网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
在自然中呼吸:回归山野的办公场所第1张图片


Korus总部翻新项目
Korus Headquarters Refurbishment / Lautrefabrique Architectes

由专筑网李韧,杨帆编译

来自建筑事务所的描述:Korus公司总部的设计方案中,建筑师希望将工作空间改造为适合生活与共享的场所,因此着重考虑了合作效益,旨在建立全新的工作模式。

Text description provided by the architects. Committed to the transformation of its workspace into a place of living and sharing, Korus, has rethought its collaborative effectiveness, establishing new paradigms for working together.

在自然中呼吸:回归山野的办公场所第2张图片


Korus公司总部曾经位于一座两层建筑之中,公司负责人希望能够重新开发曾经的仓库,为员工带来全新的工作空间,进一步提升工作效率与创造力,并且让总部可以有余地可以布置相关专业知识的展览,开发商业空间。

Previously spread over a two-storey building, Korus now wishes to develop its former storage warehouse to bring its employees into new spaces conducive to their development and creativity while making its head office the showcase of its expertise : the development of commercial spaces.

在自然中呼吸:回归山野的办公场所第3张图片


在自然中呼吸:回归山野的办公场所第4张图片


建筑师们希望尽可能地表达Korus公司的场地价值,因此项目结合了自然与真实特征,无论是地区农业烘干天窗的使用,还是周围山谷或森林中土坯建筑物的色彩在项目中的使用,都充满了自然与真实感。

The architects worked to reveal and stage-manage the values of the land claimed by Korus. Nature and authenticity are anchored in a project of local rural tradition, whether in the use of a formal register taking the skylights of agricultural dryers of the region or by using to the colours of adobe buildings in the valley or surrounding forests.

在自然中呼吸:回归山野的办公场所第5张图片


原有仓库被完全拆除,诸如外立面覆层等元素都被清理,最终只剩下结构框架与屋面。建筑南侧的立面由通高的幕墙组成,自上而下均布置了电动百叶窗。

The  “Warehouse” is thoroughly  stripped out, recyclable elements such as cladding are put into storage, leaving only the frame and roof.  The facade on the south side is made up of a curtain wall from top to bottom, protected by motorized brise-soleils.

在自然中呼吸:回归山野的办公场所第6张图片


在自然中呼吸:回归山野的办公场所第7张图片


在自然中呼吸:回归山野的办公场所第8张图片


在自然中呼吸:回归山野的办公场所第9张图片


在仓库中心,建筑师设置了圆形剧院,主要用于各种形式的会议或集会演讲。人们在圆形剧院中能够看到山谷的美景,这里还有着通高的工作空间。悬挂在桌子上方的木色椎体能够有效地减少混响时间,同时削弱噪音的影响。内部空间设置了许多吸声材料,弥补了建筑材料在这方面的不足。

In the centre of the Warehouse, an amphitheatre staircase serves as a forum, suitable for informal meetings as well as for assembly presentations. The amphitheatre offers spectacular views over the valley, plunges onto the double height work space. A forest of woodland-coloured cones, suspended above the desks, reduces reverberation times and weakens the perceived noise level. The acoustic studies led to the installation of large quantities of sound absorbing materials to compensate for the hardness of the materials voluntarily left unfinished and visible.

在自然中呼吸:回归山野的办公场所第10张图片


在自然中呼吸:回归山野的办公场所第11张图片


在自然中呼吸:回归山野的办公场所第12张图片


“Beehive”是多功能空间,这里可以容纳约40人在一天中的任何时间进行各种活动,例如不同类型的会议、休闲活动等等。

The “Beehive” is a multi-purpose and versatile space that can accommodate around forty people for all types of activities at any time of the day : welcoming visitors, formal or informal meetings, lunch-break events, relaxation, or work sessions.

在自然中呼吸:回归山野的办公场所第13张图片


进入大门之后,人们会被壮丽的景观所吸引,这里有着风景如画的山谷美景,由东至西为Chartreuse与Vercors山,其中央则是Grenoble和Belledone山。

The gateway crossed, the visitor is caught up by a breath-taking panoramic view overlooking a picturesque and unspoilt valley, bordered from east to west by the Chartreuse and Vercors mountains, framing in its centre Grenoble and the Belledone range.

在自然中呼吸:回归山野的办公场所第14张图片


空间里还设置有长条形吧台,其端部弯曲,顶部为青灰色面板,下部则是仓库的包层板,这象征着整个项目的解构特征,因为这里并没有使用接待台和各种商标。访客的路径经过了重新设计,同时吧台也结合了多重功能。

A very long bar, with curved ends, a pewter top and a base lined with the cladding sheets of the warehouse, symbolizes the disruptive will of this project in which reception desk and logo of the brand are prohibited. The way to welcome visitors to the new headquarters of Korus is completely redesigned. The bar gathers all the functions necessary for its multiple uses.

在自然中呼吸:回归山野的办公场所第15张图片


在自然中呼吸:回归山野的办公场所第16张图片


“Beehive”空间的设置旨在促进人们的创造力与动手能力,同时用于材料与书籍的展览。

The Beehive has specific alcoves intended for creativity, manual work, stimulation of creativity and innovation and dedicated to the exhibition of materials, books, etc ...

在自然中呼吸:回归山野的办公场所第17张图片


在自然中呼吸:回归山野的办公场所第18张图片


而在午餐时间,“Beehive”又成为了员工们的餐厅,厨房位于原有小空间的后方,这激发起了人们对于70年代末在乡村之间穿梭的食品车的回忆。

Usable throughout the day as a place of informal exchanges, at lunch time The Beehive becomes the employees’ refectory. The kitchen is located behind the shell of an old Citroën Tub. Evoking both the truck-food and the multi-service van that crisscrossed the countryside until the late 70’s.

在自然中呼吸:回归山野的办公场所第19张图片


在自然中呼吸:回归山野的办公场所第20张图片


“Beehive”空间同时也向外延展,外接一系列的退台、通向山谷的台阶、乘凉小屋等,表达了建筑与景观相互连接的核心特征。

The convivial spaces of the Beehive extend outside with a series of terraces, and steps oriented toward the valley, a shade-house expressing the quintessence of this incredible connection with the great landscape.

在自然中呼吸:回归山野的办公场所第21张图片


在自然中呼吸:回归山野的办公场所第22张图片


在自然中呼吸:回归山野的办公场所第23张图片


在自然中呼吸:回归山野的办公场所第24张图片


在自然中呼吸:回归山野的办公场所第25张图片


在自然中呼吸:回归山野的办公场所第26张图片


在自然中呼吸:回归山野的办公场所第27张图片


在自然中呼吸:回归山野的办公场所第28张图片


在自然中呼吸:回归山野的办公场所第29张图片


在自然中呼吸:回归山野的办公场所第30张图片


建筑设计:Lautrefabrique Architectes
地点:法国
主创建筑师:Jean-Pascal Crouzet, Architect Dplg
设计团队:Anne Exbrayat, François Durdux
面积:1410.0 m2
项目时间:2018年
摄影:Luc Boegly
制造商:Milliken, Pollmeier, Vescom, Covering Chile, TEXAA, Laudescsher
其他参与方:Charles Marcolin Chief Executive Officer and Founder Muriel Blanc-Duret, Board Director, Strategy and Design Department, Anne-Sophie Kapps, Director, Communication & Marketing Pierre Novelli, National Technical Director
HVAC工程:H3C, Pierre Ruzin
结构工程:Cebea, Cécile Sibert
声学工程:DBSilence, Loïc Sturm
工程估算:DBH, Cedric Huther
客户:Korus

Architects: Lautrefabrique Architectes
Location: 139, ZA du Vercors, 38140 La Murette, France
Lead Architects: Jean-Pascal Crouzet, Architect Dplg
Design Team: Anne Exbrayat, François Durdux
Area: 1410.0 m2
Project Year: 2018
Photographs: Luc Boegly
Manufacturers: Milliken, Pollmeier, Vescom, Covering Chile, TEXAA, Laudescsher
Other participants: Charles Marcolin Chief Executive Officer and Founder Muriel Blanc-Duret, Board Director, Strategy and Design Department, Anne-Sophie Kapps, Director, Communication & Marketing Pierre Novelli, National Technical Director
HVAC Engineers: H3C, Pierre Ruzin
Structural Engineers: Cebea, Cécile Sibert
Acoustical Engineers: DBSilence, Loïc Sturm
Quantity surveyor: DBH, Cedric Huther
Clients: Korus

        
【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (10578 articles)


办公建筑 (581 articles)


总部 (42 articles)


翻新改造 (13 articles)


法国 (569 articles)


2018 (865 articles)


Lautrefabrique (2 articles)


玻璃 (1764 articles)