网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
达城郡市民体育馆设计竞赛 NOA设计方案/ Nomad Office Architects第1张图片
入口© Nomad Office Architects

NOA和我们分享了他们为达城郡体育馆公开竞赛的方案,该项目获得了荣誉奖。作为该地区百年纪念的一部分,这个竞赛目的在于为Hyeonpung-myeon的居民提供一个新的体育馆综合体来替代以前的、过时的运动场。
     尽管drozdov&partners最终成为这次竞赛的获胜者,但是,我们也可以再看看NOA同样具有特色的方案。


Nomad Office Architects (NOA) has shared with us their proposal for the Dalseong Citizen’s Gymnasium open ideas competition, which was awarded honorable mention. As part of the district’s centennial anniversary, the competition aimed to replace an existing, outdated sports hall with a new gymnasium complex for the local residents of Hyeonpung-myeon neighborhood within the Daegu district of Dalseonggun.
drozdov&partners was ultimately crowned as winners of the competition, however you can review NOA’s proposal after the break.

达城郡市民体育馆设计竞赛 NOA设计方案/ Nomad Office Architects第2张图片
首层平面© Nomad Office Architects


背景与愿景

      小时候,我们会感觉到和大自然如此亲近。因为对于孩子,自然就像是一个充满玩具的房间,富含感知与探索。大自然就像是一个让人们在原野奔跑、在树上攀爬、在沙地描绘的地方,而且在我们游乐的过程中积攒了大量简单而快乐的回忆。不过,现代化设施和便捷的城市生活却剥夺了我们在自然中参与活动、休闲和放松的时间与空间。因此,我们渴望一种释放,去重拾我们内心的平衡和身体的健康。韩国国民运动推广项目不仅仅是促进公民的身体健康和健康的生活方式,也为整个国家带来和平与和谐。
      我们为达城郡体育馆的设计始于我们的怀旧情结,我们渴望找回那个将人们团聚一起并拥抱自然的地方,这也是一种对自然的向往。我们希望致力于设计一个城市中心场所,这个场所属于这个城市和广大市民,使其能够成为人们日常活动的一部分。


Background and Vision
Nature felt more connected to us when we were small. For children, nature is a treasure room of joys of sensorial and physical exploration. It is a place for one to run on a field, climb up a tree and sketch in sand. We accumulate fond memories of simple happiness during the play in Nature and with fellows. However, modern conveniences and hepatic urban lifestyles have deprived us of time and space to engage in physical activities, open our hearts, relax our minds in Nature. We, therefore, yearn for a release outlet to regain a sense of balance and wellness. Korean nation-wide sports promotion programs not only aimed to promote public wellness and healthy lifestyles, but envision to bring forth peace and harmony in the nation as well as among nations.
Our design for Dalseong-gun Citizen’s Gymnasium began with our nostalgia of a place that can bring people together and encircle with Nature. We want to dedicate a place where embrace the neighbors’ daily lives and become a place that belongs to the people and the city, near and dear to the heart of Dalsong-gun.

达城郡市民体育馆设计竞赛 NOA设计方案/ Nomad Office Architects第3张图片
剖面图© Nomad Office Architects


空间和场地规划

      我们努力将周边的自然环境整合进该项目的空间体验里。该建筑坐落于有9米落差的坡地。通过切割和填充现有地形,我们将这块地重新整合成为一个缓坡地形,以方便人行道由路边通向基地中心。椭圆的环形形体被设置在了地形的最高处,并将细长的房间设置在面向人行道的一面,以获得充足的光照、自然通风、透明性以及透气性,同时,至少层高10-12米的多功能体育馆被设置在崖顶,成为从道路和邻近周边都能够看到的标志性建筑。


Space and Site Planning
We strive to integrate surrounding nature into the spatial experience. The building is sitting on a terrace site with maximum 9 meter level difference. Through cutting and filling of the existing soil, we re-create a topography with more gentle slope for pedestrian approach towards the centre of the site from its perimeter road. An elliptical ring shape building is placed on top of the sloping topography, with the most slender rooms facing the pedestrian road for maximum daylight penetration, cross ventilation, transparency and permeability, while the multipurpose gymnasium with minimum 10-12m ceiling height is placed on top of the berm to become the iconic peak of the site visible from city road, adjacent neighbors and opposite sports complex.

达城郡市民体育馆设计竞赛 NOA设计方案/ Nomad Office Architects第4张图片
© Nomad Office Architects

环形建筑产生了一种连续无终点的空间效果,人们沿走廊行走时能不断看到室内运动室;而向远处眺望,又能看到中心公园的美丽景观。人行道上被保留下来的美国流苏树是到达周边花园出入口的主要标志。不难想象,当大人们在屋檐下享受阴凉,孩子们在愉快的爬树玩耍的情景。
      我们希望该建筑的内部空间是有空间层次的,就像洋葱那样一层一层的,从而达到对场地最大化的使用。从邻近的草坪周边上,我们穿过狭长的环形建筑及走廊,到达环形庭院。这个庭院是该项目的核心,因为它能够引导人们进入连接所有功能的建筑。平坦的开敞空间为多样的活动提供了场地。这个地方既可以成为一个宁静的禅意花园,又可以成为城市节日里的聚集场地。
      第二层环形设计唤起人们对带有沥青屋顶和回廊的传统四合院住宅的回忆,坡形屋顶使建筑的巨大高度得以降至2.1米,使该建筑更接受地气,显得很人性化。我们同样在屋檐的顶上设置了一层公共场所空间,并能够通过室外楼梯轻松到达。屋顶是露天看台的一个延续,就像是屋顶结构扫过环形花园。这里可以成为一个休闲度假休憩的场所,也可以作为露天剧场举办一些城市活动。


The encircling loop create a continuous space without dead ends and people walking through and along the corridor can pop into successive sport rooms with views looking out or into the central garden anytime. Major Fringe trees are preserved and signify the entrance gateway toward the encircling garden. It is not hard to imagine kids like to climbs on to the trees while parents are enjoying the shade sitting on the eaves top terraces.
We want to optimize the land usage by setting up spatial hierarchy and characteristic like peeling off an onion skin through layering of space. From the approaching lawn at the perimeter, we pass through the slender ring shape building and corridor and arrive at the encircling courtyard, the core of the project that connected all programs and people toward the centre of the site. Its plain open ground allows flexibility to accommodate multiple events to take place. It can be as calm as a tranquil zen garden or festive ground for city fair.
The section of the loop is a reminiscent of traditional courtyard house, with pitch roof and verandas. The sloping eaves bring the building scale down to min 2.1 meter height so to accentuate the human scale and horizontal connection to the ground. We also create a communal upper ground on top of the eaves that can be accessed easily from the exterior staircase. The roof is in a form of an extension of the bleachers like roof structure swiping around the encircling garden. It can be a place for leisure sitting and also as amphitheater during some city fairs.

达城郡市民体育馆设计竞赛 NOA设计方案/ Nomad Office Architects第5张图片
屋檐下© Nomad Office Architects

达城郡市民体育馆设计竞赛 NOA设计方案/ Nomad Office Architects第6张图片
屋顶上© Nomad Office Architects


结构 材料 可持续性

      从环形形体的标准剖面上来看,看台屋顶是由带有胶合板的钢架梁以及预制混凝土墙支撑。屋顶加入天窗设计使运动场所获得充足的自然光照。屋檐出挑,提供了一个无柱外围、滑木框架的玻璃门。外层的屋顶由比较容易形成曲面的锌质板覆盖。运动场的长屋顶结构则由钢与木结构组成,这样的结构看上去像是漂浮在空中,形成该项目的天际线。
      环保策略则是采用了当地四合院的方式,通过利用自然光、栅板遮光、自然通风、整合场地及自然资源来完成一个完整的复合形体,为人们提供舒适的环境。整个设计都反映了我们寻找建筑与自然之间平衡的希望。


Structure, Material, Sustainability
For the typical section of the encircling ring, the bleacher roof is supported on the hybrid beams that composed of steel ribs bolted with glulamand reinforced concrete independent walls. Skylights are integrated to provide natural lighting down to the sport rooms. The eaves is cantilevered out to provide a column free perimeter with sliding timber frame glass doors. The external roof is cladded with standing seams zinc roofing that easily accommodate the radially curved surface. The long span roof structure of the multipurpose gymnasium consists of steel and timber bow trusses that seemingly float above the clerestory and becomes skyline feature of the project.
The environmental strategy share the old wisdom from indigenous courtyard house which make use natural daylight, passive shading and cross ventilation, integration with topography and natural resource to become an integral compound that provide the best human comfort. The overall design also represents our design vision to strive a balance between architecture and nature.

达城郡市民体育馆设计竞赛 NOA设计方案/ Nomad Office Architects第7张图片
底层平面图© Nomad Office Architects

达城郡市民体育馆设计竞赛 NOA设计方案/ Nomad Office Architects第8张图片
墙体剖面© Nomad Office Architects

达城郡市民体育馆设计竞赛 NOA设计方案/ Nomad Office Architects第9张图片
立面图© Nomad Office Architects

达城郡市民体育馆设计竞赛 NOA设计方案/ Nomad Office Architects第10张图片
© Nomad Office Architects

达城郡市民体育馆设计竞赛 NOA设计方案/ Nomad Office Architects第11张图片
© Nomad Office Architects

达城郡市民体育馆设计竞赛 NOA设计方案/ Nomad Office Architects第12张图片
模型© Nomad Office Architects

达城郡市民体育馆设计竞赛 NOA设计方案/ Nomad Office Architects第13张图片
模型© Nomad Office Architects

达城郡市民体育馆设计竞赛 NOA设计方案/ Nomad Office Architects第14张图片
模型© Nomad Office Architects

达城郡市民体育馆设计竞赛 NOA设计方案/ Nomad Office Architects第15张图片
© Nomad Office Architects

竞赛:达城郡市民体育馆竞赛
获奖:荣誉奖
建筑设计事务所:Nomad Office Architects
位置:韩国 大邱 达城郡
时间:2014年
摄影:Nomad Office Architects
Competition: Dalseong Citizen’s Gymnasium Competition
Award: Honorable Mention
Architects: Nomad Office Architects
Location: Dalseong-gun, Daegu, South Korea
Year: 2014
Photographs: Nomad Office Architects

出处:本文译自www.archdaily.com/,转载请注明出处。
编辑:vigo,刘庆新
【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (10705 articles)


体育建筑 (167 articles)


体育馆 (61 articles)


韩国 (315 articles)


大邱 (5 articles)


2014年 (164 articles)


混凝土 (2515 articles)


建筑设计竞赛 (5 articles)


NOA设计方案 (2 articles)