网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
富有诗意的,高品质融合体验空间第1张图片


忠旺集团总部位于北京望京CBD规划区,区域内高层建筑林立,极富发展潜力。本案目标是成为望京CBD地标性建筑, 5A级写字楼,并力争取得LEED CS及CI白金级认证。客户与Gensler设计团队共同努力,相互信任与支持,以及在客户对本项目由始至终的愿景追求下,最终促成了本项目的成功。

“在室内设计中秉持延续与自然的平衡、向荣与和谐”

该建筑外部的设计灵感来源于翠竹的坚韧、灵活、成长活力和可持续性。Gensler设计团队以该设计理念为起点,在室内设计中秉持延续与自然的平衡、向荣与和谐,借由丰富的空间体验及能动性与周围片区产生融合与互动。

Gensler在设计过程中与客户密切合作,共同定制设计了这座34层建筑的大堂、主厅、零售区域、地下停车场及标准层的租赁条件,并为公共空间的设计建立了新的尺度及标准。室内大堂的设计磅礴大气,建筑的裙楼顺势由双层高度过度到三层高度,身临其境可体验空间的豁然放飞及星际的空灵之感。

富有诗意的,高品质融合体验空间第2张图片


富有诗意的,高品质融合体验空间第3张图片


Gensler设计团队通过对空间上的反复研究,化解了原建筑条件对室内的限制性。大堂中遗留的一根单柱,打破了大厅的开放性和体验感,十分不利于室内空间完整和大气的格局。Gensler设计团队通过巧妙的设计手法对其进行包装,利用空间的交汇点,将这根单柱融于空间之中。由此,一条与建筑相得益彰的柔和曲线与柱子融为一体,突出了裙楼翼造成的空间扭曲。这个外壳引导曲线作为轨道表达的运动,延伸到整个公共空间,将空间转化为生动的流线型,呈现了星际穿越的体验效果。

富有诗意的,高品质融合体验空间第4张图片


富有诗意的,高品质融合体验空间第5张图片


Gensler设计团队通过对空间上的反复研究,化解了原建筑条件对室内的限制性。大堂中遗留的一根单柱,打破了大厅的开放性和体验感,十分不利于室内空间完整和大气的格局。Gensler设计团队通过巧妙的设计手法对其进行包装,利用空间的交汇点,将这根单柱融于空间之中。由此,一条与建筑相得益彰的柔和曲线与柱子融为一体,突出了裙楼翼造成的空间扭曲。这个外壳引导曲线作为轨道表达的运动,延伸到整个公共空间,将空间转化为生动的流线型,呈现了星际穿越的体验效果。


“在这里将参与者的内心体验与宇宙联系起来,赋予人们积极的成长活力和可持续性”


富有诗意的,高品质融合体验空间第6张图片


柔和的流动效果同时映射在天花吊顶上。在该设计中,三角形模块创造了一个优雅的波浪形天花板,将不同的高度统一到完整的弧形面空间。同时,在交接点上都布有点状灯源,灯源布局看似随意,实则在既保证了光源需求的功能以外,更体现了有意识的设计细节。夜幕来临之时,仿佛璀璨星光。

建筑立面的复杂弯曲赋予了每根结构支柱之间不同定点的独特连接。为了在视觉上使柱子更纤细和统一,团队设计了精巧的金属外壳系统,完美地整合了结构连接的视觉弱点。纤细的设计语言突出视觉高度,回应了幕墙的青铜色和高品质愿景。

富有诗意的,高品质融合体验空间第7张图片


富有诗意的,高品质融合体验空间第8张图片


富有诗意的,高品质融合体验空间第9张图片


本案彰显了合作的力量。核心筒被悉心包裹,由水滴形状的垂直型材组成,造型的界面及形态是Gensler设计团队精心设计,并由客户自己的铝品研发基地生产,充分展现了忠旺集团的铝质产品制造能力。大厅中那夺目的似银河夜空般的艺术吊灯,凸显了结构元素和垂直循环艺术结合,这同样是Gensler和Baccarat御用的Chafik Studio的之间密切合作,在Baccarat原型水晶灯的基础上,Gensler设计团队和Chafik一起合作,共同讨论出的设计,让灯光在已有的艺术效果上更具张力。


“让灯光在已有的艺术效果上更具张力”


灯光集成在某些节点上,从而创建光线路径,将天花板转变成令人惊叹的星座,创造一种令人振奋的体验,最终汇聚成光线、焦点和空间发生器的三维迸发。与行星的轨道呼应的是由德国米黄大理石的雕刻曲线定义了大厅的不同区域地面。

富有诗意的,高品质融合体验空间第10张图片


富有诗意的,高品质融合体验空间第11张图片


对设计质量及实现效果的信念,需要有着极致的追求。在地下停车场和地下室零售与主空间,Gensler设计团队与管道工程师无缝合作,将吊顶管道进行精心排列与布局;就连立柱及通道的灯光也经过精心的设计,灯光变幻使整个地下空间也变得更有质感。

富有诗意的,高品质融合体验空间第12张图片


富有诗意的,高品质融合体验空间第13张图片


富有诗意的,高品质融合体验空间第14张图片


通过合作,Gensler客户共同创造了一个尽显公司愿景与文化的高品质融合体验空间。并使这个项目在公共空间的设计中建立了一个新标准。

本案的诗意在于通过对质量、永恒方法和体验设计的信念,Gensler旨在在城市丛林中创造一个星际空间,一个超越时间和空间的绿洲,在这里将参与者的内心体验与宇宙联系起来,赋予人们积极的成长活力和可持续性。

富有诗意的,高品质融合体验空间第15张图片


A SPACE THAT FUSES 
EXPERIENTIAL LUXURY AND POETRY

A Gensler Case Study 
Located in the new Wangjing business district of Beijing and surrounded by a chaplet of new high-rises developments, Meritus Wangjing Plaza sets a new regional standard for designing public spaces.  In an exceptionally close work with the client, Gensler developed the main lobby, retail and parking space of this 34 storey tower. The final result is a 5A grade office building that aims at becoming LEED CS and CI Platinum certified, an opus that reflects the client’s belief in quality, timeless approach and experiential design.

“ The bamboo represents balance and harmony in life”
Strong, flexible, fast-growing and sustainable, the building as a whole draw inspiration from bamboo, with a generous column-free space at its base. A perfect combination of strength and flexibility, the bamboo represents balance and harmony in life and Gensler, embracing this idea, imagined the lobby to synergize and reconnect with nature and engage with the surroundings community in a way that celebrates the unique attributes of the place.  
The entire concept of this design relies indeed on creating an oasis of peace for everyone to rest and recharge their spirit amid a tightly packed urban jungle, a special place where to reconnect with the cosmos and, conversely, with the inner self.

“An oasis transcending time and space where people can recharge their spirit”
At first glance, a feeling of openness created by the double-height space under the tower and the triple-height podium wing welcomes the visitors giving them a sense of infinity. A single outstanding column in the space interrupts then the experience and openness of the lobby. A gentle curve matching the architecture incorporates the column inside the core shell, emphasizing the space distortion created by the podium wing. This shell leads the movement of the curves as an orbit expression, extended throughout the entire public space, transforming it into a vivid, gestural flow.
The gentle flowing effect is replicated on the ceilings: the design team, with the use of triangle modules, created an elegant waving ceiling to unify the different heights into one single space.
The complex curvature of the facade led to unique connections between each column. To make the columns visually slimmer, the team developed an ingenious metal shell system that perfectly integrates the structural connections. A slender language emphasizes the visual height, responding to both the bronze tint of the curtain wall and the client’s luxury aspiration. The mechanical core is carefully veiled, composed of vertical profiles shaped as bamboo, with custom tubes designed by Gensler and produced by the client’s aluminum factory, giving a solid showcase of their products and abilities.  Structural elements and vertical circulation keep the attention on the most eye-catching feature of the lobby: an immense artistically depicted chandelier reminiscent of a galactic night sky.

“ An opus that reflects the client’s belief in quality, timeless approach and experiential design. ”
A close collaboration between Gensler and Chafik Studio’s Baccarat led to the design of a state-of-the-art illumination system, with lights integrated in certain nodes to create paths that transform the ceiling into a stunning constellation, creating an uplifting experience that culminates with a three dimensional explosion, a supernova that represents a focus point for the entire hall, a generator of space and life. On the floor, elliptic curves define the different areas of the lobby, alluding again at the planets’ orbits. Rosewood marble imported from Italy is used both cross and vein cut.
As the first and last impression of the visitors, and as an expression of the client’s belief in excellence and timeless design, the underground parking and basement retail have benefited from the same attention to details and quality as the main space.
A seamless partnership with the client has created a spatial experience that portrays the company vision and culture. Particular attention to every detail and a careful selection of each material led this project to set a new regional standard in the design of public spaces. Gensler’s purpose was to create a utopia inside an urban jungle, linking the visitors’ souls to the Universe. An oasis transcending time and space where people can recharge their spirit, and at the same time an opus that reflects the client’s belief in quality, timeless approach and experiential design.


- End -


来源:本文由Gensler提供稿件,所有著作权归属Gensler所有。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

室内 (2088 articles)


办公建筑 (608 articles)


写字楼 (25 articles)


中国 (1763 articles)


北京 (584 articles)


Gensler (16 articles)