网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
直向建筑海滨三部曲之——海边Y餐厅第1张图片


Restaurant y Sea / Vector Architects

由专筑网飞鱼,小R编译
·
来自建筑事务所的描述:继孤独的图书馆和阿那亚教堂之后,海边y餐厅成为了直向建筑事务所在北戴河阿那亚社区的作品第三部曲。该餐厅位于孤独的图书馆的右后方。建筑师的设计方向是探索新建筑与现有图书馆的共存关系。

Text description provided by the architects. After the "Seashore Library" and "Seashore Chapel", "Restaurant y Sea" completes the trilogy of Vector Architects' seashore series at Aranya Community in Beidaihe New District. The restaurant is situated right behind the library across the beach. We initiated the design by investigating how to create a coexisting relationship with the mighty solid library volume.

直向建筑海滨三部曲之——海边Y餐厅第2张图片


直向建筑海滨三部曲之——海边Y餐厅第3张图片


图书馆是有清晰边界的精神场所。建筑师利用自然的元素,例如风、阳光以及周围的景观来重新定义这一空间,在这一空间中,人们可以通过图书馆内台阶式平台凝视海边的风景。而在餐厅之中,建筑师打算营造愉悦、自由的氛围,在图书馆之中,海景成为了视线的焦点,对于餐厅,海景则成为了背景,人们在吃饭的时候不经意间就会看到海边发生的故事。

The library is a spiritual place with a clear boundary. The natural elements, like wind, light and surrounding views, are defined and shaped throughout the space where people can gaze upon the sea while sitting in the terraced library. As for the restaurant, we intend to establish a dispersed and a more casual everyday atmosphere. Instead of the seascape being the visual focus for people, as it is in the library, it acts as the backdrop in the restaurant. People will notice what happens on the sea as they dine and inadvertently glance towards it.

直向建筑海滨三部曲之——海边Y餐厅第4张图片


直向建筑海滨三部曲之——海边Y餐厅第5张图片


直向建筑海滨三部曲之——海边Y餐厅第6张图片


直向建筑海滨三部曲之——海边Y餐厅第7张图片


错落的中庭中种植有树木,这座建筑像无方向的华盖漂浮在起伏的场地中,内部种植的树木若隐若现。从上到下,树冠、屋顶以及餐厅区域形成了三个连续的空间。树枝随着海风摇摆,阳光下形成的斑驳树影打在墙上和地板上。由于光线和阴影的变化将餐厅空间变得生动活泼,空间与自然之间的间接参与也改善了其他各个方面。

Trees are interlocked within the fragmented spatial boundary and courtyards. The architecture appears as a non-directional canopy floating above the undulant landscape, looming in the woods. From top to bottom, the tree crowns, building roof, and dining area underneath constitute the three major layers in the section sequentially. Tree branches sway with the sea breeze and cast their shadow through the skylights onto the wall and floor. The dining space becomes animated with the flickering of light and shadow, cultivating another dimension of indirect engagement between space and nature.

直向建筑海滨三部曲之——海边Y餐厅第8张图片


直向建筑海滨三部曲之——海边Y餐厅第9张图片


直向建筑海滨三部曲之——海边Y餐厅第10张图片


内部的庭院空间为餐厅带来采光和通风,同时,又像一个锁链一样,将空间锚固,院子中的现浇混凝土墙是整座建筑的承重墙,因此只需要直径120毫米的柱子支撑厚屋檐。通过这一方法,细长钢元素与树木尺寸相仿,与周边的环境相互融合。

The inner tree courtyards bring light and airflow deep into the restaurant, and at the same time, like hinges, they anchor the space. The courtyards simultaneously divide and connect the surrounding spaces. The full height fair-faced cast-in-place concrete walls of the courtyards resist the sheer force of the whole building, which makes it possible to support the load of the thick eaves on columns of only 120mm in diameter. This way, the slender steel elements, similar in diameter to the surrounding tree trunks, blend in the surrounding woods.

直向建筑海滨三部曲之——海边Y餐厅第11张图片


直向建筑海滨三部曲之——海边Y餐厅第12张图片


直向建筑海滨三部曲之——海边Y餐厅第13张图片


餐厅没有明确的主入口。相反,底层四周采用玻璃幕墙,均可对外开放。底层消隐,建筑就像一座漂浮的亭子。人们可从任意方向进入餐厅,他们首先会通过低矮的屋檐进入传统的空间,然后逐渐在升高的中央屋顶下进入主餐厅区域,这里有着自然灯光照明体系。

There is no designated main entrance for the restaurant. Instead, clear glass sliding doors are placed along the perimeter, which, when fully opened, cause the spatial boundary to disappear, turning the building into a "pavilion". People can approach the dining space from any direction. They will firstly step into a transitional space with a lowered eave, and then gradually walk into the main dining area under a raised-up central roof, illuminated by immersive natural light.

直向建筑海滨三部曲之——海边Y餐厅第14张图片


直向建筑海滨三部曲之——海边Y餐厅第15张图片


建筑师通过控制屋顶的高度减少光线的过度干扰,采用梁架将光线过滤,营造一种人们处于漂浮的云彩之下的氛围感受。梁架减少了承载构件的需求,使结构墙的数量达到最小化,因此形成了平面空间的流动性。

We consciously reduce the interference of excessive side light by controlling the clear height of the eaves, in order to create an atmosphere of being under a floating "cloud" as a result of the light-filtering waffle beams. The waffle beams remit the need for strictly aligned  load-bearing elements and minimize the amount of structural walls, which help achieve the staggered fluidity of the plan.

直向建筑海滨三部曲之——海边Y餐厅第16张图片


直向建筑海滨三部曲之——海边Y餐厅第17张图片


建筑师认为每一种建筑性格在本质上都反应独特的生活方式,同样会产生相应的情绪状态。这些丰富的公共空间拥有更多的意义,人们的需求而塑造了它们,而另一方面,这些空间也影响人们的生活。

We envision that each type of architecture can essentially refer to a unique lifestyle as well as the emotional expression corresponding to it. These various public spaces take on a meaning beyond that of an everyday space. The demand of people's lives sculpts them, while in the other way around these spaces affect people's lives.

直向建筑海滨三部曲之——海边Y餐厅第18张图片


光线、风、景色都是人与自然接触的途径。外部世界将人们聚集起来,最终,每一个空间将会形成一种精神场所。

Light, wind and view in architecture are all the paths leading people to interact with nature. They closely integrate people with the outside world, and ultimately, an everyday space will imply a kind of spiritual meaning.

直向建筑海滨三部曲之——海边Y餐厅第19张图片


直向建筑海滨三部曲之——海边Y餐厅第20张图片


直向建筑海滨三部曲之——海边Y餐厅第21张图片


直向建筑海滨三部曲之——海边Y餐厅第22张图片


直向建筑海滨三部曲之——海边Y餐厅第23张图片


直向建筑海滨三部曲之——海边Y餐厅第24张图片


直向建筑海滨三部曲之——海边Y餐厅第25张图片


直向建筑海滨三部曲之——海边Y餐厅第26张图片


直向建筑海滨三部曲之——海边Y餐厅第27张图片


直向建筑海滨三部曲之——海边Y餐厅第28张图片


直向建筑海滨三部曲之——海边Y餐厅第29张图片


直向建筑海滨三部曲之——海边Y餐厅第30张图片


直向建筑海滨三部曲之——海边Y餐厅第31张图片


直向建筑海滨三部曲之——海边Y餐厅第32张图片


直向建筑海滨三部曲之——海边Y餐厅第33张图片


直向建筑海滨三部曲之——海边Y餐厅第34张图片


直向建筑海滨三部曲之——海边Y餐厅第35张图片


建筑设计:直向建筑
位置:中国 北戴河
类型:餐厅
主创建筑师:董功
项目建筑师:张恺
设计/结构:刘陈,孙东平
设计团队:马小凯,江存裕、张鹏
面积:713.0 ㎡
项目时间:2019年
摄影:苏圣亮, 陈颢
驻场建筑师:张钊,涂单
结构& MEP工程:中国建筑科学研究院  
结构顾问:肖从真,储德文  
灯光顾问:清华大学建筑学院张昕工作室
客户:天行九州旅游置业开发有限公司

Architects: Vector Architects
Location: Beidaihe New District, China
Category: Restaurant
Principal Architect: Gong Dong
Project Architect: Kai Zhang
Design/Construction Management: Chen Liu, Dongping Sun
Design Team: Xiaokai Ma, Cunyu Jiang, Peng Zhang
Area: 713.0 m2
Project Year: 2018
Photographs: Shengliang Su, Hao Chen
Site Architect: Zhao Zhang, Dan Tu
Structural & MEP Engineering: China Academy of Building Research
Structural Consultant: Congzhen Xiao, Dewen Chu
Lighting Consultant: X Studio, School of Architecture, Tsinghua University
Client: Beijing Rocfly Investment (Group) Co., Ltd.

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (10653 articles)


餐饮建筑 (71 articles)


餐厅 (327 articles)


中国 (1480 articles)


河北 (16 articles)


直向建筑 (10 articles)


2019 (333 articles)


玻璃 (1781 articles)


混凝土 (2502 articles)