网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
gooood archive: Roof garden第1张图片



为了让Porte des Lilas市民可以享受高质的生活和友好的城市环境,需要建设一个自
然化的安静步行花园。Territoires在2005年的公开竞赛中夺得头筹。历经多年,

这个位于繁忙交通枢纽之上的花园于2011年开放。花园内部允许人行和自行车通行,
其外部未影响周围原有的交通,且避开交通噪音等不利影响。


这个环保的花园具有雨水收集的功能,植物按照路径布置。宽广平滑的线性人行道成
为有效的流通路径。这个谦虚的花园以适当的姿态融入环境。


林荫大道直接通往花园中心,中心是一片开放区域,主要以低矮的草地植物为主,中
心区域是茂密的较高植物。花园的池塘与地下的大型蓄水装置相通,为整个花园的水
管理做出了生态有效的贡献。每个区域的树下都有着不同的功能:游戏,阅读,园
艺。这些功能被线性的路径串联起来,适应着大家的各种需求。


这个新兴的花园能够让人们在里面找到自己的天地,并通过交互实现双向改变。这对
人们的生活方式产生了影响。很多人们即便绕点园路,每天也会到这里走走停停。从
早到晚,这里发生着各种各样的活动。


在夜晚,花园会被关闭。设计师设置了比巴黎通常景观光照强度要小的柔和灯光,人
们可以在花园周围的设施休息。



gooood archive: Roof garden第2张图片


gooood archive: Roof garden第3张图片



The need to cover the ring road at the Porte des Lilas answers to a desire expressed
by people to finally be able to enjoy a proper quality of life and a friendly urban
environment. Basically the population wanted an area where it would be possible to
walk, have a garden, play, and find both nature and quietness.


The city of Paris was willing to rebuild an urban link or relationship with neighbourhood
cities of Lilas and Pré Saint Gervais, install a bus hub and host a permanent circus. The
project is designed to connect the two sides of the ring road and focus on the use for
pedestrians and bicycles, without removing car traffic from the périphérique.


The city of Paris has given the SEMAVIP (public and private company) the
development mission of the area of the Porte des Lilas. A team of urban planners and
landscape architects identified, in collaboration with the neighbourhood associations, a
program that would fit for this area. They defined the position and size of the garden,
the position of the bus hub and the location of the circus. They also defined the
principles of pedestrian routes. A contest between several lanscape architects was
launched in 2004. TERRITORIES won the contest in 2005.


The project argues that the nature lives within the city and that it is indeed feasible to
further its development at several scales. The capstone of the ring road and the roofs of
the buildings around become rain water providers for the garden by filling the center
pond. The management of the garden will allow the plants brought by the wind of the
ring road to expand and modify its composition. A wide and smooth footpath, that we
called la ficelle (the thread), will connect the two sides following a simple and fluid route.
Finally, a belvedere (viewpoint) of Paris geography and of the traffic on the ring road
will be built. We didn’t want to hide. We wanted to reconciliate.


The project organizes the garden around a large open space in the center, that
matches the layout of the device. The vegetation is concentrated on both sides. The
central space is dedicated to the lawn and the meadow is left free. The gardens are
located along the axis that links the boulevard to the point of view. The pond in the
center is the place to harvest rainwater in addition to a large underground tank. Thanks
to the pond, the garden can be grown and shown, and develop a living environment. On
each side, under the trees, lay the other functions of the garden (children’s games,
reading room, home of the gardeners…).


All these functions are connected by the “Ficelle” that draws many laces between Paris
and Les Lilas. The nature in the garden is not decorative. It corresponds to a situation.
The project implements the conditions for its development, as varied as possible. Each
area of the garden is a new option to drag the plant, even on the walls along the
“Ficelle”.


The garden is still young. For now people are discovering with delight the opportunity to
find an area of peace close to their home. The gardens by themselves are a great
experience. It is a real revolution for the residents lifestyle and lifespace. Everyday they
go through the garden in order to cross the ring road, even if it lengthens their journey.
People will try all sorts of activities, from dawn to dusk.


During the night, the garden is closed. There is only a very soft light. We asked to
reduce the amount of light more than usual in Paris, i order to allow the garden, and the
people around, to rest, above the “périph’”.



gooood archive: Roof garden第4张图片


gooood archive: Roof garden第5张图片


gooood archive: Roof garden第6张图片


gooood archive: Roof garden第7张图片


gooood archive: Roof garden第8张图片


gooood archive: Roof garden第9张图片


gooood archive: Roof garden第10张图片


gooood archive: Roof garden第11张图片


gooood archive: Roof garden第12张图片


gooood archive: Roof garden第13张图片


gooood archive: Roof garden第14张图片


gooood archive: Roof garden第15张图片


gooood archive: Roof garden第16张图片


gooood archive: Roof garden第17张图片


gooood archive: Roof garden第18张图片


gooood archive: Roof garden第19张图片


gooood archive: Roof garden第20张图片


gooood archive: Roof garden第21张图片


gooood archive: Roof garden第22张图片


gooood archive: Roof garden第23张图片


gooood archive: Roof garden第24张图片


Landscape Designer: Territoires
Location: Porte des Lilas, Paris, France
Project Year: 2011
Photographs: Nicolas Waltefaugle
Architects: Matthieu Gelin & David Lafon Architecte
Project Area: 24000.0 sqm
Light Designer: Light Cible
Structure/Economy/Fluids Engineer: Integral 4
Road Engineer: ATPI


专筑粮仓——互动式资料分享平台

汇集众多高价值的设计资料,在这里,您可以和千万网友分享自己手中的文档,专筑将同您一起构建全球最大的设计资料库!

粮仓资料2群new:204369168  
专筑粮仓资料2群

学习,交流,群分享定期更新大量资料
【专筑网版权与免责声明】: 本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处,违者将追究其法律责任。
如未标明来源或作者,均来源于互联网,如有侵权,请致电,我们核实后将尽快删除。

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9681 articles)


交通建筑 (261 articles)


法国 (534 articles)


巴黎 (227 articles)


2011年 (24 articles)


木材 (2404 articles)