网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
鉴赏家美术馆 / Twist设计工作室/Connoisseur Gallery / Studio Twist第1张图片


鉴赏家美术馆

转载自www.plusmood.com,首发于2013-12-6

项目:鉴赏家美术馆
地点:中国上海
面积:300平米
范围:室内设计
状态:在建
设计:Twist设计工作室

Twist设计工作室设计的鉴赏家美术馆是一个陈列多种艺术品的展示空间,该空间的艺术品将成为新贵阶层客户的奢华审美品味的缩影。置于其中的庞杂艺术品可能具有像雕塑,家具,带有异国情调的皮革软垫,或华丽装饰珠宝。一般来说,美术馆藏品多是具有精致的工艺,奢华的材料, 和独特的设计。在这方面,设计师的一个关键设计挑战是要考虑如何将这些具有异国情调的艺术品与统一的环境相折衷,使他们彼此之间的关系不会有高于或低于其他艺术品价值的感觉。

美术馆坐落于一座素混凝土仓库中,高5.3米,宽7.3米,长16米,在狭长的空间内设有装饰柱。每个装饰柱间的穹形窗口纹饰同时与穹形屋顶的上升线条在屋顶中间相交。来看看Twist设计工作室是怎样将这样一个普通的混凝土方盒子空间转变成一个能包罗众多奢华艺术品的美术馆?

鉴赏家美术馆 / Twist设计工作室/Connoisseur Gallery / Studio Twist第2张图片


Twist设计工作室将空间设计成一个内部昏暗、气氛紧张具有戏剧想象力的哥特式教堂形式,内部摆放的艺术品犹如汇聚神圣火种的光源。这种舞台聚光灯效应使得美术馆内的观众可以凝神或穿梭于每件艺术品中间,在其他艺术品的装饰映衬下,从一个聚焦点任意移动到另一个聚焦点。同时,教堂作为一种膜拜之地,设计者有意识的借助这种空间形式,向参观者表达出对这些奢侈品的崇拜之情,并唤起参观者对于这个奢侈空间强烈的敬畏和惊奇感。

鉴赏家美术馆 / Twist设计工作室/Connoisseur Gallery / Studio Twist第3张图片


建筑空间内不同元素的共同搭配,为鉴赏者提供了一个完整的参观体验。当客人来到美术馆的入口处,接待他的是不同于仓库周边环境的一个温馨的灰泥墙。这种装饰立面在视觉上构成了三个部分:一个圆拱形窗口式造型门吸引参观者进入;一个4.5米高的拱形分层框架就像一个伸缩镜头,和一个12米长楼梯通向二楼办公空间门口,沿着两侧的楼梯扶手和灯光向顶部延伸,给人视觉上有种拉伸的效果。

随着电控门的开启,同时也吸引着参观者的注意力,在背后日光的映衬下参观者被引入这个幽暗的美术馆。待几秒钟过后,当参观者逐步适应室内的空间光线,扑面而来的是空间中丰富的色彩、材料和形态造型。参观者直观地从平面图中的一点移动至下一点,同时他们也在体验着由装饰柱纵向间隔出的每个单个穹顶小空间,每个小穹顶的中心上面都有一个圆形天窗,特质的镜面玻璃材质悬于上空,既防止了直射光的进入,同时也使得客人能够通过镜面玻璃仰望到扭曲的空间俯视场景。

鉴赏家美术馆 / Twist设计工作室/Connoisseur Gallery / Studio Twist第4张图片


在美术馆的尽头,一个颇有气势的楼体居于正中,楼体上装饰铺设的印有花卉图案的红地毯也作为展品的一部分。楼梯扶手沿曲线造型从一端向中间层开放,在酒吧的夹层处形成一个完整的循环造型。楼梯扶手的内表面采用与地毯相同的花卉图案,并在表面涂上一层柔滑的深红色涂层,建筑空间中分隔的亮点是在一个开放的美术馆空间中设计出:夹层空间和下边的酒吧空间。

鉴赏家美术馆 / Twist设计工作室/Connoisseur Gallery / Studio Twist第5张图片


楼上的夹层空间是专门用于接待小团体的客户人群,夹层的天花板中央悬挂着船型水晶吊灯。站在楼梯的最高点上,也是这座美术馆的最高点上,参观者们可俯视美术馆全景。

作为点睛之笔另外一处——酒吧,一处亲近私密处,这里提供上等的威斯忌和雪茄。曲线造型的楼梯扶手在末端形成了下层的椭圆形吧台,扶手的内饰花纹随着扶手的翻转造型形成了吧台墙面的外饰纹样。同时,楼梯光滑的大理石外立面随着楼梯扶手的变化形成了吧台的台面,大理石顶部投射下的光带沿着理石台面映照出下面三维的花卉纹样。

鉴赏家美术馆 / Twist设计工作室/Connoisseur Gallery / Studio Twist第6张图片


酒吧的曲线造型也可以引导参观者重新回到美术馆的大厅进行最后的参观。这种带有戏剧性装饰手法的美术馆必然会为这种带有奢侈品表达和艺术品鉴赏的项目设计提供一种尝试的舞台。

---完---

* 译稿版权归专筑网所有,转载请注出明处。*

——————————————————————————————————————-

原文网址:http://plusmood.com/2013/12/connoisseur-gallery-studio-twist/

Connoisseur Gallery \ Studio Twist

Project: Connoisseur Gallery
Location: Shanghai, China
Area: 300 sqm
Scope: Interior Design
Status: Built
Design: Studio Twist

Studio Twist designed the Connoisseur Gallery to be an exhibition space for a wide range of art objects representing the epitome of luxury catering to the tastes of a nouveau riche clientele. These may be figurative sculptures that are intricately made, or furniture upholstered with exotic leathers, or ornately embellished jewelry. In general, the gallery’s collection is relished for their exquisiteness in craft, extravagance in materiality, and uniqueness in design. In this realm of excesses, one of our key design challenges is to consider how this eclectic collection of exotic objects can be presented in a singular setting that will facilitate their appreciation, without either over- or under-stating each piece of work in relation to others.

The gallery is situated in an empty concrete bunker warehouse measuring 5.3m in height, 7.3m in width and 16m in length, with columns set within the longer boundary walls. There are windows in between every column bay and there is a raised strip of roof with side windows in the middle of this space. How do Studio Twist transforms this utilitarian space from a mundane concrete box into a gallery for these luxury objects of art?

The individually expressive nature of these dramatic works on display required a complementary environment that matches the stylistic richness without competing for attention.

Studio Twist imagined a theatrical setting likened to the suspenseful atmospheric interiors of a dimly lit gothic cathedral, where these art objects are placed in spots of light as if they are accents in the space lit by divine sources from above. This spotlights stage effect allows the gallery viewer to muse and linger at any one work of art, whilst sensing the presence of other pieces in the background space, choosing to move from one illuminated spot to the other in a laissez-faire manner. At the same time, the “cathedral” being a historical archetype for the place of worship, is consciously deployed as a spatial type, borrowing its associated imagery and meanings to allude to an adoration for these luxury objects of art, and to evoke a heightened sense of awe and wonder in this temple for opulence.

The design is developed through a selection of thematic architectural elements that work together to form a complete choreographed experience for the Connoisseur. As the invited guest arrives in a limousine at the entrance of the gallery, he is greeted by a warm grey stucco façade distinctly different from the utilitarian surroundings of this warehouse-turned-offices development. This façade is a visual composition of 3 elements: a circular portal window positioned to invite a peek into the gallery, a 4.5m tall arched doorway with a layered frame like a telescopic lens, and a 12m long staircase next to the doorway leading to the second floor offices with a balustrade that tapers towards the top creating a elongated visual effect. The dramatization effected by distorted proportion or exaggerated scale is juxtaposed with the surrounding context to deliberately create a surreal preamble that builds up the visitor’s anticipation for what is to be expected inside.

The door slides open on remote control, and as if guided by the visual pull of the telescopic doorframe, the visitor enters the dark gallery with daylight falling from behind them. Within seconds upon entering, the visitor’s eyes adapt and notice illuminated groups of objects of rich colours, materials and shapes on display throughout the hall space. As the visitor starts to intuitively make their way through the open floor plan moving from one point of interest to the next, they are able to experience the volume of the gallery space that is defined by a single row of vault ceilings sitting on classical columns set into the sidewalls. At the center of each vault’s apex is a circular skylight and underneath it, a hand-polished convex circular mirror is hung to partially obstruct direct light and to reflect the whole gallery floor space in a distorted bird’s eye view back to the visitor looking up.

At the far end of the gallery, a grand staircase is centrally positioned, covered in a red carpet embossed with a floral motif where its steps are partially used for exhibition. Its balustrade sweeps along a curve flowing from one end of the mezzanine to the narrow waist of the staircase at mid level before opening out and around to make a complete loop forming a bar underneath its mezzanine. The inner face of the balustrade is embossed with the same floral motif as the carpet, finished in a waxy coat of dark burgundy silky paint. This organically shaped staircase marks the architectural highlight of the space, consequently defining the 2 smaller spaces – the mezzanine and the bar – in an otherwise open gallery.

The mezzanine is where formal hosting for a small group of guests takes place. A spherical crystal chandelier hangs from the concave hull of the last vaulted ceiling over the center of the mezzanine. This is the culmination of the gallery where, likened to a portico at the top of a grand staircase, the visitor is able to take in an overview of the whole full-height gallery.

The bar, on the other hand, is an intimate area where superior whiskeys and cigars are displayed and served. As the balustrade curves outwards at the foot of the staircase to form the elliptical bar, the embossed inner surface flips outwards to become the exterior bar wall. At the same time, the smooth curvilinear marble handrail broadens as it seamlessly morphs into the bar top. The underside of this marble top emits a continuous strip of downward lighting along the whole length of the balustrade to bring out the 3 dimensionality of the floral relief.

The curve of the bar also serves to guide the visitor back to the main gallery hall as a finale to the visit. The “gallery” as “theatre” with dramatic experiential effects has thus provided the ultimate stage for the discovery and appreciation of these luxury objects of art.

---End---


* 译稿版权归专筑网所有,转载请注出明处。*
【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (10778 articles)


文化建筑 (1086 articles)


中国 (1544 articles)


上海 (404 articles)


2013 (515 articles)


素混凝土 (3 articles)