网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
由零壹城市建筑事务所(LYCS Architecture)建筑室内一体化设计的教工幼儿园(钱家山园区)日前已正式开园并投入使用。项目位于衢州市智慧新城,总建筑面积11,568 ㎡,按照浙江省一级标准设计,可同时满足15个班级的使用。

The Jiaogong Kindergarten(Qiangjiashan), which features integrated architecture and interior design by LYCS Architecture, has officially opened and put into use. The project is located in the Smart New Town of Quzhou and has a total construction area of 11,568 square meters. Designed according to the first-class standard of Zhejiang Province, it can accommodate 15 classes simultaneously.

在校园里“露营”——衢州市柯城区教工幼儿园第1张图片


在校园里“露营”——衢州市柯城区教工幼儿园第2张图片


项目场地位于高密度居住区,除西侧外均由居民楼环绕。儿童成长对活动空间的需求日益增加,而校园建设用地却非常有限,如何在有限的场地下实现最大的自由,用玩耍和快乐去激发孩子们自主探索学习的动力,便成为本案主要探讨的命题。

The project site is located in a high-density residential area surrounded by residential buildings on all sides except the west. As the demand for activity space increases for children's growth, the land for campus construction is extremely limited. Therefore, how to achieve maximum freedom within the limited space and use play and joy to stimulate children's motivation for autonomous exploration and learning has become the main topic of discussion in this case.

在校园里“露营”——衢州市柯城区教工幼儿园第3张图片



“游乐场里的小飞船”

在校园里“露营”——衢州市柯城区教工幼儿园第4张图片


传统校园分为教学区与活动区,这种一分为二的设计使得孩子们的活动场地十分有限。怀着将场地“还”给孩子们的愿景,设计团队决定保留原有生态地势并将其改造成一个孩童们喜爱的游乐场。

The traditional practice had divided the campus into teaching and activity areas separately, which would significantly limit the children's activity space.  With the vision of "returning" the space to the children, the design team decided to preserve the original ecological terrain and transform it into a playground that children love.

在校园里“露营”——衢州市柯城区教工幼儿园第5张图片


以游乐场里的小飞船为设计概念,畅想校园建筑犹如一艘飞船轻轻降落在游乐场,给孩子们创造一个亲近自然、具有新鲜感的空间。

Taking inspiration from the small spaceship in the playground as the design concept, it envisions the campus buildings gently landing on the garden like a spaceship, creating a space that is close to nature and has a fresh feel for the children.

在校园里“露营”——衢州市柯城区教工幼儿园第6张图片


在校园里“露营”——衢州市柯城区教工幼儿园第7张图片



“山谷漫游”

幼儿园的英文Kindergarten意为“儿童的花园”, 设计理应以儿童为出发点。而能让孩子们产生环境偏好的校园往往来源于他们所熟悉的事物,一个形似甜甜圈的飞船形建筑就对孩子们极具吸引力,激发孩子们对校园的好奇心与探索欲。

The word "Kindergarten" means "children's garden," so the design should be based on the children's perspective. A campus that can create environmental preferences for children often comes from things they are familiar with. A spaceship-shaped building that resembles a donut is highly attractive to children, stimulating their curiosity and desire to explore the campus.

在校园里“露营”——衢州市柯城区教工幼儿园第8张图片


在校园里“露营”——衢州市柯城区教工幼儿园第9张图片


“飞船” 带来的好处不止是让孩子们感到亲切,首先,圆环形自然围合形成的内庭院可以将光线引入建筑,使得建筑更加透气。从孩子们的视角看来,躺在内庭院的草坡上就仿佛置身于山谷间,围合给孩子们以温暖安全的感受。

The benefits of the "spaceship" design are not just about making children feel comfortable. Firstly, the circular shape naturally encloses an inner courtyard, allowing light to enter the building and making it more breathable. From the children's perspective, lying on the grassy slope in the square is like being in a valley, creating a warm and safe feeling for them.

在校园里“露营”——衢州市柯城区教工幼儿园第10张图片


在校园里“露营”——衢州市柯城区教工幼儿园第11张图片


不同形态的小房子被置入环形走廊,有序涂抹上明亮的黄、青葱的绿、活力的蓝,“点亮”小房子,打造充满童趣的立面设计。

Different-shaped tiny houses are placed along the circular corridor, painted in bright yellow, fresh green, and energetic blue, "lighting up" the homes and creating a facade design full of childlike fun.

在校园里“露营”——衢州市柯城区教工幼儿园第12张图片


在校园里“露营”——衢州市柯城区教工幼儿园第13张图片


二层环形走廊作为孩子们课间活动的主要场所,也是校园里的环形展厅,展示着平日孩子们的学习日记与奇思妙想。

The circular corridor on the second floor serves as the central place for children's activities during break time and a circular exhibition hall displaying children's learning diaries and imaginative ideas.

在校园里“露营”——衢州市柯城区教工幼儿园第14张图片


在校园里“露营”——衢州市柯城区教工幼儿园第15张图片


错落有序的玻璃窗将太阳光引入室内,投下韵律的光影,孩子们在走廊上涂涂画画、追逐打闹,与“山谷”中玩耍的同伴们产生视线的互动。

The well-proportional glass windows bring sunlight into the interior, casting rhythmic light and shadow. Children can paint, play, and chase each other in the corridor, interacting with their playmates in the "valley" through the windows.

在校园里“露营”——衢州市柯城区教工幼儿园第16张图片



在校园里“露营”

从未来科技城海曙学校到义乌外国语学校,小尺度空间一直是零壹城市教育建筑探索的方向,教工幼儿园的设计中我们尝试用更小的尺度,选用不同体积大小的房子将首层空间逐个“减去”,形成别样的架空空间。设计团队将小房子们共分成了玩耍,通行,学习三大类。

From Hangzhou Haishu School of Future Sci-Tech City to Yiwu Foreign Languages School, small-scale space has always been the direction of exploration for LYCS Architecture's educational architecture. In the design of Jiaogong Kindergarten, we attempted to use an even smaller scale and different-sized houses to gradually "subtract" the first-floor space, creating a unique suspended space. The design team divided the houses into play, circulation, and study.

在校园里“露营”——衢州市柯城区教工幼儿园第17张图片


占比最大的玩耍类小房子们,不但是内庭院与户外公园之间的桥梁,其多样的设施也吸引着孩子们在课间来到这里自由挑选,不论是捉迷藏还是看绘本等,都能找到合适的“营地”。

The play-type houses with the most significant proportion are the bridge between the inner courtyard and the outdoor park and attract children to come here during breaks to choose freely. Whether playing hide-and-seek or reading picture books, they can find a suitable "campsite."

在校园里“露营”——衢州市柯城区教工幼儿园第18张图片


在校园里“露营”——衢州市柯城区教工幼儿园第19张图片


在校园里“露营”——衢州市柯城区教工幼儿园第20张图片


负责通行的两座小房子连通了“山谷”与校园出入口和地下接送区,巧妙地解决了场地高差,兼顾了私密性,景观楼梯引领着孩子们通向童话王国的“山谷”。

The two houses responsible for circulation connect the "valley" with the campus entrance and the underground pick-up and drop-off area, cleverly solving the site-level difference problem while ensuring privacy. The scenic staircase leads children to the "valley" and the kingdom of fairy tales

在校园里“露营”——衢州市柯城区教工幼儿园第21张图片


在校园里“露营”——衢州市柯城区教工幼儿园第22张图片


用作学习的小房子包含了音体室、专业教室等,室内环境明亮通透,让孩子们在寓教于乐的环境中快乐地学习成长。

The small houses for learning include music and specialized classrooms, etc. The bright and transparent indoor environment allows children to learn and grow happily in a fun and educational environment.

在校园里“露营”——衢州市柯城区教工幼儿园第23张图片


在校园里“露营”——衢州市柯城区教工幼儿园第24张图片


在校园里“露营”——衢州市柯城区教工幼儿园第25张图片


弧形倒角的门洞串联起庭院、街道和花园。多重动线交织,孩子们在“山谷”中的各种“洞穴”中任意奔跑穿梭。

The arc-shaped doorways with chamfered corners connect the courtyard, street, and garden. Multiple circulation paths intersect, allowing children to freely run and shuttle through the various "caves" in the "valley."

在校园里“露营”——衢州市柯城区教工幼儿园第26张图片


在校园里“露营”——衢州市柯城区教工幼儿园第27张图片


在校园里“露营”——衢州市柯城区教工幼儿园第28张图片


在校园里“露营”——衢州市柯城区教工幼儿园第29张图片


形态多样的小房子们围绕内庭院布置,仿佛营地上围绕篝火而聚的帐篷聚落,半开放的组合方式带给平面别样的流动性,给孩子们创造亲近自然的成长环境,开阔的景观视野唤起孩童们户外露营的美好幻想。

The small houses with diverse shapes are arranged around the inner courtyard, like a gathering of tents around a campfire, creating a semi-open and fluid layout that provides children with a close-to-nature environment to grow. The open view also awakens children's beautiful fantasies of outdoor camping.

在校园里“露营”——衢州市柯城区教工幼儿园第30张图片


教工幼儿园作为零壹城市在高密度环境下对小尺度教育空间的再次诠释,用孩子们熟悉亲近的元素打造“儿童的花园”,将场地最大限度的还给自然,引导孩子们成为学习的主人,为未来教育空间的发展提出新的可能。

Jiaogong Kindergarten, as a re-interpretation of small-scale educational space in high-density environments by LYCS Architecture, uses familiar and child-friendly elements to create a "children's garden," maximizing the return of the site to nature and guiding children to become masters of learning, providing new possibilities for the development of future educational spaces.

在校园里“露营”——衢州市柯城区教工幼儿园第31张图片


在校园里“露营”——衢州市柯城区教工幼儿园第32张图片


在校园里“露营”——衢州市柯城区教工幼儿园第33张图片


项目信息:
在校园里“露营” | 衢州市柯城区教工幼儿园(钱家山园区)
地点:中国衢州
业主:衢州市西区投资有限公司
面积:11,568平方米
设计时间:2021年1月—2021年11月
建造时间:2021年12月—2022年8月
建筑、室内设计:零壹城市建筑事务所
设计团队:阮昊、詹远;赵霖、盛希晨、许梦佳、殷悦、王文广、郑斯丹、阮子鸣、陈相凝、马广宇(建筑);徐升、鲁先辉、李洪慧、陈影、王丹璐、阮文娟、殷悦(室内)
景观设计:零壹城市建筑事务所、浙江宝业建筑设计研究院有限公司
配合设计院:浙江宝业建筑设计研究院有限公司
施工方(建筑):浙江远图建设集团有限公司
施工方(室内):浙江远图建设集团有限公司
摄影:吴清山
摄像:吴清山

Camping at school | Quzhou Kecheng Jiaogong Kindergarten (Qiangjiashan)
Location: Quzhou | China
Client: Quzhou West Investment Co. LTD
Area: 11,568㎡
Design Date:  2021/01—2021/11
Construction Date: 2021/12—2022/08
Architecture, Interior Design: LYCS Architecture
Design Team:RUAN Hao, Zhan Yuan; Zhao Lin, Sheng Xichen, Xu Mengjia, Yin Yue, Wang Wenguang, Zheng Sidan, Ruan Ziming, Chen Xiangning, Ma Guangyu (Architecture);Xu Sheng, Lu Xianhui, Li Honghui, Chen Ying, Wang Danlu, Ruan Wenjuan, Yin Yue(Interior)
Landscape Design: LYCS Architecture, ZHEJIANG BAOYE ARCHITECTURAL DESIGN AND RESEARCH INSTITUTE CO. LTD
Cooperative Design Institute: ZHEJIANG BAOYE ARCHITECTURAL DESIGN AND RESEARCH INSTITUTE CO. LTD
Construction Contractor (Architecture) : Zhejiang Yuantu Construction Co., Ltd
Construction Contractor (Interior) : Zhejiang Yuantu Construction Co., Ltd
Photography: Wu Qing Shan
Video: Wu Qing Shan


来源:本文由零壹城市建筑事务所提供稿件,所有著作权归属零壹城市建筑事务所所有。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (13335 articles)


教育建筑 (877 articles)


幼儿园 (210 articles)


中国 (3327 articles)


衢州 (3 articles)


2022 (206 articles)