网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
       影子对设计师来说通常意味着很多,它可以分割空间、可以装饰建筑,但是这栋建筑,影子却成为其设计的主题。
       这栋位于加州丝兰谷沙漠的房子是由Oller & Pejic设计的,这个设计看起来就像一个影子。
像影子一样的沙漠之屋/ Monica Oller & Tom Pejic第1张图片

       这个项目位于阳光照射强烈的Joshua国家森林公园边界,由Monica Oller 及其丈夫Tom Pejic共同设计的这栋房子,从很大程度可以让眼睛稍事休息。
像影子一样的沙漠之屋/ Monica Oller & Tom Pejic第2张图片

       他们解释说:“我们的客户给了我们一个简要但是需要引人注目的任务那就是建造一栋像影子的房子。”
像影子一样的沙漠之屋/ Monica Oller & Tom Pejic第3张图片

       该项目所在的位置,地处偏远山村,在上世纪60年代曾被夷为平地。在高低起伏的裸露岩石之间,建一栋建筑几乎是不可能的,同时项目地处于悬崖边,如何保证在一个360度的全景视野中,将人的注意力仍集中到小路上,回归到建筑上这也是一个挑战。因此,周边的地理环境决定这栋建筑的设计不能有太多的倾斜坡度,同时与悬崖的边界地坪线几乎保持水平。
像影子一样的沙漠之屋/ Monica Oller & Tom Pejic第4张图片

     “用这栋房子来代替之前被夷为平地的山,但并不是设计一座山,而是设计一栋建筑作为石头的阴影”,设计师们说,这是他们做出设计构想的最初诠释。
像影子一样的沙漠之屋/ Monica Oller & Tom Pejic第5张图片

像影子一样的沙漠之屋/ Monica Oller & Tom Pejic第6张图片

       房子的两端犹如翅膀在项目地伸展开来,架构出不同多样的外部空间。庭园犹如三明治一样被夹在卧室和起居空间之间,四周包围着内院,在建筑内部插入一个重要的枢纽空间同时也避免了外部恶劣气候的侵入。游泳池坐落在东南角,同时在北端点上有一个隐蔽的露台。
像影子一样的沙漠之屋/ Monica Oller & Tom Pejic第7张图片

       设计师们在设计之初也回顾了设计大师们对于处理类似方案的手法,同时“我们发现很多大师们通常都是在场地内建造一个能充分融入周边景观的建筑,如弗兰克•劳埃德•赖特的作品和鲁道夫•欣德勒或是远离景观设计的欧洲当代传统设计大师密斯•范德罗,对于这样一块处女地,轻盈、简约的设计思路是比较合适的,我们决定采用美国西部的传统艺术作为我们设计的起点,同时通过两翼的张拉处理关系保持其差异性“,设计师说。
像影子一样的沙漠之屋/ Monica Oller & Tom Pejic第8张图片

     “我们希望这种阴影式的建筑能够提醒我们穿越项目场地”, Oller & Pejic补充道。
像影子一样的沙漠之屋/ Monica Oller & Tom Pejic第9张图片

像影子一样的沙漠之屋/ Monica Oller & Tom Pejic第10张图片

       开放式的起居室和厨房形成了房子中最大的空间。落地窗朝向庭园的位置敞开,使人能够拥有一个广阔的沙漠全景视野。
像影子一样的沙漠之屋/ Monica Oller & Tom Pejic第11张图片

       这种空间和隔壁看似漆黑的卧室效果,旨在给人建立一种“类似洞穴的感觉”。
像影子一样的沙漠之屋/ Monica Oller & Tom Pejic第12张图片

     “白天的时候,房子的轮廓会被减弱同时视野却很清晰。晚上,房子就会彻底消隐掉,柔和的灯光和外面的星星融为一体,带给人一个无限遐想的静谧”,设计师说。
像影子一样的沙漠之屋/ Monica Oller & Tom Pejic第13张图片

像影子一样的沙漠之屋/ Monica Oller & Tom Pejic第14张图片

像影子一样的沙漠之屋/ Monica Oller & Tom Pejic第15张图片

像影子一样的沙漠之屋/ Monica Oller & Tom Pejic第16张图片

像影子一样的沙漠之屋/ Monica Oller & Tom Pejic第17张图片

像影子一样的沙漠之屋/ Monica Oller & Tom Pejic第18张图片

像影子一样的沙漠之屋/ Monica Oller & Tom Pejic第19张图片

像影子一样的沙漠之屋/ Monica Oller & Tom Pejic第20张图片

像影子一样的沙漠之屋/ Monica Oller & Tom Pejic第21张图片

场地平面图
像影子一样的沙漠之屋/ Monica Oller & Tom Pejic第22张图片

楼层平面图
像影子一样的沙漠之屋/ Monica Oller & Tom Pejic第23张图片

剖面图
像影子一样的沙漠之屋/ Monica Oller & Tom Pejic第24张图片

北面立体图
像影子一样的沙漠之屋/ Monica Oller & Tom Pejic第25张图片

西面立体图
像影子一样的沙漠之屋/ Monica Oller & Tom Pejic第26张图片

南面立体图
像影子一样的沙漠之屋/ Monica Oller & Tom Pejic第27张图片

东面立体图

---完---


Oller & Pejic's Desert House designed to look "like a shadow"

This all-black house in the Yucca Valley desert was designed by Los Angeles office Oller & Pejic to look "like a shadow" (+ slideshow).
Located within the borders of the Joshua Tree National Park, where sunlight is often painfully harsh, Desert House was designed by husband and wife architects Monica Oller and Tom Pejic as a volume that would be easy to rest the eyes on.
They explained: "Our client had given us a brief but compelling instruction at the start of the process - to build a house like a shadow."
Despite its remote rural location, the house was constructed on a site that had been flattened in the 1960s. This meant the building couldn't be staggered down the slope and was instead designed with a mostly level floorplate that ends at the edge of a precipice.
"The house would replace the missing mountain that was scraped away, but not as a mountain, but a shadow or negative of the rock," said the architects, explaining how they imagined the design early on in the process.
The two wings of the house sprawl out across the site, framing various outdoor spaces. A courtyard is sandwiched between the bedrooms and living spaces, while a swimming pool sits in the south-east corner and a sheltered triangular patio points northwards.
"We wanted the experience of navigating the house to remind one of traversing the site outside," added Oller and Pejic.
The open-plan living room and kitchen forms the the largest space of the house. Floor-to-ceiling windows open the space out to the courtyard and offer panoramic views of the vast desert landscape.
Both this space and the adjoining bedroom wing feature black walls inside as well as out, intended to create a "cave-like feeling".
"During the day, the interior of the house recedes and the views are more pronounced. At night the house completely dematerialises and the muted lighting and stars outside blend to form an infinite backdrop for contemplation," said the architects.
Here's a project description from Oller & Pejic:
Oller & Pejic Architecture is a husband and wife architecture partnership located in Los Angeles, California.
This project began with an e-mail and a meeting in fall of 2008 for a house in Yucca Valley, which is located near Palm Springs, east of Los Angeles in the high desert near the Joshua Tree National Park.
We had completed two projects in Yucca Valley and occasionally received inquiries about projects in the desert. In the midst of the economic downturn typically these inquiring led nowhere. We had just had our second child and things were looking rather uncertain. We decided to meet with Marc and Michele Atlan to see if their project was a reality. Even from the first communications, Marc's enthusiasm was noticeable.
After the first meeting, we found that we shared a common aesthetic and process and after seeing the property we knew this was a project like nothing else we had done, really almost a once in a lifetime opportunity. There was no looking back, we immediately began work on the house.
Beyond the technical and regulatory challenges of building on the site - several previous owners had tried and given up - there was the challenge of how to build appropriately on such a sublime and pristine site. It is akin to building a house in a natural cathedral.
Our client had given us a brief but compelling instruction at the start of the process - to build a house like a shadow. This had a very specific relevance to the desert area where the sunlight is often so bright that the eye's only resting place is the shadows.
Unfortunately, the site had been graded in the 1960s when the area was first subdivided for development. A small flat pad had been created by flattening several rock outcroppings and filing in a saddle between the outcroppings. To try to reverse this scar would have been cost prohibitive and ultimately impossible. It would be a further challenge to try to address this in the design of the new house. The house would be located on a precipice with almost 360 degree views to the horizon and a large boulder blocking views back to the road.
A long process of research began with the clients showing us images of houses they found intriguing - mostly contemporary houses that showed a more aggressive formal and spatial language than the mid-century modern homes that have become the de-facto style of the desert southwest.
We looked back at precedents for how architects have dealt with houses located in similar topography and found that generally they either sought to integrate the built work into the landscape, as in the work of Frank Lloyd Wright and later Rudolf Shindler or to hold the architecture aloof from the landscape as in the European modernist tradition of Mies van der Rohe. While on a completely virgin site, the lightly treading minimalist approach would be preferred, here we decided that the Western American tradition of Land Art would serve as a better starting point, marrying the two tendencies in a tense relationship with the house clawing the ground for purchase while maintaining its otherness.
The house would replace the missing mountain that was scraped away, but not as a mountain, but a shadow or negative of the rock; what was found once the rock was removed, a hard glinting obsidian shard.
Concept in place, we began fleshing out the spaces and movement through the house. We wanted the experience of navigating the house to remind one of traversing the site outside. The rooms are arranged in a linear sequence from living room to bedrooms with the kitchen and dining in the middle, all wrapping around a inner courtyard which adds a crucial intermediate space in the entry sequence and a protected exterior space in the harsh climate.
The living room was summed up succinctly by Marc as a chic sleeping bag. The space, recessed into the hillside with a solid earthen wall to lean your back against as you survey the horizon is a literal campsite which finds its precedent in the native cliff dwellings of the south west.
The dark colour of the house interior adds to the primordial cave-like feeling. During the day, the interior of the house recedes and the views are more pronounced. At night the house completely dematerialises and the muted lighting and stars outside blend to form an infinite backdrop for contemplation.
The project would never have come about without the continued efforts of the entire team. The design was a collaborative effort between Marc and Michele and the architects. The patience and dedication of the builder, Avian Rogers and her subcontractors was crucial to the success of the project. Everyone who worked on the project knew it was something out of the ordinary and put forth incredible effort to see it completed.

---End---


* 本文由专筑网译自www.dezeen.com,转载请注明出处。*
【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

  • 桦树。温
  • 2014.02.24 18:10
    玻璃好多,住起来不知道感觉怎么样
    • 0
  • shelley
  • 2014.02.19 11:49
    整个设计看起来相当的不错,但是我很想知道他们怎么做上水和排水还有燃气,电什么的?
    • 0
  • Dexter_Wayne
  • 2014.02.18 13:56
    设计师着力于推敲建筑外轮廓和周围景观的关系,努力让建筑看起来十分谦逊,对内部空间的设计则一切从简,尽力突出沙漠的魅力(从大片的落地窗就能看出来)。是一个用心的好作品
    • 0
  • 藏马祯珍
  • 2014.02.17 17:06
    有意思的小住宅,手法很纯净
    • 0
    没有了...
    评论加载中,请稍后!

    建筑 (11087 articles)


    居住建筑 (3363 articles)


    住宅 (2794 articles)


    美国 (1360 articles)


    加州 (41 articles)


    混凝土 (2578 articles)