网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
欢迎来到复古法式家里——IFC国金店第1张图片


Luneurs Alunissage
上海国金中心店


The biggest date night of the year is coming.
Take a look at one of our favourite spots
& have a romantic celebratory experience!



/ 设计理念
欢迎来到法式复古主义的“家”


ONE CONCEPT, TWO EXPERIENCES

欢迎来到复古法式家里——IFC国金店第2张图片


位于上海陆家嘴金融中心的Luneurs Alunissage国金店设计概念源自六七十年代消费和家庭生活的激增。我们从那个时代著名的法国设计和电影著作汲取灵感,皮尔卡丹的时尚世界、著名工程师设计师让·普鲁维的家具艺术以及苏菲·玛索主演的电影《初吻》。我们通过颜色、图案和材质创造了家的氛围。

Luneurs Alunissage is inspired by the surge in domestic consumerism during the 60s and 70s. We took musings from prominent French design and culture during this era, from the fashion of Pierre Cardin, to the furniture of Jean Prouve, and movies such as La Boum. Expressed through the colours, patterns, and textures we created Luneurs Residence, a restaurant in the heart of Shanghai’s financial district.

欢迎来到复古法式家里——IFC国金店第3张图片


欢迎来到复古法式家里——IFC国金店第4张图片


欢迎来到复古法式家里——IFC国金店第5张图片


空间面积超过300平米,因此保留Luneurs的亲密感、温暖氛围和互动性成为了关键。我们通过“一个理念、两种体验”,创造“家”里不同的功能区域,最终由两个截然不同的空间和氛围组成“内部”和“外界”。

Within the space, over 300㎡, it was important to retain the intimacy, warmth of the home. Leading us to create ‘one concept, two experiences’, by constructing varying zones typical of ones “home” made up of two distinct spaces and atmospheres – extérieur and intérieur.


/ 空间体验
“内部”和“外界”构成一个完整的“家”


THE SPACE IS MADE UP OF TWO DISTINCT AND ATMOSPHERES - EXTéRIEUR AND INTéRIEUR

/ 外界 EXTéRIEUR

欢迎来到复古法式家里——IFC国金店第6张图片


欢迎来到复古法式家里——IFC国金店第7张图片


“外界”包含咖啡、烘焙和冰淇淋区域。这个空间模仿了住所的外部露台,尽可能靠近入口且有较多的自然光源。我们在此区域排列了镜面玻璃框架立面,将更多的光线反射到空间深处。定制家具灵感源自1950年代家庭的户外庭院家具和彩色图案面料。

The patio, included a casual coffee/ bakery/ ice cream area. This space was designed to imitate an exterior environment, located as close as possible to the entry, the only source of natural light to the space. We lined this area with mirrored frames to resemble a façade, allowing light to reflect deep into the space. Custom furniture was inspired by 1950s era domestic patio furniture with its bold patterned fabrics.


/ 内部 INTéRIEUR

欢迎来到复古法式家里——IFC国金店第8张图片


欢迎来到复古法式家里——IFC国金店第9张图片


欢迎来到复古法式家里——IFC国金店第10张图片


欢迎来到复古法式家里——IFC国金店第11张图片


“内部”是一个更加私密的餐厅空间。划分为客厅、书房、用餐和厨房区域,各具特色。可以从地板、墙壁天花板饰面和立面发现微小的不同,客人在不同区域落座都会有新颖的体验。

“客厅”由软垫长椅、沙发、地毯、扶手椅以及更像家庭式家具的橱柜构成。

The restaurant is formed from the home and living spaces, a more intimate environment for dining which incorporates a living, study, dining, and kitchen area. These spaces have their own distinct characteristics, with changes in flooring, wall, ceiling finishes, and levels, creating unique perspectives depending on where the customer is seated.
The living room is characterized by softer upholstered bench seats, sofas, rugs and chairs, with the introduction of smaller scale “furniture like” cabinetry.

欢迎来到复古法式家里——IFC国金店第12张图片


欢迎来到复古法式家里——IFC国金店第13张图片


欢迎来到复古法式家里——IFC国金店第14张图片


欢迎来到复古法式家里——IFC国金店第15张图片


“书房”区域是一个小角落,由深色树瘤纹橱柜、书架和木地板构成。

The study nook is a small area enveloped by dark burl cabinetry, library shelving, and timber floors. The tables in the study area imitate desks, folded down from the cabinetry units along the side.

欢迎来到复古法式家里——IFC国金店第16张图片


欢迎来到复古法式家里——IFC国金店第17张图片


欢迎来到复古法式家里——IFC国金店第18张图片


欢迎来到复古法式家里——IFC国金店第19张图片


穿过“客厅”和“书房”后,客人来到用餐区。此区域由高一阶的图案地面,餐桌、复古吊灯和天窗组成。用餐区和“厨房”相连,这既是一个实际可用的餐盘准备间,同时家用高脚厨房柜也可供客人在此区域用餐。“厨房”的窗户直接通向隐藏于后方的真正厨房。

Moving through the space, the customers then enter the dining area, defined by a raised patterned floor, dining tables, retro pendant lights and clerestory windows. The dining space connects to the kitchen, both a practically operational space for plate preparation which also includes domestic height kitchen counters for customers to dine. The kitchen’s windows lead directly onto the commercial kitchen concealed behind.


/ 设计历程
以“家”创造亲密空间体验


DESIGN JOURNEY AND SUCCESS

欢迎来到复古法式家里——IFC国金店第20张图片


欢迎来到复古法式家里——IFC国金店第21张图片


欢迎来到复古法式家里——IFC国金店第22张图片


欢迎来到复古法式家里——IFC国金店第23张图片


“家”的概念既是设计美学基调,又为原始场地位置和形状带来的挑战提供了解决方案。整个空间原本立面很少,自然光缺失。我们分为两个部分后,将餐厅区域打造成更昏暗亲密的氛围,让人感受到在家时的轻松和舒适。希望您在每次来到这里,都能有不一样的体验。

The concept of home was used both as an aesthetic driver, and to help solve the challenges arising from the location and shape of the site itself. For a large space, the site had a very small façade with almost no natural light. Separating the two spaces allowed us to form a more ambient atmosphere in the restaurant space, associated with the comforts and intimacy of home, while creating a journey through the “home” allowing for the customer to have new experiences each time they visit.


首席设计师说

创意总监Alex Davies表示:“这个项目诠释了法式复古主义的家,期望您的每次访问都能有不一样的全新体验。”

FROM CREATIVE'S PERSPECTIVE
The project explores the French retro theme of “home”. We hope you have a new experience each time you visit.

Creative Director
Alex Davies



项目信息
PROJECT INFO

项目名称:Luneurs Alunissage
室内设计:罕创(上海)建筑设计有限公司
主创设计师:Hannah Churchill
首席设计师:Alex Davies
设计团队:Yicheng Zeng, Pony Tseng, Changwei Zhou
项目地址:中国上海市浦东新区世纪大道8号B1-LG1-20-2室
完成时间:2022年
客户:Luneurs
项目面积:320平方米
摄影:Brian Chua
施工方:恒品


来源:本文由罕创(上海)建筑设计有限公司提供稿件,所有著作权归属罕创(上海)建筑设计有限公司所有。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

室内 (2870 articles)


商业空间 (509 articles)


店铺 (67 articles)


中国 (3329 articles)


上海 (630 articles)


2022 (206 articles)


hcreates罕创(上海)建筑设计有限公司 (7 articles)