网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
仓储设施也能同样优雅丨Goddeeris公司总部第1张图片


Goddeeris Headquarters / DDM Architectuur + BHOOM Creative Design unit

由专筑网小R编译

来自建筑事务所的描述:该项目为一家工业暖通空调与管道公司而设计,该公司近年来不断地飞速成长,因此现有的公司办公大楼已经无法满足使用需求,而需要搬迁到新的办公场地,从而更好地进一步发展,给员工们更加优良的办公环境。每天在此工作的人员大约有120人,主要负责着暖通空调与管道的安装,其中大约有20人在总部工作,而剩下的人则不断地穿梭于总部和各个建筑施工场地。该建筑包含有850平方米的办公空间,主要使用对象是工程师、管理者、项目负责人,另外还有1500平方米的仓库用于设备的存储,以及1800平方米的商业停车场。

Text description provided by the architects. The client is an industrial HVAC and piping company that has been experiencing accelerated growth in recent years. Their existing "collection" of company buildings in the center of Roeselare was no longer sufficient and they needed to move to a new location to allow further growth and to build an efficient and employee-friendly environment. Every day, around 120 people work at Goddeeris for the installation of HVAC and piping. About 20 of them handle the head office while the others shuttle between the new headquarters and the different construction sites. The building program comprises 850 m2 of office space for engineers, managers and project leaders plus social spaces for the entire team, a 1500m2 warehouse area for equipment delivery and storage and almost 1800m2 covered parking for commercial vehicles, big and small.

仓储设施也能同样优雅丨Goddeeris公司总部第2张图片


在新总部的基础功能之上,建筑师构思了空间组织与流线,考虑到各个活动的性质,建筑师优先考虑的是场地的交通状况。每天上午,货车会离开现场,然后到了晚上再回来进行装卸,这是为了第二天的工作做准备。在白天卡车会运送需要加工的材料,因此建筑师需要考虑效率最高的交通空间,为了最大程度地利用建筑面积,同时结合所需要的车道,整体方案也应运而生。


On the basis of the briefing of the everyday activities in the new headquarters, spatial organization charts and vehicular circulation strategies were developed. Given the nature of the activity, priority was given to the traffic on the site. Every morning vans leave the site and return by the evening to load and unload in preparation for the next business day. During the day there are supply trucks delivering materials to be processed. Optimum traffic flow required large turning spaces that would greatly limit the maximum dimensions of an orthogonal building. In order to maximize the built-up area, while accommodating necessary driveways and turns, a fluid planning strategy was developed.

仓储设施也能同样优雅丨Goddeeris公司总部第3张图片


仓储设施也能同样优雅丨Goddeeris公司总部第4张图片


仓储设施也能同样优雅丨Goddeeris公司总部第5张图片


如果在屋面上应用流线形态会造成较高的项目预算,因此,建筑师通过垂直方向的空间挤压和有机的建筑体量提高了空间的流动性。办公室和仓库位于场地的后侧,停车区域则位于场地的前侧,这样工作人员在办公室里就可以监控到场地的车辆,同时也加大了北侧的景观视野。建筑师利用空间的悬挑构成了前后体量的连接,而车辆则在悬挑部分下方进行装卸工作,也为办公室内部遮挡了部分过于强烈的日光。这座建筑能够很好地适应不断变化的功能需求,对于工作人员来说这是非常理想的组织方式,因为这能让建筑平面更加灵活,使用效率也更高。

The ambition to spatially extend this fluidity with undulating roofs would have had an adverse impact on the budget. Instead, the plan was extruded vertically and organic volumes were cut within to enhance the fluidity. The office and warehouse are located in the rear part of the plot while the parking shed occupies the front. This allows the workspace to enjoy the view of the open fields to the north while monitoring the vehicles entering and leaving the site. Loading and unloading take place under the overhangs that form a connection between the "rear building" and "front building" while limiting the sun in the generously glazed office spaces. The building had to accommodate evolving organizational forms. For example, it was ideal for teams to be able to assemble and group according to necessity. This led to a free plan with flexible workplaces.

仓储设施也能同样优雅丨Goddeeris公司总部第6张图片


仓储设施也能同样优雅丨Goddeeris公司总部第7张图片


仓储设施也能同样优雅丨Goddeeris公司总部第8张图片


仓储设施也能同样优雅丨Goddeeris公司总部第9张图片


工作区和办公室之间的交流空间构成了公司的核心部分,这是办公的会面场所。建筑内部的基本照明水平为200LUX,建筑师还在办公设备中设计了独立的照明体系,办公桌上方的框架在开阔的空间中限定了独立的区域,这里的工作台面呈流线型,因此弱化了方向指向性,提升了使用效率。另外,地面上覆盖了柔软的覆层,建筑师还结合了声学天花板和家具,构成了安静的办公场所,从而工作人员能够在此进行独立或是团队的协作,减少了外部的干扰。

The meeting space between the workplace and office forms the heart of the company. It is the place where the ‘office meets the field’ before leaving for the worksites and after their return to the headquarters. A basic ambient lighting level of 200lux is supplemented with individual workplace lighting built into the mobile office furniture specially developed for this project. The frame above the desk creates an individual cocoon in the open space. The curved shape of the worktop makes clustering possible without imposing any direction. By strongly focusing on acoustics through the soft floor covering and sound absorptive ceilings and furniture, a quiet workplace was achieved that allowed employees to work individually or as a team without disturbing or being disturbed.

仓储设施也能同样优雅丨Goddeeris公司总部第10张图片


仓储设施也能同样优雅丨Goddeeris公司总部第11张图片


仓储设施也能同样优雅丨Goddeeris公司总部第12张图片


仓储设施也能同样优雅丨Goddeeris公司总部第13张图片


仓储设施也能同样优雅丨Goddeeris公司总部第14张图片


仓储设施也能同样优雅丨Goddeeris公司总部第15张图片


仓储设施也能同样优雅丨Goddeeris公司总部第16张图片


仓储设施也能同样优雅丨Goddeeris公司总部第17张图片


仓储设施也能同样优雅丨Goddeeris公司总部第18张图片


仓储设施也能同样优雅丨Goddeeris公司总部第19张图片


仓储设施也能同样优雅丨Goddeeris公司总部第20张图片


建筑设计:DDM Architectuur + BHOOM Creative Design unit
地点:比利时
面积:4150.0 m2
年份:2019年
摄影:Lenzer
主创建筑师:Dirk De Meyer & Gerd Couckhuyt
设计团队:Dirk De Meyer, Gerd Couckhuyt, Annelies De Keersmaecker, Somya Suneja, Angelo Vandecasteele, Rasya Kumar
客户:Goddeeris Nv.
结构工程:Boydens Engineering
景观设计:Studio Verde

INSTITUTIONAL BUILDINGS•ROESELARE, BELGIUM
Architects: BHOOM Creative Design unit, DDM Architectuur
Area: 4150.0 m2
Year: 2019
Photographs: Lenzer
Manufacturers: Autodesk, Dassault Systèmes, Delta Light, Desso, Google, ILUNO, Interalu, Joris Ide, Schuco, Trimble
Lead Architects: Dirk De Meyer & Gerd Couckhuyt
Design Team: Dirk De Meyer, Gerd Couckhuyt, Annelies De Keersmaecker, Somya Suneja, Angelo Vandecasteele, Rasya Kumar
Clients: Goddeeris Nv.
Structural Engineering: Boydens Engineering
Landscape: Studio Verde

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (11174 articles)


办公建筑 (606 articles)


总部 (50 articles)


比利时 (160 articles)


2019 (549 articles)


玻璃 (1904 articles)