网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
Botanica Khao Yai / T.R.O.P: terrains+open space第1张图片

  
来自T.R.O.P: terrains+open space的分享。
受到附近山脉和泰国最大雨林考艾的启发,本案景观设计旨在建筑和自然间创造联系。设计并未试图制造一片虚假的自然雨林,相反,这个项目的建筑可理解为大树,而景观美化则是大树下的绿色地被。景观成功利用不同光照条件打造出人造可持续森林,鼓励居民去理解并欣赏大自然。
Inspired by the nearby mountain range, Khao Yai, Thailand’s largest rain forest, the landscape is created as the link between the architecture and Nature. Instead of trying to produce a faked natural forest, the architecture is interpreted as big trees while the landscape represents the green areas underneath. Working with different qualities of sunlight, the landscape solution successfully introduces the man-made sustainable forest, which inspires the residents to understand and appreciate what Nature is all about.

Botanica Khao Yai / T.R.O.P: terrains+open space第2张图片



Botanica Khao Yai度假村位于泰国Khao Yai市的边缘地带,Khao Yai市是泰国最重要的自然雨林保护区。建筑场地是一片废弃的农业用地。场地前面是本地一条马路,后面一座小山正好紧邻边界线。场地被划分为2个主地块,前面的地块靠近马路,是居民区,第二个地块靠近山脉,建立了公园保护区,用于居民和游客的消遣活动。
为了将各建筑单元的要求纳入一个紧凑的区域,“住区区”,即一系列的居住单元被安排在景观平台上。两栋6层楼的建筑被称为A区和B区,位于2块地块间的边缘地区。B区是一个简单的6层楼居住区,而A区稍微复杂。它呈一个V字形布局。A区的一部分是6层楼都有居住单元,后面面对着山。另一部分位于第一个地块中部,从地面向上加高4层,只有顶上2层楼有居住单元,面对着房产前面。加高的单元建在巨大的混凝土柱子上,底下留有大的开放空间。沿着马路建造有12栋2层楼别墅,还有私家花园和泳池。
尽管建筑具有现代化、几何形设计,我们能够在Khao Yai度假村看到相似的基调。因为每栋建筑都有不同的高度,一些居住单元在高柱上被加高,整个项目创造了各种不同类型的光线质量。可利用光照量成为我们在这里再创造森林状景观的主要标准。高柱上漂浮的单元令人想起森林里巨大的树木。每根柱子都与树木的树干同样尺寸,其上的居住单元令人联想起树木的树荫。下层区域与我们在树下看到的情形相似,尽管缺乏光照,但自然生物还是在这种严峻的条件下存活下来,欣欣向荣。荫蔽区域模仿自然界情形,创造了绿色地形。森林中找到的本地蕨类植物,被用来遮盖住地表,被称为蕨类山丘。这一区域主要的行人往来之路被称为“通路”。它在整个景观中上下左右蜿蜒曲折,使得居民能够选择自然景观中的各条通道,去往各自的住处。通路不仅仅是人们行走的要道,也是一片休闲区域,居民们可以锻炼或休闲散步,并体验与自然的直接互动。通道还通往公共区域,比如大厅、俱乐部、电梯厅和走廊,所有的设计都在露天中,没有使用空调,而不是用树木创造一片凉爽荫蔽的环境。自然光线也被结合进整个项目。设计选用了当地的材质,以和谐建筑与风景景观。这些材质在当地很容易获取,比如在基底建设时,很容易在建筑场地找到山石。
在第二个地块,设计有“公园”作为所有居民和游客的休闲区。恰好在边界线附近的邻近的山,设计了3层地下排水系统,以阻止洪水和滑坡。过量的雨水被收集存储用于干旱季节灌溉用途。许多景观美化项目被引进这块地产。用餐馆隐在竹林之后,其又是公园的边界。山底下,设计了一座绿山和倒影池,展现了人工和自然景观之间的一些差异。然而,有了山的倒影,人工和自然景观间又结合地天衣无缝。方案设计中还有两个泳池。第一个泳池位于体育馆和休息厅顶部。它倒映的水面能完全遮挡住底下巨大的钢架构。第二个泳池设计在公园中央。其水面也倒映出周围环境,既有山也有建筑,结合在一起形成整个景观的一部分。在设计居民区景观时,鼓励健康的生活是我们的主要目标之一。一条慢跑小道设计在公园右侧。为了实现跑道长度的最大化,还设计了一座上升的慢跑桥以增加跑步者的路线选择。慢跑桥的形状同时回应了周围区域多山的天际线。
总的来说,设计团队在现代环境下设计,同时又完整保持了热带环境氛围和感觉的精髓。合理布局、周详考虑,以确保居民们能够看到Khao Yai度假村的美丽全貌。我们相信当代设计并不需要与自然相对立。设计概念的意图是创造一片和谐的森林,以减少人造建筑结构的唐突,使建筑与周围环境融为一体。

Botanica Khao Yai / T.R.O.P: terrains+open space第3张图片


Botanica Khao Yai / T.R.O.P: terrains+open space第4张图片


Botanica Khao Yai / T.R.O.P: terrains+open space第5张图片


Botanica Khao Yai / T.R.O.P: terrains+open space第6张图片

Botanica Khao Yai / T.R.O.P: terrains+open space第7张图片


Botanica Khao Yai / T.R.O.P: terrains+open space第8张图片


Botanica Khao Yai / T.R.O.P: terrains+open space第9张图片


Botanica Khao Yai / T.R.O.P: terrains+open space第10张图片


Botanica Khao Yai / T.R.O.P: terrains+open space第11张图片


Botanica Khao Yai / T.R.O.P: terrains+open space第12张图片


Botanica Khao Yai / T.R.O.P: terrains+open space第13张图片


Botanica Khao Yai / T.R.O.P: terrains+open space第14张图片


Botanica Khao Yai / T.R.O.P: terrains+open space第15张图片


Botanica Khao Yai / T.R.O.P: terrains+open space第16张图片



Botanica Khao Yai is located on the edge of Khao Yai, the most important national reserve forested region of Thailand. The site was an abandoned agricultural land. On the front, it faces a local road, and, on the back, a small mountain just right next to the boundary line. Separated into 2 main plots, the front plot, next to the road, is the residential area, while the second plot, next to the mountain, is reserved as a public park for recreational activities of the residents and visitors.
In order to fit all unit requirements into a compact area, ‘The Residences’, a series of residential blocks, were arranged on the landscape platform. Two 6-storey buildings, called Block A and Block B, are located along the edge between 2 land plots. Block B is a simple 6-storey residential block, while Block A is a bit more complicated. It has a V Shape layout. One part of the block has units for all 6 floors, facing the mountain behind. The other part is located in the middle of the first plot, elevated 4 floors from the ground with units only on the top 2 floors, facing the front of the property. The elevated units are built on gigantic concrete columns, leaving space underneath as big opening void. Along the road, 12 2-storey villas are created, with private gardens and pools.
Despite the architecture’s modern and geometrical design, we saw a similar atmosphere found in Khao Yai. Because each building has different height, some units elevated on tall columns, a different variety of sunlight qualities are created through out the project. Sunlight availabilities became the main criteria that we used to re-create a forest-like landscape here. The floating units on tall columns reminded us of gigantic trees in the forest. Each column is about the same size as the trunks of those trees, and the units above reminded us of the canopies. The area underneath is very similar to conditions we found under the trees, which, despite of its lack of sunlight, Nature has found its way to thrive under this hard condition in order to survive. Imitating this natural condition, Topographic green landforms were created in the shaded area. Local Ferns, found in the forest, were used to cover up the landform, called the Fern Hills.
The main pedestrian circulation of the area is called ‘The Path’. Raised a bit above the Fern Hills, it serpentines left and right, up and down through out the landscape, enabling residents to choose their own routes amidst natural surroundings to their accommodations. More than being just a movement artery, the Path is also a recreational area, where residents could exercise or take a leisure walk and experience direct contact with Nature. The Path is also linked to the public areas such as lobby, clubhouse, lift hall and corridors, all designed as open-air without using air condition, instead creating a cool and shady environment with large trees. Natural lighting is also integrated into the entire project. Local materials were selected to harmonize the architecture and the landscape. These materials can easily be acquired locally such as mountain stones, found at the site during basement construction.
On the second land plot, ‘The Park’ was created as the recreational attraction for all residents and visitors. With the neighboring mountain, right next to the boundary, 3 layers of sub-drainage systems were carefully prepared to prevent flood and land slide. Excessive rainwater is harvested and collected for irrigational uses during the dry season. A variety of landscape programs have been introduced to the property. The Dining Pavilion, hidden by bamboo forest, was designed to frame the boundary of the Park. At the base of the mountain, a green hill was integrated into a reflecting pond, demonstrating some contrast between Manmade and Natural landscape. Yet, with the reflection of the mountain, it unites both together seamlessly. 2 swimming pools were also proposed. The first pool was located on top of a gym and a lounge. Its reflective water camouflages the massive structure underneath, making it totally disappeared. The second pool was created in the middle of the Park. Its water also reflects the surroundings, both the mountain and the architecture, combining all together as part of the overall landscape. Encouraging the good health is one of our main objectives designing the residential landscape. A Jogging Track is also proposed on the right side of the Park. Trying to achieve the maximum length of the running track, an elevated jogging bridge is introduced as a tool to multiply the routing options for the runners. Its shape also echoes the mountainous skyline of the surrounding areas.
Overall the design team has developed designs within a contemporary context, but still keeping intact the essence of a tropical feeling and atmosphere. This is achieved through a careful consideration of appropriate layout to ensure that the residents are able to see the beautiful panoramic-scope of Khao Yai. We believe that contemporary design does not have to be in opposition to nature. The intention for the concept is to create the friendly Forest in order to reduce the harshness of man-made structural form, thus, integrating the building and surrounding nature as one.

Project Title:   Botanica Khao Yai
Company Name :  T.R.O.P: terrains+open space
Lead Designer :  Pok Kobkongsanti
Client/Owner :  The Scenical Development Company Limited
Photography credit:  Pirak Anurakyawachon, Aranyarat Prathomrat

Additional Project Credits:
Project Resources
Project Team   :  Peerasit Sangwanloy
       Chanchai Wimonsirichotikun
Architect   :  Vin Varavarn Architects Co., Ltd.
Interior Designer  :  Define Studio Co., Ltd.
                                                   Mada Design Factory Co., Ltd.
Structural Engineer                :  Qbic Engineering and Architect Co., Ltd.
M&E Engineer                        :  Thanavit Design & Engineering Co., Ltd.
                                                   Water Thai Tech Co., Ltd.
Contractor                              :  Grand Frame Co., Ltd.
Landscape Contractor          :  Invention Green Co., Ltd.
Interior Contractor                 :  S-PRO Co., Ltd
                                                   Central Home Co., Ltd.
Lighting Designer                 : Truelight Co., Ltd.

Supplier
Sculpture                                :  Cobra Foam Holding Co., Ltd.
Concrete Waterproofing:      :  TPI Polene Co., Ltd.
Wood Decking                      :  Siamcitycement Co., Ltd.
Wood Coating                       :  Beger Co., Ltd.

via:gooood.hk  

专筑粮仓——互动式资料分享平台

汇集众多高价值的设计资料,在这里,您可以和千万网友分享自己手中的文档,专筑将同您一起构建全球最大的设计资料库!

粮仓资料2群new:204369168  
专筑粮仓资料2群

学习,交流,群分享定期更新大量资料
【专筑网版权与免责声明】: 本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处,违者将追究其法律责任。
如未标明来源或作者,均来源于互联网,如有侵权,请致电,我们核实后将尽快删除。

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (10653 articles)


酒店建筑 (456 articles)


泰国 (147 articles)


T.R.O.P: terrains (2 articles)


石材 (519 articles)