网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
归隐在城市的转角小屋中|东京“Slide”住宅第1张图片


Appollo建筑事务所在繁华的东京街区建立了温馨的城市之家
Appollo architects creates intimate urban home in bustling Tokyo neighborhood

由专筑网黎旭辰,曹逸希编译

Apollo建筑事务所与其合作伙伴们设计完成了一个名为“Slide”的小房子,该房子是为东京东部的一个家庭所设计的。建筑师们最大化的利用有限的空间去安排这个家庭的生活。建筑外表皮采用深灰色的镀铝锌包层,恰到好处的融入进住宅区的周围环境中。

Apollo architects and associates has completed a small house named ‘Slide’ for a family in eastern Tokyo. The home’s innovative design utilizes space efficiently to maximize the family’s living arrangement. The dark grey galvalume cladding blends gently into the surrounding environment of the residential neighborhood.
   
归隐在城市的转角小屋中|东京“Slide”住宅第2张图片

all images © masao nishikawa

鉴于该建筑所处的位置是在一座小学的对面,建筑师们选择了设计一个尽可能开放的空间同时又能保护隐私。例如把卧室等私密空间放在一楼,而二楼则设有一个家庭房,胡桃木材质的木板对齐排列开来组成倾斜的天花板,使空间更有纵深感和动态的连接感。

Given the lot’s location, across from an elementary school, APOLLO architects chose to prioritize privacy while designing a space that was as open as possible. Intimate spaces such as the bedrooms are located on the first floor, while the second floor contains a family room with a high, sloped ceiling finished in walnut planks aligned lengthwise to give the space a greater feeling of depth and dynamic connection.

归隐在城市的转角小屋中|东京“Slide”住宅第3张图片
   
私密空间如卧室位于一楼,而二楼设有家庭间/Intimate spaces such as the bedrooms are located on the first floor, while the second floor contains a family room

为了最大限度地利用该临街地段的狭窄空间,二楼的外墙设计了一面大窗户。该窗户被木质百叶窗遮蔽,使内部隐私不外露,但仍然允许外面居民的生活气息融入其中。家庭房内的钢制楼梯可直接通往屋顶,同时还作为一种雕塑元素,突出表现天花板的高度。

In order to maximize use of the lot’s narrow frontage, the second floor’s façade consists of one large window. The aperture is shielded with wooden louvers that give privacy to the interior, while still allowing light, breezes, and views for the residents. A steel staircase in the family room provides access to the roof, but also functions as a sculptural element accenting the high-ceilinged room.

归隐在城市的转角小屋中|东京“Slide”住宅第4张图片

家庭房内的钢制楼梯可直接通往屋顶/A steel staircase in the family room provides access to the roof

屋顶被外墙环绕,创造出一块私人庭院作为附加的公共空间。露台上的窗户可以将柔和的自然光线带进整个家庭的房间里,给人全天候的享受。房屋设计使家人能够通过垂直空间进行移动,找到自己喜欢的地方放松身心;这也许是拥有一所小的城市房屋才能够体会到的独特自由和乐趣。

The rooftop is surrounded by walls, creating a private courtyard that serves as an additional communal area.Clerestory windows facing onto this terrace bring soft natural light into the family room throughout the day. The home allows family members to move through the vertical space and find their own favorite places to relax; this, perhaps, is the unique freedom and pleasure of a small urban house.
   
归隐在城市的转角小屋中|东京“Slide”住宅第5张图片

二楼包含一个家庭房,楼顶倾斜的天花板由核桃木板制作而成/The second floor contains a family room with a high, sloped ceiling finished in walnut planks

归隐在城市的转角小屋中|东京“Slide”住宅第6张图片

房子允许家人通过垂直空间进行移动,找到自己喜欢的地方放松身心/The home allows family members to move through the vertical space and find their own favorite places to relax

归隐在城市的转角小屋中|东京“Slide”住宅第7张图片

屋顶被外墙环绕,创造出一块私人庭院作为附加的公共空间/The rooftop is surrounded by walls, creating a private courtyard that serves as an additional communal area

归隐在城市的转角小屋中|东京“Slide”住宅第8张图片

二楼的立面采用木质百叶窗用来遮蔽大面积的窗户/The second floor of the façade consists of one large window shielded with wooden louvers

归隐在城市的转角小屋中|东京“Slide”住宅第9张图片

房屋即是空间,它的高效设计创造出一个动态的环境/While the home is space, its efficient design creates a dynamic environment

归隐在城市的转角小屋中|东京“Slide”住宅第10张图片

木制百叶窗保护内部空间的隐私,但仍然允许外部居民的生活气息融入到内部/Wooden louvers give privacy to the interior, while still allowing light, breezes, and views for the residents



出处:本文译自www.designboom.com/,转载请注明出处。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (8424 articles)


居住建筑 (2641 articles)


住宅 (2121 articles)


日本 (859 articles)


东京 (228 articles)


钢材 (797 articles)


木材 (2101 articles)