网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
家庭住宅/K2建筑事务所第1张图片

Family House / Atelier K2

由专筑网刘政和,vigo编译

来自建筑设计事务所的描述。建筑基地位于农村,新的家庭住宅以相似的形状和建造方式取代了以前的住宅。

From the architect. Set within the rural area, the new-built family house replaced former building of similar shape and footprint.

家庭住宅/K2建筑事务所第2张图片
© Tomáš Rasl

尽管一些新建筑形式多样、逐渐重新组合并且破坏了原来的历史形式,但是这种社区氛围尤其是在中心区域,以传统建筑形式为主(带有坡屋顶的矩形建筑物为主导的建筑环境)。尽管基地位于历史住宅和现代住宅的边界之间,但是建筑的目的是为了遵循以前传统建筑环境的原则,并将其作为当地的一种规范。

In spite of architectural inhomogeneity, gradual restructuring and devastation of original historical forms, the atmosphere of the community, especially in the central area is predominantly traditional – rectangular buildings with pitched roofs dominate the built environment. Regardless of the fact that the site is located on the boundary between historical and modern housing, the intention was to follow the architectural principles of former traditional built environment, as advised in the local zoning regulations.

家庭住宅/K2建筑事务所第3张图片
Plan 2/二层平面图

家庭住宅/K2建筑事务所第4张图片
Courtesy of Atelier K2

这是一所简单传统形状的房子,在高度和尺度上和以前的住宅相类似,与其所处的环境相协调。位于房子中心的一楼主要生活区向屋顶的高处打开。大面积的釉面墙打开了面向中央花园的空间。同时,光线通过对面整墙大小的纵向窗口射入室内。居住空间由横墙限定,这些横墙将居住空间与位于一层和阁楼的相邻房间区分开来。生活空间内的全宽玻璃创造了两个建筑分离的错觉。这个错觉被室内窗户所强化,窗户所在的房间向生活空间打开。这一原则旨在创建一种“起居大厅”的氛围,并且缓解了有限的空间感觉。对外打开的同时,一种位于两座房子之间的空间氛围开始扩散开来,这种空间氛围位于由屋顶覆盖的庭院之内。位于房子另一侧的阁楼居住单元通过桥相连接,并且在此故意分开。

The house of simple traditional shape, similar to the former building in height and size, fits appropriately within its environment. The main living area, situated on the ground floor in the center of the house is open to the height of the rooftop. Large glazed wall opens the central space to the garden. At the same time, light penetrates the interior via longitudinal window in full length of the opposite wall. The living space is defined by transverse walls dividing the space from the adjacent rooms on the ground level and the attic. Full width glazing of the living space creates the illusion of two detached buildings. This illusion is supported by interior windows of the level rooms open to the living space. This principle aims to create the atmosphere of a „living hall“ and relieve the sense of confined space. Whilst opening to the exterior, the atmosphere of being sheltered in between two houses, on a roofed courtyard prevails. The attic dwelling units, situated each on the other side of the house, connected via bridge are hereby intentionally separated.

家庭住宅/K2建筑事务所第5张图片
Courtesy of Atelier K2

居住空间的北部以现代壁炉和一个书柜为特点,位于它后面的二层楼梯一直上升到桥的中心。

The northern part of the living space is characterized by contemporary fireplace and a bookcase, behind which stairs to the upper level rise to the center of the bridge.

家庭住宅/K2建筑事务所第6张图片
© Tomáš Rasl

家庭住宅/K2建筑事务所第7张图片
Section/剖面图

家庭住宅/K2建筑事务所第8张图片
© Tomáš Rasl

这座被设计为胶合木板梁(U型)的桥没有视觉上的沉重感,它由外形简单的固体木块构成。

The bridge, designed as a timber glue-laminated beam (U shape), does not burden the perception of the space, bearing simple appearance of a large solid piece of timber.

家庭住宅/K2建筑事务所第9张图片
Courtesy of Atelier K2

一个花园小亭子与房子相垂直,它与花园直接联系。亭子的一部分是一个被屋顶覆盖的室外座位,另一半(下面有一个地下室)作为花园设备和家具的储藏室。

With perpendicular relation to the house in the direction to the garden, a garden pavillion is situated. Part of the pavillion is an outside seating sheltered by the roof, the other half (with a basement beneath) serves as a storeroom for garden equipment and furniture.   

家庭住宅/K2建筑事务所第10张图片
Courtesy of Atelier K2

家庭住宅/K2建筑事务所第11张图片
Courtesy of Atelier K2

家庭住宅/K2建筑事务所第12张图片
Courtesy of Atelier K2

家庭住宅/K2建筑事务所第13张图片
Courtesy of Atelier K2

家庭住宅/K2建筑事务所第14张图片
Courtesy of Atelier K2

家庭住宅/K2建筑事务所第15张图片
© Tomáš Rasl

家庭住宅/K2建筑事务所第16张图片
© Tomáš Rasl

家庭住宅/K2建筑事务所第17张图片
© Tomáš Rasl

家庭住宅/K2建筑事务所第18张图片
© Tomáš Rasl

家庭住宅/K2建筑事务所第19张图片
Plan 1/底层平面图

家庭住宅/K2建筑事务所第20张图片
Site Plan/场地平面图

家庭住宅/K2建筑事务所第21张图片
Section/剖面图

家庭住宅/K2建筑事务所第22张图片
Section/剖面图

家庭住宅/K2建筑事务所第23张图片
Section/剖面图

家庭住宅/K2建筑事务所第24张图片
© Tomáš Rasl

•        建筑事务所:K2建筑事务所
•        位置:捷克共和国,布拉格
•        设计团队:Ing. arch. Jiří Poláček, Ing. arch. Václav Škarda
•        建筑面积:226.86㎡
•        项目时间:2013年
•        摄影:Tomáš Rasl, Courtesy of Atelier K2
•        合作人:Ing. arch. Mg A Tomáš Balej, Ing. arch. Eva Vopátková
•        主建造商:IPM Building spol. s. r.o.

•        Architects: Atelier K2
•        Location: Prague, Czech Republic
•        Design Team: Ing. arch. Jiří Poláček, Ing. arch. Václav Škarda
•        Area: 226.86 sqm
•        Project Year: 2013
•        Photographs: Tomáš Rasl, Courtesy of Atelier K2
•        Collaboration: Ing. arch. Mg A Tomáš Balej, Ing. arch. Eva Vopátková
•        Main Contractor: IPM Building spol. s. r.o.


出处:本文译自www.archdaily.com/,转载请注明出处。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (11975 articles)


居住建筑 (3516 articles)


住宅 (2921 articles)


捷克共和国 (33 articles)


布拉格 (24 articles)


2013 (514 articles)


Atelier K2 (2 articles)


木材 (2927 articles)