网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
色彩斑斓的学校,不一样的空间体验第1张图片


Altzaga学校
Altzaga School / azab

由专筑网叶中玉,小R编译

来自建筑事务所的描述。建筑师D.JavierFontánGamarra的设计保持与原有建筑的连贯性,建筑体量之间构成交错的韵律,结合自然采光,建筑没有直接进入正面的入口,构成了宽敞的空间,和在视觉上相联系的循环空间。

Text description provided by the architects. Maintain the coherence of the original building of the architect D. Javier FontánGamarra without resignations. Or at least with the minimum renunciations. Amplitude of the volume, natural lighting, where there is no direct access to the façade, wide and visually related circulation spaces.

色彩斑斓的学校,不一样的空间体验第2张图片


色彩斑斓的学校,不一样的空间体验第3张图片


清晰的流线和明快的色彩为第一次进入建筑的人们在社会和文化方面建立了温馨的环境。建筑师将课堂计划扩展为三个单元,并相应地调整各项功能。建筑师通过扩建的教学空间取代了叠加在建筑物上的健身房体量。内部的核心筒得以重新放置,电梯和楼梯与前侧墙体相结合,满足现行规范要求。

The clarity of the circulations and the use of color as tools to build a warm environment for the first contact with the social and cultural dimension of its smallusers. The intervention expands the classroom program in three units and adapts the program of common uses accordingly. The project replaces the volume of the gym superimposed on the building by the expanded teaching program. The nucleus of internal stairs is relocated and an elevator and evacuation exits are incorporated in the front walls to comply with current regulations.

色彩斑斓的学校,不一样的空间体验第4张图片


1988年的原始建筑有着明确合理的空间组织,后来的扩建都以建筑物的总体规划布局为基础,地面层与一层都有着明确合理的流线,同时,建筑的外部空间减少了门廊区域。建筑西侧的屋面向外延伸,给建筑带来屋面的投影。心理咨询室的屋面与双开门相结合,并且屋面直接向外延伸,让空间的使用更加灵活。

The original building of 1988 has a clear and justified organization in its project. The extension and the adequacy are based on the general scheme of the building, the general organization and the maintenance of the clarity of the circulations both on the ground floor and on the first floor. Externally, the intervention reduces the porch area. To alleviate this inconvinient, the cover of the west alignment is projected on the flight so that the exterior surface is recovered. The roof incorporates a double door in the psychomotor room to connect it directly to the covered porch and increase the possibilities of flexible use of the set.

色彩斑斓的学校,不一样的空间体验第5张图片


色彩斑斓的学校,不一样的空间体验第6张图片


色彩斑斓的学校,不一样的空间体验第7张图片


建筑的设计措施结合了一定深度的基础,这样能够减少对现有楼层的影响,减少过多的施工干预,同时也让项目资金的使用更加优化。因此建筑师尽量使用现有的结构体系,健身房的本身金属结构没有拆除,但是也经过了一定的调整。当前的网格结构转换为桁架,提高空间亮度,并取代西立面的支撑结构,让新旧结构能够更加契合。桁架西侧的空间在一定程度上增加了自然采光。

It is an intervention in a building with deep foundation in all its depth, the proposal is limited to the projection in the existing floor, avoiding extending the limits beyond the existing alignments and rationalizing the investment to avoid new deep foundations. As far as possible, the existing structure is reused. The metal structure of the gym is not dismantled, but it is built on with the necessary modifications. The current networks are transformed into trusses to be able to increase the lights and displace the supports of the west façade, making them compatible with the new distribution. The flight to the west of the truss partially compensates for the increase in light between the proposed pillars.

色彩斑斓的学校,不一样的空间体验第8张图片


色彩斑斓的学校,不一样的空间体验第9张图片


建筑师通过设计的方式确保了建筑空间的自然采光。地面层与一层设置有中央循环系统,尤其是在地面层的餐厅之中,这种体系会复杂一些。为了达到这个目的,该体系应用于体量的边缘部分,而该部分和一系列的铰链相连接,并且设置有天窗。上部走廊有着自然采光,同时也是为了提升空间中的采光量,建筑师将走廊和地面层的天花板上的开洞相结合。此外,门廊封闭的餐厅在西侧内部进行了改造,构成能够进行直接采光与通风的开口,因此,南面的墙体设置有开口,这一侧的立面上也开设了新窗户。

Ensuring natural lighting in the new perimetral pieces is simple. In the case of the central circulations, on the ground floor and the first one, and especially in the existing dining room of the ground floor, it is quite more complicated. To achieve the purpose it uses the edge of the volume of the cover, which is covered in to a hinge sequence, and on which the skylights (vertical closing) are inserted. This source of lighting is natural over the upper corridor and it is combined with the opening of holes in the ceiling of the ground floor in order to provide with natural light the spaces without facade. In addition, the dining room whom with the closing of the porch is transformed in the interior in the west, it requires ventilation openings and direct lighting with the exterior. For achiving this purpose the wall is perforated in the south and a new window is located in the facade

色彩斑斓的学校,不一样的空间体验第10张图片


色彩斑斓的学校,不一样的空间体验第11张图片


色彩斑斓的学校,不一样的空间体验第12张图片


色彩斑斓的学校,不一样的空间体验第13张图片


色彩斑斓的学校,不一样的空间体验第14张图片


色彩斑斓的学校,不一样的空间体验第15张图片


建筑设计:azab建筑事务所
位置:西班牙
类型:中小学
主创设计师:Cristina Acha, Miguel Zaballa, Andrés Iza
面积:2054.0 ㎡
项目年份:2018年
摄影:Luis Diaz Diaz
制造商:Cortizo, Dott.Gallina, Forbo Flooring Systems, Zehnder, Kalzip, HERAKLITH, Soleco
结构工程:Jon Bilbao
MEP:UnaiMartínez de la Hidalga
合作方:Ion Gozalo, Alexander Monasterio, IñakiHerran

Architects: azab
Location: 48950 Erandio, Vizcaya, Spain
Category: Elementary & Middle School
Lead Architects: Cristina Acha, Miguel Zaballa, Andrés Iza
Area: 2054.0 ㎡
Project Year: 2018
Photographs: Luis Diaz Diaz
Manufacturers: Cortizo, Dott.Gallina, Forbo Flooring Systems, Zehnder, Kalzip, HERAKLITH, Soleco
Structural Architect: Jon Bilbao
MEP: UnaiMartínez de la Hidalga
Collaborators: IonGozalo, Alexander Monasterio, IñakiHerran

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (10775 articles)


教育建筑 (666 articles)


学校 (204 articles)


西班牙 (660 articles)


2018 (907 articles)