网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
CD别墅/ OOA O建筑事务所第1张图片

Villa CD

由专筑网赵泽民,杨帆编译

建筑坐落于离比利时海滨不远处的在60年代早期还曾实行平房住宅分配的地方,周围沙丘环绕。为了将住宅与周边建筑和环境相融合,并适应当地的建筑法规,建筑师从平房的建筑形式中找到了灵感。起初,一眼望过去它就像一个简单的平房住宅。

The house is situated in a residential allotment with “bungalow” houses from the early sixties, surrounded by dunes, not far from the Belgian seaside. To bring the house into accordance with the surrounding houses and the enviroment and to answer to the building regulations, the design of the house was inspired by the bungalow typology. At first glance it looks like a single storey house.

CD别墅/ OOA O建筑事务所第2张图片
© Tim Van de Velde

在严格的建筑法规控制条件下,居民也提出了非常具体的要求;他们希望住宅能与街道齐平,但他们又不希望路人能够看到里面。另一方面,他们希望在宴请亲朋好友的时候,可以为他们带来舒适感,同时也不会影响到他们的个人隐私。

Next to the strict building regulations the residents had very specific demands; they wanted to live on the same level as the street, but they did not want passersby to be able to look inside. On the other hand they also wanted the possibility of inviting people, giving them all comfort, without loosing their own privacy.

CD别墅/ OOA O建筑事务所第3张图片
© Tim Van de Velde

CD别墅/ OOA O建筑事务所第4张图片
Plan/平面图

CD别墅/ OOA O建筑事务所第5张图片
© Tim Van de Velde

住宅的设计概念起始于一个水平的混凝土高原,通过悬挑支撑着一道锥形混凝土墙壁。在地下,墙的另一端,两个带有露台的隐藏式房间与水平高原相平衡。这种概念性的方法解决了细节上和看似矛盾的生活需求。平房位于隐藏在混凝土墙壁后方的高原上。它由平台支撑,可以向外延伸。建筑的后半部分有十分开阔的视野,创立一种自由释放的表达。

The concept of the residence starts from a horizontal concrete plateau that cantilevers against a concrete conical wall. Underground, on the other side of the wall, two hidden rooms with patios provide a counterweight to the horizontal plateau. This conceptual approach answers the specific and seemingly contradictory demands. The bungalow is situated on the new concrete plateau hidden behind the concrete wall. It is carried by the platform, and can thus extend beyond that of the neighbors. It has a completely open view over the allotment behind the house and seems to release itself from the latter.

CD别墅/ OOA O建筑事务所第6张图片
© Tim Van de Velde

原始的地形相对于后方的花园降低了一个层高。该平台依循地表形式,遵从了周边地形,保留了自然粗糙的形态(另一个建筑界限)。主要居住区看起来好似漂浮在景观上方一样。另一方面,它们嵌入了园林景观之中,并且与街道保持相同的高度。

The original site slopes down a full level compared to the rear of the garden.The platform, a table/land, allows the surrounding terrain to remain naturally rough (another building restriction). The main living areas seem to float over the landscape. On the other side, they are embedded in the gardenscape and connected to the street level.

CD别墅/ OOA O建筑事务所第7张图片
© Tim Van de Velde

高原覆盖的车库位于地下一层。带有混凝土楼梯的斜坡联通了车库和两个房间的入口。出于保护隐私的原因,浴室和厨房均设置于锥形墙前方。水平分隔的墙面使这些房间都带有一个庭院,可以提供充足的空气和光线。在这种形式下,每个房间都可以开大窗口,同时可以保证其私密性与亲切感。

The plateau covers a carport situated on the lower basement level. The ramp with concrete staircase next to the slope leads to the entrance of 2 studios and the carport. For reasons of privacy, the studios with bathroom and kitchen are situated in front of the conical wall. A cutout in the horizontal surface has been made for these rooms that each have a courtyard providing air and light. This way, both studios can have big windows while preserving a sense of privacy and intimacy.

CD别墅/ OOA O建筑事务所第8张图片
© Tim Van de Velde

CD别墅/ OOA O建筑事务所第9张图片
© Tim Van de Velde

将平房住宅布置于高原上的方式使居住空间有了大露台(包括背面和正面),在傍晚它还可以作为一个街边露台。露台由锥形墙面隐蔽,墙面上的洞口为住宅提供了充足的光线,最佳视角和优雅的通道。这个墙面还可以保证通向街道和沙丘的视线,从而保护居民的隐私。

The positioning of the bungalow on the plateau creates large terraces for the residence (in the back as well as in the front) which can be used as an evening streetside terrace. The terrace is shielded by the conical wall, which is provided with a composition of cutouts devised to provide the residence with ample light, optimal view and elegant passage. This wall ensures the privacy of the residents while guaranteeing well-choosen views towards the street and the dunes.

CD别墅/ OOA O建筑事务所第10张图片
© Tim Van de Velde

CD别墅/ OOA O建筑事务所第11张图片
© Tim Van de Velde

CD别墅/ OOA O建筑事务所第12张图片
© Tim Van de Velde

CD别墅/ OOA O建筑事务所第13张图片
© Tim Van de Velde

CD别墅/ OOA O建筑事务所第14张图片
© Tim Van de Velde

CD别墅/ OOA O建筑事务所第15张图片
© Tim Van de Velde

CD别墅/ OOA O建筑事务所第16张图片
Section/剖面图

CD别墅/ OOA O建筑事务所第17张图片
Elevation/立面图

CD别墅/ OOA O建筑事务所第18张图片
Elevation/立面图

CD别墅/ OOA O建筑事务所第19张图片
Elevation/立面图

CD别墅/ OOA O建筑事务所第20张图片
Elevation/立面图

CD别墅/ OOA O建筑事务所第21张图片
Concept/概念

建筑设计:OOA | Office O architects
地址: 比利时,奥斯特敦克尔克城
主创建筑师:Magalie Munters
项目负责人:Hugo Crombez
面积:305.0平方米
项目年份:2015年
摄影师:Tim Van de Velde
施工方:Emsländer, Schüco, Sto Corp

Architects: OOA | Office O architects
Location: Oostduinkerke, Belgium
Head Designer: Magalie Munters
Project Architect: Hugo Crombez
Area: 305.0 sqm
Project Year: 2015
Photographs: Tim Van de Velde
Manufacturers: Emsländer, Schüco, Sto Corp


出处:本文译自www.archdaily.com/,转载请注明出处。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9857 articles)


居住建筑 (3023 articles)


别墅 (520 articles)


比利时 (139 articles)


2015 (787 articles)


混凝土 (2358 articles)