网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
如甲壳虫般的生态建筑丨墨尔本住宅扩建项目第1张图片

Wowowa的墨尔本住宅凹形砖扩建工程
Wowowa adds fluted-brick extension to refurbished Melbourne house

由专筑网李韧,杨帆编译

墨尔本当地建筑事务所Wowowa对一座维多利亚时代的住宅进行了改造,增加了扇形砖墙的立面体量,其中包含了开放式起居空间。

Local architecture studio Wowowa has renovated a Victorian house in Melbourne and added an extension with a scalloped brick facade that contains an open-plan living space.

如甲壳虫般的生态建筑丨墨尔本住宅扩建项目第2张图片

Wowowa建筑事务所受邀对该住宅进行现代化改造,项目位于Fitzroy北部地区,业主在YouTube欣赏了一系列由Wowowa建筑事务所所构思的墨尔本遗产建筑改造视频后,产生了邀请他们进行改造自宅的想法。

这座维多利亚风格建筑有着装饰性的砖石纹理,名为“tiger prawn”,业主希望后部的扩建部分保持与建筑主体一致的风格。

The practice was invited to oversee the modernisation of a property in the city's Fitzroy North neighbourhood by a client who had watched one of a series of YouTube videos produced by Wowowa about improving Melbourne's heritage properties.
The house's original Victorian frontage features a decorative brickwork pattern known colloquially as "tiger prawn" due to its predominantly pink colouring, which the owners wished to complement with a similar-looking rear extension.

如甲壳虫般的生态建筑丨墨尔本住宅扩建项目第3张图片

建筑师说:“该项目需要我们通过现有视觉要素的统一感和诠释方法,从后方扩建体量中表达建筑前方的形态、工艺和装饰感。”

该项目的第一个步骤是设计一个扩建体量,该体量能够反映建筑前侧的规划特征和比例。建筑师将其设计成扇形,这样能够充分利用阳光,并且内部空间也足够灵活。

"The brief called for a mirroring of the robustness, craft and ornament of the front out the back, in the spirit of cohesion and reinterpretation of the existing visual language," said the architects.
The first step was to create an extension that mirrors the plan and proportions of the terrace frontage. This volume was then sculpted to create the scalloped form, which provides optimal daylight conditions and creates flexibility in the internal spaces.

如甲壳虫般的生态建筑丨墨尔本住宅扩建项目第4张图片

如甲壳虫般的生态建筑丨墨尔本住宅扩建项目第5张图片

建筑的凹槽立面看上去如同虾的背脊,建筑师运用了灰绿色砖石,从而表达了爬行动物天然色彩的意向。

砖石扩建体量位于原有建筑的转角部分,距离场地的边缘只有1米,这让周边居民也能够欣赏到建筑的几何之美,同时也形成了北向大开窗。

立面上的窗户经过重新设计,并且结合了悬挂着植物的阳台。

The fluted facade is informed by the ridges on a prawn's shell and is clad in brickwork with grey and green hues that also evoke the crustacean's natural colouring.
The masonry extends around a corner just one metre from the boundary of the narrow site. This allows the neighbours to appreciate its dramatic geometry and also facilitates the integration of large north-facing windows.
Windows are set back into the facade and balconies containing hanging plants are integrated into the recesses.

如甲壳虫般的生态建筑丨墨尔本住宅扩建项目第6张图片

如甲壳虫般的生态建筑丨墨尔本住宅扩建项目第7张图片

现有的建筑内部包含了一系列狭长且采光不佳的房间,建筑师将这些空间进行了改造,形成更加现代化的开放式空间。

建筑师设计了延伸向花园的空间,使各个空间围绕着突出庭院而排布。

建筑师说:“改造之后,业主可以在厨房、起居室、餐厅等各个功能空间中感受到自然的气息,这些空间都通过庭院而限定。”

The existing Victorian interior comprised a typical sequence of cramped and dark rooms, which were mostly removed to create a more contemporary open-plan space.
The reconfigured plan includes a seamless space that extends towards the garden and contains a series of distinct zones arranged around a protruding courtyard.
"The whole family can now be in any kitchen, living or dining nook, divided by courtyard and spatial play, but feel a sense of retreat," the studio added.

如甲壳虫般的生态建筑丨墨尔本住宅扩建项目第8张图片

如甲壳虫般的生态建筑丨墨尔本住宅扩建项目第9张图片

如甲壳虫般的生态建筑丨墨尔本住宅扩建项目第10张图片

全新的起居空间包含有厨房和休息区,分别位于V形采光井的两侧,周围环绕着弧形玻璃墙体。

这种手法也将内部空间贯通起来,增强了视觉连续性,南侧的空间便于自然采光与通风。

The new living space accommodates a kitchen and lounge positioned on either side of the V-shaped light well, which is enclosed by curving glazed walls.
This intervention helps to break up the overall mass of the space whilst maintaining visual continuity throughout the interior. Its position on the southern boundary also allows daylight and natural ventilation to enter the room.

如甲壳虫般的生态建筑丨墨尔本住宅扩建项目第11张图片

在楼上,建筑师在厨房顶上设置了另一个室外阳台空间。

使用者可以通过卧室的玻璃门进入阳台,抑或是从扩建部分卧室旁侧的走廊进入。

在今年早期,Austin Maynard Architects事务所也将一座破旧的马厩改造成家庭住宅,而Ritz & Ghougassian事务所则为郊区的咖啡馆设计了红色调的室内空间。

An additional outdoor space on the upper floor is achieved by incorporating a small deck on the roof above the kitchen.
This terrace is accessible from an existing window off one of the bedrooms, or using a small set of steps leading from a corridor next to a new bedroom in the extension.
Earlier this year Austin Maynard Architects overhauled a dilapidated horse stable in Fitzroy to create a family home, while Ritz & Ghougassian created red-toned interiors for the Bentwood cafe in the suburb.

如甲壳虫般的生态建筑丨墨尔本住宅扩建项目第12张图片

如甲壳虫般的生态建筑丨墨尔本住宅扩建项目第13张图片

如甲壳虫般的生态建筑丨墨尔本住宅扩建项目第14张图片

如甲壳虫般的生态建筑丨墨尔本住宅扩建项目第15张图片


【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9353 articles)


居住建筑 (2874 articles)


住宅 (2319 articles)


扩建项目 (30 articles)


澳大利亚 (387 articles)


墨尔本 (97 articles)


砖墙 (115 articles)


玻璃 (1482 articles)