网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
a-Lab在2008年赢得的挪威国家石油公司地区与国际总部大厦在经过20个月的建设后,已
经竣工,这栋大楼将在未来为2500名人提供办公场所。场地在一个占地5公顷的公园内,
立足于以前老机场的多层停车场之上。新建筑力求做到最少对公园景色的破坏,创建一个
灵活有趣的工作场所,引入周边的美景,增设艺术品展示和公共中庭。
After 20 months of construction, the Statoil regional and international offices at Fornebu
outside Oslo, Norway is now complete. A-lab received the commission after winning first
prize in an open competition in 2008. Statoil is a Norwegian energy producer, the 57th
largest company in the world by revenue, with about 30 000 employees in 37 countries.
From October 15th, 2500 of these employees will work in the new building - including
Statoil’s international department.

Statoil regional and international offices / a-Lab第1张图片

建筑由5个类似的办公模块组成,这些模块每个高三层,长140米,宽23米,他们彼此交错
堆叠,形成中庭和各种灰空间。因为建设周期十分短暂,因此上面部分的建筑钢混结构,
外墙和表皮是在场外预置建成,后在现场极快且准确的安装。上层建筑模块的悬挑多达30
米,因此启用了北欧最大的移动式起重机进行钢衍架的组装。
这个开放的,灵活的标准式预置建筑成功的战胜了建设时间的挑战,满足了各种不同的办
公和合作方式。通过多种方法节能,使得能源减少损耗85%。优雅的白色预置外表皮是铝
涂层,为了减少声音混响时间,面朝中庭的表面用的是穿孔板。办公室长模块的端头面为
黑色,是由黑色和灰色的夹片玻璃组成的黑色遮阳格栅造型。从不同的方向看,通透感也
完全不一样。
非常感谢a-Lab将项目介绍和项目图片授权gooood发行。
Appreciation towards  a-Lab for providing the following description:

Statoil regional and international offices / a-Lab第2张图片

The new office building stands on the site of the old airport’s multi-storey car park, most
of the site being given over to the development of a new 5 hectare public park. One of
the main goals of the Mikado inspired design has been to minimize the footprint of the
building in the park, whilst creating a flexible and stimulating workspace- offering views
over the fjord from most parts of the building and a spectacular view of the park,
artworks and the fjord  from the communal atrium space..
The project consists of five similar office modules, each 3 stories high, approx 140
meters long and 23 meters wide. Stacked on top of each other they form a climatized
atrium and a multipurpose space on the ground floor. Due to the very short construction
period, most of the building, including steel and concrete superstructure, facades and
glazed structures, was prefabricated off-site. This lead to a high degree of precision
despite the extremely fast on-site production. The steel superstructure enables the
different office modules to cantilever up to 30 meters. Northern Europe’s biggest mobile
crane was used for the assembly of the steel trusses.


Statoil regional and international offices / a-Lab第3张图片


KEY CHALLENGES
Time!
A-lab won the commission in March 2009 for the 65 500m2 office building and the 55
000m2 underground parking and technical areas. Demolition of the existing multistorey
car park started immediately, whilst the design of the underground works was fast-
tracked and started on site in early 2010. All major decisions regarding the foundation
and construction of the office building had to be taken before the preliminary design
was finished. Whilst perhaps not unusual in today’s construction market, this is
extremely unusual for a “signal” building of this nature.


Statoil regional and international offices / a-Lab第4张图片


DESIGN CRITERIA
The building matches a list of criteria, the most important being that the building should
be flexible, environmentally friendly, and modern and answer to Statoils core values:
courageous, open, hands on and caring. The office’s interior is designed to facilitate
flexible functions with rooms that can adapt from large meeting centers to multi-person
offices. It can also adapt to different forms of cooperation, and it offers possibilities for
increasing or reducing the number of office workstations.


Statoil regional and international offices / a-Lab第5张图片


ENERGY CONCEPT
General
Statoil required that the new office building satisfy energy class B. The building has a
calculated energy use of just 103 kWh/m2. This is achieved through several methods,
including using heat from the remote centralised heat source, 85% energy recycling
and of course a well insulated and airtight skin.
Facades

The buildings skin is integral to the building’s energy efficiency. The Façade has low U-
values: 0,18 W/m2K for the solid panels (including profiles) and 0,6 W/m2K  for the
triple-glazed panels (excluding profiles). In combination with the exterior mounted solar
shading from Vental this creates an extremely energy efficient skin. Window area is kept
to an optimal net 65% glass area, towards the interior, thus ensuring an optimal balance
between the daylight levels in the interior and potential solar-gain and the higher U-
values associated with glass. G-values in the glazed panels varies within the interval
0,24-0,36, depending on the position in the building. Despite being a prefabricated
facade composed of many separate elements the facade is extremely airtight, with a
diffusion of (n50): ≤1,0h-1. The facade also allows for a very low normalised cold-bridge
value of 0,02 W/m2K.


Statoil regional and international offices / a-Lab第6张图片


TECHNICAL FEATURES
White long facades:
The external profile that was developed especially for the project is the key to the
elegant and seamless facade expression. This complex design and technical device
also allows the achievement of the architects goal : no visible fixings in the entire
prefabricated facade. This profile includes the track for the external solar shading, in
the form of “traditional” blinds, as well as providing fixing for the rain-screen cladding
cassettes. These are made of powder coated aluminium sandwich panels folded to
create 220mm deep cassettes giving the facades a deep relief and also shedding
precipitation effectively. The same prefabricated façade system is used on the interior
where the office lamellas overlook the acclimatized atrium. The same construction
principles apply to the facade cassettes of the interior with the only difference being that
they are finely perforated (Ø5mm, 25 %) in order to deal with the acoustic challenges of
the interior atrium space: ensuring a low reverberation time in the atrium, despite the
hard flooring.

Black gable ends:
The solar shading in the gables was also developed specifically for the project, based
on a previous system by Flex Fasader. Each gable facade is composed of 180 4,2m
high and 400mm wide laminated glass lamellas which overlap slightly. Each lamella
consists of two sheets of 10mm Parsol Grey glass laminated together with a dark
laminate core, thus giving a the appearance of solid black. Whilst the solar shading in
the long facades is fitted with manual override switches within the office space, the black
glass fins in each gable all move together on a pre-programmed pattern angled
individually to the orientation of each gable.. The solar shading is surprisingly “invisible”
when seen for the office interior, which is fully glazed in the gables.


Statoil regional and international offices / a-Lab第7张图片

Statoil regional and international offices / a-Lab第8张图片

Statoil regional and international offices / a-Lab第9张图片

Statoil regional and international offices / a-Lab第10张图片

Statoil regional and international offices / a-Lab第11张图片

Statoil regional and international offices / a-Lab第12张图片

Statoil regional and international offices / a-Lab第13张图片

Statoil regional and international offices / a-Lab第14张图片

Statoil regional and international offices / a-Lab第15张图片


AWARDS
• A-lab received the World Architecture Festival Award in 2009, competing with 272
projects from 67 different countries within the category “Future Commercial Project of
the Year”.
• Winner of World Architecture Festival (WAN) Award 2012, for best office building
(“Commercial Sector”). Jury complements user flexibility, iconic legibility and intelligent
placement and distribution of the volumes on the site.
• Nominated for the international MIPIM Awards 2013, (for best office building)
• Nominated for the Norwegian CITY-award 2013


Statoil regional and international offices / a-Lab第16张图片


FACTS
Location:   Fornebu, Bærum, Norway
Brief:         Offices
Completion:    Autumn 2012
Construction:    20 months
Building cost:   1,500 mill NOK / 200 mill. EUR
Total floor area:            117 000 m2
Footprint:   65 500 m2
Levels:    9
Structure:   Steel and concrete (prefab)
Cladding:    Glass and aluminium composite panels
Completion:   1. of September 2012
Client:    IT-Fornebu Eiendom            
Architect:   a-lab   
Interior design:   a-lab & Momentum Arkitekter (NO)
Landscape architect:  Østengen og Bergo (NO) -concept & Rambøll Norge (NO) -detail
Consultant structure:  Norconsult
Ventilation:    Norconsult  
Electro consultant:   Føyn
Number of employees:  2500
Lamellae dimensions:  23m x 140m
Concrete core dimensions: Ø9m and Ø12m
Energy:   85% recycled heat energy
Average R-values (insulation):  windows (including frames) 0.8 W/m2K
façades 0.18 W/m2K
roof 0.15 W/m2K
Energy consumption, est.: 103 kWh/m2/Year
Energy mark class B (104 kWh/m2/year)
WAN Awards 2012; Winner, Commercial Sector
WAF Awards 2009; awarded 1.st prize out of 272 contestants from 67 different countries.


Statoil regional and international offices / a-Lab第17张图片

Statoil regional and international offices / a-Lab第18张图片

Statoil regional and international offices / a-Lab第19张图片

Statoil regional and international offices / a-Lab第20张图片

Statoil regional and international offices / a-Lab第21张图片

Statoil regional and international offices / a-Lab第22张图片


Statoil regional and international offices / a-Lab第23张图片


Statoil regional and international offices / a-Lab第24张图片


Statoil regional and international offices / a-Lab第25张图片



About a-lab
a-lab is a young international architecture office involved in a variety of innovative and
experimental projects with a global character.
a-lab was founded in 2000 and has two partners, Geir Haaversen and Odd Klev. The
office consists of 42 architects with diverse backgrounds and experience, and a project
administrator and a marketing coordinator.
All a-lab projects currently under construction are results of won competitions. a-lab is
working on a wide spectrum of projects of various scales and with different programs.
Our projects range from museums, housing projects and office buildings, to master
plans and urban projects with complex programs. With designers that have different skill
sets and experiences we are able to operate in all phases of the design process.
Moreover, we invest a lot of energy in the sustainability aspects of each of our projects.


专筑粮仓——互动式资料分享平台

汇集众多高价值的设计资料,在这里,您可以和千万网友分享自己手中的文档,专筑将同您一起构建全球最大的设计资料库!

粮仓资料2群new:204369168  
专筑粮仓资料2群

学习,交流,群分享定期更新大量资料
【专筑网版权与免责声明】: 本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处,违者将追究其法律责任。
如未标明来源或作者,均来源于互联网,如有侵权,请致电,我们核实后将尽快删除。

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9367 articles)


办公建筑 (553 articles)


挪威 (126 articles)


2012年 (32 articles)


钢材 (856 articles)


混凝土 (2242 articles)


玻璃 (1489 articles)