网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
Appreciation towards Whiting Architects for providing the following description:

该项目的设计初衷是:良好的视野、充足的阳光和雕塑式的外观。景观是设计的关键要点。住宅并非是统一的整体,而是相反朝向的建筑单元的拼接体。建筑师摒弃了所有经典的住宅元素,在艺术和商品之间创造了微妙的模糊界限。这是运载货物的板条箱还是住房?

Primarily designed from inside out for views & sun also conscience of creating very sculptural form; object in the landscape. Not to blend, but to sitin opposition, a manmade imposition. Removed all trace of archetypal house elements to produce a subtle blurring of the line between art and commerce.

Is this freight or a house?



主要特点是建筑结构上的阴影、自然光线

创造最佳自然光线条件和视野,同时保障隐私

最大程度上降低对周围景观的影响。整个住宅由盒状的小体量堆叠而成。建筑师充分利用了天然地形,将位于“锚定点”的建筑打造成由若干木材&混凝土盒体随意堆叠而成的结构,宛若海边等待装在和调度的货物板条箱。为了克服地形条件的挑战,建筑师将住宅设计成两个陡峭的竖直构体,中间由缓冲区加以连接;同时考虑了视线条件以及建筑外观。

业主可以在这座定制的独立三层住宅内共度愉快的周末。该住宅对维护要求很低,可供室外就餐、放松休憩、在露天平台上睡觉、还能穿过海滩很快到达附近的城镇。

Utilise shade & shadow on form & natural light as a key feature

Maximise natural light & visual access, yet privacy is an issue.

Minimise impact on landscape.  Break building into small component parts like stacked boxes. Use natural topography to advantage. The ‘Pod’ building is an anchor point for the site with crates in timber & concrete randomly stacked as if ready for loading and dispatch by sea.  Design came out of the need to overcome a difficult site; steep & split in 2 by an easement as well as to consider view sharing with adjoining owners & the needto gain elevation & frame views, like a perch or tree house.

A small standalone custom-made 3 level building for a couples weekend stays low-maintenance, eating out, a place to relax & sleep with deck &short walk to town via the beach.





住宅随着季节和时间的变化呈现出不同的面貌。这是思考、放松和享受之所。平台上可以欣赏周边的宜人美景。特殊的建筑外观隐示着业主的职业背景—工程学和基础设施建设。这是一处带有业主个人名片的住宅。

住宅朴实无华,却为业主家庭带来轻松惬意的美好周末。

It’s easy to enjoy from inside-out. This is a place that changes with the seasons & the time of day, a place to contemplate, unwind & enjoy. Platformsto enjoy magnificent views. Also had an obligation to create something remarkable when experienced from the outside-in, that reflected our client,his engineering and infrastructure background & what he does. A building with a little client self-expression.

Simply; it works they love it. Enables then to arrive and inhabit the space effortlessly, a place to navigate to & from.



建筑外观形状抽象地反映了业主的职业背景。与典型的平坦式住宅用地不同,该项目位于陡峭的坡地。整个建筑看起来更像是工业废料、船运集装箱、空板条箱和片材的储存之所。从大洋路方向看过来,该住宅则又成为地标、导航和目的地。这所由若干小型体量和不同材质筑造而成的住宅让人忍不住再次回望,激发人们探索和发现的好奇心。建筑与对面海洋的开阔景观遥相呼应,创造了最佳的视野。

In an abstract secondary sense the built form reflects the client and his infrastructure building background. Location unlike typical housing site, steep, transversed by easements & tapering. More like a concrete hard-standing area at the bottom of a block left for industrial detritus, shipping containers, empty crates & sheets of sheet. Briefly glimpsed from The Great Ocean Road it becomes a landmark, a navigation or arrival point.  A simple collection of objects to inspire a second look, something to seek out and discover. A counterpoint to the open views of the ocean opposite.

Needed achieve maximum elevation to frame views.




我们在设计全过程中采用了整体分析法,从住宅外部可以隐约看到内部构造。这是一所附属于主宅的独立客宅。业主是一个三世同堂的大家庭,他们更喜欢这座轻松惬意的小宅度过一个愉快的周末。色调鲜艳的凳子在灰色色调背景下十分显眼。室内采用的冷色调与内外混凝土及木材材质相协调。

We take a holistic approach to the entire design process.  The exterior informs the interior.  The building is used as a self contained guest house attached to a main house for a large extended family of 3 generations. The owners were after a more relaxed feel in the ‘Pod’ than the main houseso they could slip in and out on weekends with ease.  Neon stools punch out from a mostly neutral background and cooler tones reflect the concreteand timber inside/outside palate.





业主从事隧道相关的工作,依照业主的职业强项,我们选用混凝土和钢筋作为基底结构,上部为条纹状压缩水泥包覆的轻型结构,这样使建筑看起来更为立体,而不同于标准覆盖板的外观效果。特殊钢材和预制混凝土构件在短时间内为轻型结构搭建了平台,并解决了在泥泞地面施工的难题。

Client expert in delivering tunnels under the Yarra and sections of Eastlink; confident we can deliver a well-managed cost-efficient outcome. Playedto the client’s strengths, concrete / steel, infilled with lightweight construction clad in compressed cement dressed with straps to give a more 3 dimensional look and detract from standard sheet cladding look. Specialist steel and precast concrete components formed offsite then craned in created an instant platform for the lightweight infill & getting us instantly out of the very muddy ground.







该项目的关键点是达成结构元素、阳光、清风、阴影和朝向的协调统一。巨大的窗户在冬天可以吸收太阳热量,提高室内温度;同时可以调节窗户的开口大小以迎接海风,赶走室内热空气。混凝土具有良好的保温性能。墙壁和屋顶结构统一于同一盒体。我们将预制混凝土盒体运输到建筑用地上然后进行组装。

The key was to work with the elements, sun, breezes, shade & shadow & get the orientation right.  Maintain maximum glass yet keep it sustainableby working with solar heat gain in winter to passively warm areas, offset by the ability to adjust by opening up the entire building to catch sea breezes & allow warm air to escape. Concrete has good thermal mass properties enabling us to build a combined wall & roof structure in the form of a box, prefabricate it & transport it to site as a completed element. The Building achieves a 6 star rating.

More information:

Straightforward brief / long-term client & friend. Second Lorne house for them after successful completion of a number of residential & commercial projects. A lot of ‘shorthand’ and trust. Brief was collaboration, so was the build. Engineering by client, construction by their son (who we’ve had asa client & builder in his own right). Process punctuated by conversation & good diners. Never a cross word. Through trust, able to bring aspects thatthe client would not have imagined. They are delighted by the result & after so many projects together we can honestly say this one is spot-on.

CreditsBuilder: Spinefex constructionsEngineer: Bruce McCraken

Year: 2012Area: 1000m2Location: Lorne, Victoria, AustraliaPhoto Credit: Sharyn Cairns - http://www.sharyncairns.com.au/Styling: Carole WhitingManufacturers: Artedomus, Space furniture, Anibou

More: Whiting Architects
via:gooood.hk

专筑粮仓——互动式资料分享平台

汇集众多高价值的设计资料,在这里,您可以和千万网友分享自己手中的文档,专筑将同您一起构建全球最大的设计资料库!

粮仓资料2群new:204369168  
专筑粮仓资料2群

学习,交流,群分享定期更新大量资料
【专筑网版权与免责声明】: 本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处,违者将追究其法律责任。
如未标明来源或作者,均来源于互联网,如有侵权,请致电,我们核实后将尽快删除。

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (11389 articles)


居住建筑 (3426 articles)


住宅 (2852 articles)


澳大利亚 (475 articles)


混凝土 (2614 articles)


工业风格 (33 articles)