网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
重返学生时代:还你一个知行合一的菁菁校园第1张图片

曼谷新加坡国际学校二期
Singapore International School of Bangkok - Phase II / Plan Architect

由专筑网杨博,杨帆编译

来自建筑事务所的描述。曼谷新加坡国际学校一期工程完成后,学校需要继续扩建中学部。学校最初要求设计一个礼堂,其中包含一个400座的多功能大厅和一个创意艺术中心。随后又提出需建设供750名学生使用的中学楼,两栋学生宿舍楼,一个运动综合体,一个8道泳池,以及一个坐落其中的足球场。

From the architect. After the accomplishment of the first phase, Singapore International School of Bangkok requires an expansion for their secondary students. The initial requirement from the school was the auditorium building, including 400-seats multi-purpose hall along with a home for creative art center. Following with the secondary building that serves up to 750 students, two dormitory buildings for students, sport complex, 8-lanes swimming pool, and a football field that sit in the middle surrounded with all facilities.

重返学生时代:还你一个知行合一的菁菁校园第2张图片
© Panoramic Studio

重返学生时代:还你一个知行合一的菁菁校园第3张图片
规划图/Layout

重返学生时代:还你一个知行合一的菁菁校园第4张图片
© Panoramic Studio

重返学生时代:还你一个知行合一的菁菁校园第5张图片
© Panoramic Studio

重返学生时代:还你一个知行合一的菁菁校园第6张图片
© Panoramic Studio

本项目就建在学校一期项目旁边。每个建筑都有它独一无二的特点。

从主入口进来,首先看到的是礼堂。作为学校的新标志,还没进学校,所有人的目光都会被它吸引。设计希望将它作为连接学校新老校区的门户。礼堂的长边立面覆盖着交叠成弧形的铝合金面板,给整片区域营造一种愉快的氛围。另一方面,建筑的正面和背面利用多种当地的混凝土砖块图案,产生一种全新的叠砖效果。这种砖不仅可以使用在外立面上,也可以在礼堂的内墙处精心布置,为大厅中创造一种柔和的氛围。

This project is placed right next to the previous phase of the school. Each building has its own unique characteristic, like no other.
The auditorium, the first building to be seen upon the main arrival, is proposed to be a new milestone of the school, catching all eyes from the outside. The design intended to be a gateway that merge together the old and new phase of the school. The long side of the auditorium is enclosed with aluminum composite façade which folded into curvy shape creating a pleasant atmosphere to the whole area. On the other hand, the front and the back side is made of various local concrete bricks pattern producing a new aspect of bricklaying. Not just the exterior, the local bricks were finely place again inside the auditorium walls, generating a mellow atmosphere inside the hall.

重返学生时代:还你一个知行合一的菁菁校园第7张图片
© Panoramic Studio

重返学生时代:还你一个知行合一的菁菁校园第8张图片
礼堂剖面/Auditorium Section

重返学生时代:还你一个知行合一的菁菁校园第9张图片
© Panoramic Studio

在中学楼中,前面的大台阶为学生停留和进行课余活动而设计,同时也实现了教室和户外场地之间的平稳过渡。从外面看,主楼梯高耸在建筑的正中间。它作为主要的交通路线,承担着从底层到顶层的学生和教师的人流梳理,给整个建筑带来勃勃生气。

For the secondary building, the grandstand, gigantic steps in front of the building, is designed to be a space for students to hang out and implement activities. It also creates a smooth transition between classrooms and outdoor field.Looking from the outside, the main stairs stand tall right in the middle of the building. Performing as the main circulation that brought life to architecture, it circulates students and teachers from the bottom up to the top.

重返学生时代:还你一个知行合一的菁菁校园第10张图片
© Panoramic Studio

重返学生时代:还你一个知行合一的菁菁校园第11张图片
© Panoramic Studio

重返学生时代:还你一个知行合一的菁菁校园第12张图片
© Panoramic Studio

重返学生时代:还你一个知行合一的菁菁校园第13张图片
© Panoramic Studio

中学楼的左边是25米长的泳池和运动综合体。后者包括三个篮球场,一个在一层,两个在二层。锯齿形的立面是建筑的主要特点。除了外表酷炫,这种立面还有一个优点,可以避免阳光的直射。

On the left of the secondary building is the 25 meters long swimming pool and the sport complex. The sport complex consists of three basketball courts, one on first floor and the other on the upper floor. The saw-tooth façade is the main featured of the building. Not just its stylish look, the additional benefit of this façade is gaining indirect light into the gym.

重返学生时代:还你一个知行合一的菁菁校园第14张图片
© Panoramic Studio

重返学生时代:还你一个知行合一的菁菁校园第15张图片
© Panoramic Studio

中学楼的右边坐落着一男一女两栋宿舍楼。每个房间旁都有大阳台与开放中庭直接相连,使风能够贯穿整栋建筑,营造出良好的自然通风的居住环境。中庭顶部的透明天窗将自然光引入内部走廊和公共区域。一层的餐厅从一栋宿舍延续到另一栋,用食物和活动将两栋建筑有机地联系在一起。

On the right of the secondary building lies the two dormitory buildings, one for male and the other for female. With the superior terrace beside each room that connects directly with the open well inside, wind is able to flow through the building which created good natural ventilation for residence. The transparent skylight in the center court brings in the natural light into the common space and corridor inside. The canteen on first floor flows through the two building, linking the two with food and activities.

重返学生时代:还你一个知行合一的菁菁校园第16张图片
© Panoramic Studio

新的校园为每栋建筑提供了适合其特殊功能的独特设计。为了给学生创造更优质的居住环境,贯穿校园的公共空间成为设计的核心理念。每栋建筑之间的空间都经过细心的处理,作为休闲区域,用活动把每栋建筑联系起来。

The new campus provides unique design for each individual building which suit well to each particular function. Common space throughout the whole campus is the core idea to create a better living for students. The space between each building is designed and well treated to be use as a recreational area and effectively connect each building with activities.

重返学生时代:还你一个知行合一的菁菁校园第17张图片
© Panoramic Studio

重返学生时代:还你一个知行合一的菁菁校园第18张图片
© Panoramic Studio

重返学生时代:还你一个知行合一的菁菁校园第19张图片
© Panoramic Studio

重返学生时代:还你一个知行合一的菁菁校园第20张图片
© Panoramic Studio

重返学生时代:还你一个知行合一的菁菁校园第21张图片
© Panoramic Studio

重返学生时代:还你一个知行合一的菁菁校园第22张图片
宿舍区/Dorms Section

重返学生时代:还你一个知行合一的菁菁校园第23张图片
中学楼一层平面图/Secondary Building 1st Floor Plan

重返学生时代:还你一个知行合一的菁菁校园第24张图片
中学楼剖面图/Secondary Building Section

重返学生时代:还你一个知行合一的菁菁校园第25张图片
中学楼立面图/Secondary Building Elevation

重返学生时代:还你一个知行合一的菁菁校园第26张图片
礼堂五层平面图/Auditorium 5th Floor Plan

重返学生时代:还你一个知行合一的菁菁校园第27张图片
礼堂剖面图/Auditorium Section

重返学生时代:还你一个知行合一的菁菁校园第28张图片
礼堂立面图/Auditorium Elevation

建筑师:Plan Architect
地点:泰国,曼谷
面积:24461.0平方米
项目年份:2016 年
摄影:Panoramic Studio

Architects: Plan Architect
Location: Bangkok, Thailand
Area: 24461.0 m2
Project Year: 2016
Photographs: Panoramic Studio


出处:本文译自www.archdaily.com/,转载请注明出处。


【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (11089 articles)


教育建筑 (689 articles)


中学 (16 articles)


泰国 (153 articles)


曼谷 (82 articles)


2016 (638 articles)


Plan Architect (2 articles)


铝合金 (23 articles)


混凝土砖块 (7 articles)