼球的大屋顶真的只是用来遮阳第16张图片


别想太多,这个吸引眼球的大屋顶真的只是用来遮阳第17张图片


别想太多,这个吸引眼球的大屋顶真的只是用来遮阳第18张图片


别想太多,这个吸引眼球的大屋顶真的只是用来遮阳第19张图片


别想太多,这个吸引眼球的大屋顶真的只是用来遮阳第20张图片


别想太多,这个吸引眼球的大屋顶真的只是用来遮阳第21张图片


别想太多,这个吸引眼球的大屋顶真的只是用来遮阳第22张图片


别想太多,这个吸引眼球的大屋顶真的只是用来遮阳第23张图片


别想太多,这个吸引眼球的大屋顶真的只是用来遮阳第24张图片


别想太多,这个吸引眼球的大屋顶真的只是用来遮阳第25张图片


别想太多,这个吸引眼球的大屋顶真的只是用来遮阳第26张图片


别想太多,这个吸引眼球的大屋顶真的只是用来遮阳第27张图片

   
建筑设计:Enota
地点:斯洛文尼亚
项目团队:Dean Lah, Milan Tomac, Peter Sovinc, Nuša Završnik Šilec, Polona Ruparčič, Peter Karba, Carlos Cuenca Solana, Jurij Ličen, Tjaž Bauer, Sara Mežik, Eva Tomac, Jakob Kajzer, Maja Majerič, Goran Djokić
面积:8780.0 m2
项目时间:2018年
摄影:Miran Kambič
合作方:Ivan Ramšak s.p. (结构工程), Nom biro (电力装置), Nom biro (机械服务), Darrtech (泳池技术)

Architects: Enota
Location: Municipality of Podčetrtek, Slovenia
Project Team: Dean Lah, Milan Tomac, Peter Sovinc, Nuša Završnik Šilec, Polona Ruparčič, Peter Karba, Carlos Cuenca Solana, Jurij Ličen, Tjaž Bauer, Sara Mežik, Eva Tomac, Jakob Kajzer, Maja Majerič, Goran Djokić
Area: 8780.0 m2
Project Year: 2018
Photographs: Miran Kambič
Collaborators: Ivan Ramšak s.p. (structural engineering), Nom biro (electrical installations), Nom biro (mechanical services), Darrtech (pool technology)

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (10691 articles)


娱乐休闲建筑 (353 articles)


健身俱乐部 (3 articles)


温泉浴场 (13 articles)


斯洛文尼亚 (31 articles)


2018 (891 articles)


Enota (5 articles)


玻璃 (1788 articles)


大屋顶 (3 articles)