网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
1200㎡童趣同生的探索之境第1张图片


住宅,本质上是居住者生活哲学与个人风格的具象化体现,它是都市精英们的个性化栖息地和情感寄托所。以上海西郊别墅集群中的清溪花园为例,这个坐落在檀宫、明苑、绿谷等高端社区环绕之地的明珠,不仅代表了上海顶级富豪的生活水准,更是他们对高品质生活的独特诠释和自我表达。

A residence, fundamentally, is the tangible embodiment of the dweller's life philosophy and personal style. It serves as the personalized habitat and emotional haven for urban elites. Taking Qingxi Garden, a villa cluster in the western suburbs of Shanghai, as an example, it nestled amidst high-end communities like Tan Gong, Ming Yuan, and Lv Gu not only signifies the living standards of Shanghai's top-tier affluent individuals but also stands as their distinctive interpretation and self-expression of a high-quality lifestyle.

1200㎡童趣同生的探索之境第2张图片


现代豪宅的价值不只在于外在的奢华装潢和宏大的空间布局,更体现在其背后深藏的内涵——它承载着主人独特的审美情趣和生活方式,用艺术化的手法营造出一种内敛而高级的“奢侈感”。设计师匠心独运,在清溪花园内部设计中摒弃繁复,追求简约而有深度的空间体验,旨在打造一个集舒适性、功能性与精神满足于一体的全方位生活体验场所,使每一位家庭成员都能在此找到心灵栖息的宁静天地,并借此维系与滋养个人的精神世界。

The value of a modern luxury residence extends beyond its external opulent decor and expansive spatial layout. It is more prominently reflected in the concealed depth behind it—carrying the homeowner's distinctive aesthetic taste and lifestyle. With an artistic approach, the designer demonstrates exceptional craftsmanship, abandoning complexity in the interior design of Qingxi Garden. The pursuit is for a simple yet profound spatial experience, aiming to create a comprehensive living environment that seamlessly integrates comfort, functionality, and spiritual fulfillment. This endeavor ensures that every family member can find a tranquil sanctuary for their minds within, nurturing and sustaining their individual spiritual worlds.


1200㎡童趣同生的探索之境第3张图片


1200㎡童趣同生的探索之境第4张图片


1200㎡童趣同生的探索之境第5张图片


1200㎡童趣同生的探索之境第6张图片


1200㎡童趣同生的探索之境第7张图片


在与业主深入交流的过程中,设计师被他们家庭所展现的乐观精神、积极个性以及浓厚的幸福感深深感染。他们致力于通过精心营造一个现代而温馨的家庭环境,将之铸造成现实世界中的理想绿洲,让在外奋斗的成年人回归后仍能保持孩童般的敏锐感知力、真诚坦率和纯真好奇,满怀激情地去探索生活那无尽的版图。

During in-depth discussions with the homeowners, the designer was profoundly influenced by their optimistic spirit, positive personalities, and profound sense of happiness. Committed to meticulously crafting a modern and inviting home environment, they aspire to mold the house into an ideal oasis in the real world. This sanctuary allows hardworking adults, upon returning home, to maintain a childlike keen perception, genuine honesty, and pure curiosity, approaching life with boundless passion as they explore its endless possibilities.

1200㎡童趣同生的探索之境第8张图片


1200㎡童趣同生的探索之境第9张图片


这个家中最有意思的一处空间是设计师将一个独立的冥想室置入在二层空间之中,仿佛一处隐秘的治愈胶囊私密空间。它以抽象的形态,构筑一个让人无限遐想的空间。

The independent meditation room on the second floor is the most intriguing space in the home, resembling a secluded healing capsule in a private space. Its abstract form constructs a space that sparks infinite imagination.

1200㎡童趣同生的探索之境第10张图片


1200㎡童趣同生的探索之境第11张图片


自然的忙碌了一天的人,到家时需要以一种更具有仪式感的方式与自己的内心独处、对话。通往冥想室的通道以重新塑造,以天然石材一般的粗粝质感呈现了如洞穴一般的形态,从踏入门洞的那一刻,人们便需要弯腰前行的设计,仿佛循着光缓步走在山洞之中。

When people come home after a long day of work, they often need a moment of solitude and introspection in a ceremonial manner. The designer has reimagined the pathway leading to the meditation room. The rough texture of the natural stone is similar to the original caves. From the moment one steps into the doorway, you have to bend forward, as if walking through a cave only with gentle light along the path.

1200㎡童趣同生的探索之境第12张图片


1200㎡童趣同生的探索之境第13张图片


静坐冥想,调整呼吸的韵律,内观本心。须臾之间,深切地感受如怀抱般被包裹的温暖,重新建立对当下环境的完整感知,强化我们对于存在的纯粹体验,感受到能量重新流回我们的身体中。

During the practice of seated meditation, one adjusts the rhythm of their breath and engages in introspection of their true nature. In a fleeting moment, they deeply sense a warm embrace from inner heart, allowing them to reestablish a complete perception of the present environment. This experience further enhances their pure experience of existence, while simultaneously reconnecting with the energy that flows back into their body.

1200㎡童趣同生的探索之境第14张图片


1200㎡童趣同生的探索之境第15张图片


设计师巧妙地利用书厅旁原本斜顶向下的结构,打造出一个如太空仓一般的异形空间,灯带勾勒出的背光更增添了几分科幻感。

The designer ingeniously utilized the sloping structure adjacent to the study to create a unique space resembling a spaceship compartment.The backlit lighting, outlined by LED strips, as if turn a science fiction to the reality.

1200㎡童趣同生的探索之境第16张图片


1200㎡童趣同生的探索之境第17张图片


内部保留了原有建筑的结构基础,通过改造设计,形成更具有自然感的斜顶,被包裹的小窗透着丝丝光线,圣洁且安宁,如洞中烛火,澄澈心灵。

On the basis of preserving the original structure, the interior has been transformed to create a more natural sloping roof. The gentle light filtering through the wrapped window resembles a candle in an ancient cave, purifying the mind and bringing clarity and serenity to one's inner self.

1200㎡童趣同生的探索之境第18张图片


1200㎡童趣同生的探索之境第19张图片


1200㎡童趣同生的探索之境第20张图片

*三层阁楼结构模型

1200㎡童趣同生的探索之境第21张图片


1200㎡童趣同生的探索之境第22张图片


1200㎡童趣同生的探索之境第23张图片


1200㎡童趣同生的探索之境第24张图片


核心处异形旋转楼梯圆润的弧线轻巧的勾连起上下楼层之间的界限。

The spiral staircase, with its unique shape in the center, gracefully connects the upper and lower floors through smooth curved lines.

1200㎡童趣同生的探索之境第25张图片


1200㎡童趣同生的探索之境第26张图片


1200㎡童趣同生的探索之境第27张图片


1200㎡童趣同生的探索之境第28张图片


1200㎡童趣同生的探索之境第29张图片


设计师运用柔和曲线作为基础设计语言,空间中也大多以弧形落笔,巧妙地通过光线和结构,让空间呈现出独特的视觉张力。

Gentle curves, as the basic design language, covers a significant portion of the space. A unique visual tension is cleverly created in the space through light and structure.


1200㎡童趣同生的探索之境第30张图片


1200㎡童趣同生的探索之境第31张图片


在这个充满现代气息且富含深刻内涵的住宅中,童趣被赋予了超越儿童游乐范畴的深层次意义,它作为一种普世的人生态度与情感传递方式,精巧地镶嵌在每一个生活场景的设计之中,构建起一个积极乐观的家庭空间氛围,旨在鼓励所有居住者,无论年龄大小,都能保持如同孩童般的求知欲与探索精神,面对生活的种种挑战与未知,始终保持热爱与好奇心。

In this residence infused with a modern atmosphere and profound significance, the concept of childlike joy transcends the realm of mere children's play. It serves as a universal approach to life and a means of expressing emotions, intricately embedded in the design of each living scenario. The goal is to establish a positive and optimistic family space, encouraging all residents, regardless of age, to maintain a child's curiosity and spirit of exploration. In the face of life's challenges and uncertainties, the intention is to instill a perpetual sense of love and curiosity.

1200㎡童趣同生的探索之境第32张图片


1200㎡童趣同生的探索之境第33张图片


1200㎡童趣同生的探索之境第34张图片


1200㎡童趣同生的探索之境第35张图片


设计师跳脱出以往住宅中动静分离法则桎梏,将开放公共空间与私密性功能化的空间处理成如岛屿般的关系,让家庭成员间的沟通在各处发生,也让家庭整体空间保持相对匀质的活力。

The designer breaks the traditional principle of seperating the space according to motion and stillness, however, he creates an island-like relationship between the open public space and the functional spaces that require privacy. In this way, the communication between the family can be anywhere in the space, therefore, the vitality within the space is more balanced.

1200㎡童趣同生的探索之境第36张图片


1200㎡童趣同生的探索之境第37张图片


Cassina的Dudet餐椅以柔软又兼具体量感的外形搭配时尚的AIRNOVA梦露餐桌衔接起客厅与餐厨区域之间的关系,也将客厅温润灵动的底色延续过来。

This combination of Cassina Dudet dining chairs and stylish AIRNOVA Marilyn dining table not only establishes a seamless connection between the living room and the dining area but also maintains the simple and soft background tone of the living room.

1200㎡童趣同生的探索之境第38张图片


1200㎡童趣同生的探索之境第39张图片


1200㎡童趣同生的探索之境第40张图片


1200㎡童趣同生的探索之境第41张图片


这个区域同时配备了宽敞的中西厨功能,天然石材打造的长吧台典雅又极富气韵,摩登的Poltrona frau 吧台椅的运用则巧妙地将跳跃的色彩点缀其间,增添空间的趣味性与艺术感。从岛台望向窗户处,墙面如褶皱一般呈现起伏的形态,搭配TomDixon MELT熔岩吊灯,让整个空间内仿佛都流淌着曼妙、梦幻的圆舞曲。

The kitchen is designed for both Chinese and Western style where the elegant and charming long bar counter, crafted from natural stone, adds a touch of grace to the space. On the other hand, modern Poltrona Frau bar stools with vivid color hues injects a sense of fun and artistic into the space. As you gaze from the island counter towards the windows, the wall with folding pattern and lava pendant light from Tom Dixon's MELT immerse you in a graceful and dreamy waltz.

1200㎡童趣同生的探索之境第42张图片


1200㎡童趣同生的探索之境第43张图片


1200㎡童趣同生的探索之境第44张图片


1200㎡童趣同生的探索之境第45张图片


整体空间也以低饱和的奶油色呈现出温润的质地,空间动线流畅合理,结合隐藏式的储物空间,打造纯净的极简状态。

The low-saturation cream-themed color with warm texture in the whole space, combined with smooth flow and concealed storage spaces, has successfully achieved a clean environment with minimalist style.

1200㎡童趣同生的探索之境第46张图片


1200㎡童趣同生的探索之境第47张图片


为了日常生活的使用方便,也增设了无底坑螺杆电梯,配以灯光线条的点缀,使其充满未来感与科技感。

The pitless screw elevator with a futuristic light is designed for daily use.

1200㎡童趣同生的探索之境第48张图片


1200㎡童趣同生的探索之境第49张图片


1200㎡童趣同生的探索之境第50张图片


儿童衣帽间藏着的秘密基地——打开衣柜的门,一个编织的通道出现在眼前,“引诱”着小朋友甚至大人钻进去,通过这里一路爬到阁楼空间。将趣味的构造关系大胆的融入住宅设计之中,不仅仅是一个为孩子打造的乐园,也是创造每个人的理想之国。让每一次钻入爬行都代表一次对未知的探索旅行,畅游在无尽的想象与乐趣之中,是每个人在与环境交互之中,反复操练着好奇心,就好像一直在为自我内心深处的童真秘境浇水灌溉出一片森林。

There is a seret base in the children’s cloakroom, if you open the door of closet, you will find a channel to attic which allures both adults and children to get in. By boldly integrating playful architectural elements into the design of the residence, it becomes more than just a paradise for children; it becomes a utopia for everyone, where their dreams and ideals all come to life. Each crawl represents an unknown journey of exploration, allowing individuals to immerse themselves in boundless imagination and joy. Our curiousity is awakened through each interaction with the environment, as if constantly watering and nurturing a forest within the depths of our inner childlike realm.

1200㎡童趣同生的探索之境第51张图片


1200㎡童趣同生的探索之境第52张图片


1200㎡童趣同生的探索之境第53张图片


家,不仅仅是功能主义的容器,以心与此时此地宇宙万物相连接,是洞窟亦是圣殿,更是日日修习的过程本身。

A home is not merely a functional container; it is a space that connects with the universe and all things in the present moment. It is both a cave and a sanctuary, and above all, each daily practice has been well-documented.

1200㎡童趣同生的探索之境第54张图片


1200㎡童趣同生的探索之境第55张图片


1200㎡童趣同生的探索之境第56张图片


柯布西耶在100多年前就激进地发表着关于“住宅是居住的机器”的宣言,意味着住宅可以转变为大规模生产的产品,人成为使用的主体,精神性需求从物理空间的生产中被分离出来,提供了潜在发展的可能性。

Indeed, Le Corbusier, over a hundred years ago, boldly proclaimed the idea of "a house is a machine for living." This statement not only implied that houses can be massively produced, with humans as the users, but also separated the spiritual needs from the physical space. It offered the potential development of interior design.

1200㎡童趣同生的探索之境第57张图片


1200㎡童趣同生的探索之境第58张图片


1200㎡童趣同生的探索之境第59张图片


1200㎡童趣同生的探索之境第60张图片


设计师利用两层通高的客厅,顶部设置的一处太空舱更是对关系具像化呈现的“神来之笔”——人在其中安心地独处、阅读,也可以从高处俯瞰整个客厅的活动,在空间通过目光的交汇,互通有无。和家人共处时,也可以完全的做自己,这大概是有关家庭生活最美好的场景。

The designer utilizes a two-story high living room and creates a "space capsule" at the top, where one can reading alone without interrupting, and even overlook the activities within the entire living room from above. This design brings a tangible representation of the relationships between family members—they look into each other’s eys and instantly shift attention to elsewhere.One can fully be themselves even in family groups. It is perhaps the most beautiful scene in family life.

1200㎡童趣同生的探索之境第61张图片


1200㎡童趣同生的探索之境第62张图片


项目第二期中设计师还将继续遵循童趣探索的主线,成功地将原本可能被视为功能单一且“消极”的地下室空间重塑为一个兼备多元游戏设备和全方位体育设施的家庭游乐殿堂。

In the second phase of the project, the designer continues to follow the theme of childlike exploration, successfully transforming the basement from a potentially considered single-function and "negative" space into a family entertainment haven equipped with diverse game facilities and comprehensive sports amenities.

1200㎡童趣同生的探索之境第63张图片


1200㎡童趣同生的探索之境第64张图片


这一设计不仅反映了业主家庭对生活品质所持有的积极乐观态度以及他们对世界充满好奇、不断求索的精神追求,更旨在唤醒每一位家庭成员内心那份纯真无暇的童心与永不止步的探索热情。让家不只是生活的港湾,更是真正意义上属于家里每一个人的精神乐园。畅游在丰富的游乐设施中释放童心,永葆热爱与好奇心,共同描绘生活的美好篇章。敬请期待。

This design reflects the owner's family's positive and optimistic attitude towards life quality and their curiosity and continuous exploration of the world. It aims to awaken the pure childlike innocence and the spirit of endless exploration in each family member. Home becomes not just a life haven but a true spiritual playground for everyone. By enjoying various recreational facilities, embracing their inner child, and fostering perpetual love and curiosity, they collectively create a beautiful chapter of life. Stay tuned for more updates.


Project Information

项目名称:治愈的家
项目位置:上海
项目面积:1200m²
设计时间:2020年4月
完成时间:2023年10月
设计公司:云寸九辰&宇合光年
主案设计:王奕云&张耀天
深化设计:Carl
软装设计:Mandy、陈滢宇
灯光设计:Patti Lee
楼盘信息:上海清溪花园

Project Name: Healing Home
Project Location: Shanghai
Project Area: 1200m²
Design Time: 2020.04
Completion Time: 2023.10
Design Firms: Noble Fit &Fun Connection
Chief Designer: Wang Yiyun&Zhang Yaotian
Detailed Design: Carl
Soft Decoration Design: Mandy, Chen Yingyu
Lighting Design: Patti Lee
Property Information: Shanghai Qingxi Garden


来源:本文由云寸九辰&宇合光年提供稿件,所有著作权归属云寸九辰&宇合光年所有。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

室内 (2928 articles)


居住空间 (887 articles)


住宅 (3231 articles)


中国 (3413 articles)


上海 (642 articles)


宇合光年 (5 articles)