网站地图关于我们

查看相册 View Gallery

此项目始于两条客户需求:
-住宅自然光线充足。
-近几年中可以扩大住宅规模。

The project starts from two client's requirements:
- A house with plenty of natural light.
- A house with the possibility of increasing in size through the years.

Casa al Carrer Migdia, Granollers / SAU TALLER D'ARQUITECTURA第1张图片


为了符合这两条要求,SAU Taller de Arquitectura 提出了一个明确的措施:将服务及储藏区置于空白墙上,留下中央核心区连接周边空间。作出这一决定后,面向街道和院子的住宅面就免于受方案所限。两处住宅面分别朝南北向,成为房间的滤光器和通风过滤器。这一决定的另一结果就是获得了一片自由灵活的区域。如果居住者有需要,未来可以在这块区域建造新的轻型板块。有了这一目标,我们便在混凝土内留下隐蔽锚固,以便未来可以建造简单的木料结构。

To comply with those requirements SAU Taller de Arquitectura proposes a clear action: to bring services and storage areas to the blank walls leaving a central core which articulates the space around it. With this decision we get the street and courtyard fa?ades free of program. Those fa?ades are facing north and south so they can become a light and ventilation filters. Another consequence of this decision is getting a free and flexible section which will aloud future light slabs to be built if the inhabitants need them. With this aim, concealed anchorages where left into the concrete to aloud simple timber structure to be built in the future.

Casa al Carrer Migdia, Granollers / SAU TALLER D'ARQUITECTURA第2张图片



多功能车库空间位于底楼平面,连接街道和院子两端,可在其内享用家庭餐或参加与院子相关的活动。一楼平面朝南向,我们设计了餐区,紧挨餐区朝北向是厨房。卧室通过双滑门与居住区相连,双滑门设计可保留不同程度的私密空间。屋顶平面,由于有一块机动区域,我们设计了两处阳台,一处受藤架植物掩映,更为私密,另一处则是开放的,作为日光浴场。
两面的混凝土墙与主外观并不垂直,因而为了组织这一规划,余下的空间被用作服务和储存区。
洗手间结合进住宅核心区,稍偏东北角是楼梯。这种布局定义了不同的空间比例,改进了空间之间的关系。一个小的室内天井位于住宅核心位置,为中央区域和洗手间提供光照,未来还可以在天井内安装升降梯。

A multifunctional garage space is located at ground floor level, related to both, street and courtyard, is a space to have familiar meals or courtyard related activities. Facing south at first floor level we find the dinner area, next to it, and facing north we find the kitchen. The bedroom is linked to the living area through a double sliding door that gives different levels of privacy. At roof level and thanks to the section flexibility we find two terraces, the first one, protected with a vegetal pergola is more private, the second is an open one and works as a solarium.
The two side concrete walls are not perpendicular to the main fa?ade, so in order to organize the plan the remaining spaces are used as a service and storage areas.
Integrated with the core we find the bathroom, and slightly moved to the north-east corner we have the stairs, this layout defines spaces with different proportions around the program which improves the relation between them. A small internal patio is located in the core to illuminate the central areas and the bathroom, in the future can contain the lift.

Casa al Carrer Migdia, Granollers / SAU TALLER D'ARQUITECTURA第3张图片


Casa al Carrer Migdia, Granollers / SAU TALLER D'ARQUITECTURA第4张图片


两处主住宅面可视为房屋的三层外壳。它们充当过滤器以改进室内光照、温度和舒适情况。外层由4cm多孔聚碳酸脂建成,内层由双层玻璃建成。可活动式铝制天窗位于两层之间。朝南向,我们可根据通风需要,开启或关闭内外层之间的房间:冬季,此房间将关闭,天窗朝向室内以获得更多光照,到了夏季,房间将保持开放,天窗开向室外,这样就避免了阳光直射。如果有需要,内部玻璃层可完全开启,使整个空间南北向通风。房间的设计使用被动技术以获得最大的舒适度。我们只使用了3种气候机械元素:一个通风壁炉、一个风扇系统和一个带有管道的恒温器,以使得双层高较高区域积聚的热空气能够向下流到较低水平面。热泵是一项附加支持设备。

The two main fa?ades had been thought as a triple skin. They act as a filter to improve internal light, temperature and comfort conditions. The outer skin is made of 4cm cellular polycarbonate and the inner one is made of double glass, movable aluminium louvres are located between those two layers. Facing south, we have the possibility to open or close the chamber between the polycarbonate and the glass depending on ventilation requirements: during winter time this chamber will remain closed and louvres will be orientated towards the interior to get more radiation, during summer time the chamber will remain opened and louvres will face exterior, that way we stop direct radiation exposure. If needed, is also possible to totally open the inner glass layer to ventilate the whole space from south to north. The house is been designed to get the best comfort using passive techniques. We only use 3 climate mechanical elements: one ventilated hearth, a fan system, and a thermostat with ducts that brings the worm air accumulated in the higher areas of the double height down to the lower levels and a heat pump as an additional support.

Casa al Carrer Migdia, Granollers / SAU TALLER D'ARQUITECTURA第5张图片



建筑师运用中性粗糙的材质:混凝土、玻璃、聚碳酸脂、枫木…试着创造一个未经污染的空间,以允许住户挑选家具,布置植被、图画、灯、支架等等来设计住宅的色彩和个性特征。从某种意义上说,我们试着设计的是一种日常生活的容器。

We have worked with neutral and rough materials: concrete, glass, polycarbonate, maple timber... trying to create a non contaminated space which allows the inhabitants to bring their own colour and personality with the chosen furniture, vegetation, paints, lamps, racks... in a way we are trying to project a daily life support.

Casa al Carrer Migdia, Granollers / SAU TALLER D'ARQUITECTURA第6张图片


Casa al Carrer Migdia, Granollers / SAU TALLER D'ARQUITECTURA第7张图片


Casa al Carrer Migdia, Granollers / SAU TALLER D'ARQUITECTURA第8张图片


Casa al Carrer Migdia, Granollers / SAU TALLER D'ARQUITECTURA第9张图片




Casa al Carrer Migdia, Granollers / SAU TALLER D'ARQUITECTURA第10张图片


Casa al Carrer Migdia, Granollers / SAU TALLER D'ARQUITECTURA第11张图片


Casa al Carrer Migdia, Granollers / SAU TALLER D'ARQUITECTURA第12张图片


Casa al Carrer Migdia, Granollers / SAU TALLER D'ARQUITECTURA第13张图片


Casa al Carrer Migdia, Granollers / SAU TALLER D'ARQUITECTURA第14张图片



开发者 Familia I?igo Soley
建筑面积 172.80 m2
协作者
Claudia Galicia, Arquitecta técnica
Josep Arisa, Cerramientos
承包商 Art i Construcció SL
造价110.000.-

专筑粮仓——互动式资料分享平台

汇集众多高价值的设计资料,在这里,您可以和千万网友分享自己手中的文档,专筑将同您一起构建全球最大的设计资料库!

粮仓资料2群new:204369168  
专筑粮仓资料2群

学习,交流,群分享定期更新大量资料
【专筑网版权与免责声明】: 本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处,违者将追究其法律责任。
如未标明来源或作者,均来源于互联网,如有侵权,请致电,我们核实后将尽快删除。

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (10995 articles)


居住建筑 (3338 articles)


住宅 (2763 articles)


玻璃 (1862 articles)


混凝土 (2568 articles)