网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
这个项目是一个特殊创新计划的一部分。建筑的设计概念基于一个主要景观,而这个主要景观的材质与组件其实是从项目所在地的更广泛的大环境中抽取出来的。因此项目成为了一个与众不同的城市飞地:一个能让本地环境自由发展的架空景观,就像一个庇护着人们的城市天蓬,而人们也反过来爱护着它。这个项目中,建筑的挑战是要再造一个功能齐全的生态系统,来作为一个学习的场所,一个能让当地的孩子们发挥他们的潜能的空间,同时也是一个当地居民的社交聚点。

The project has been designed as part of a particularly innovative programme, The concept of the building relies on the development of a primary landscape which would draw its textures and components from the wider landscape in which it is set. In this way it becomes an urban enclave which stands apart: an elevated landscape in which an indigenous environment grows freely, a sort of urban canopy, sheltered, but also protected by people. The building takes up the challenge of recreating a fully functional eco-system as a place of learning, a space where local children will go to fulfil their potential, but also a social hub for local residents.

Primary School For Sciences And Biodiversity / Chartier Dalix第1张图片

文脉
项目包括两个结构:一个十八班学校(七个学前班教室,十一个小学教室)和一个向当地居民开放的体育馆。这个设计项目坐落于现在已具有相当高建筑密度的A4 Est基地,因此它具有特别的意义:它将为所属的更广大的地区设定景观基调。两个结构统一到一个空间里,并且由一个叫做“矿物墙”的相同的表皮包裹着。我们希望这堵墙能够围绕着整个项目延伸,这不但整合了整个建筑,并且也代表着ZAC区域明确的姿态。这个位于A4 Est中心地点的建筑就是这座岛屿的“绿色心脏”。因此在这个植物和动物为区域重新发展发挥着重要指导作用的景观当中,这所学校起到了作为一个联合元素的功能。

Primary School For Sciences And Biodiversity / Chartier Dalix第2张图片

THE CONTEXT
The project involves two structures: a school with eighteen classrooms (seven pre-school, eleven primary school) and a gymnasium which will be open to local residents. Located on the A4 Est site, now a densely built area, the school project thus takes on particular significance: it will set the tone for the landscape within the wider site. The two structures are united in a single volume, bounded by a same skin: the mineral wall. We wanted this wall to extend around the entire project first to consolidate the entire edifice, but also because it represents a clear and definite gesture for the ZAC. This building, at the centre of the A4 Est site, is the "green heart" of the island. The school thus serves as a unifying element in a landscape which flora and fauna play a vital part in guiding re-development for the rest of the area.

Primary School For Sciences And Biodiversity / Chartier Dalix第3张图片

Primary School For Sciences And Biodiversity / Chartier Dalix第4张图片

生态墙
这个项目的“树皮”——生态墙是由预制混凝土块做成的。这些混凝土块呈现了两种不同材质。其可见的一面是光滑的,打磨过的,它反射着光线。而另一面则是肋状的,并且具有粗糙和凹凸不平的质感,整个融为一面单墙。这两种不同的表面有助于把水流引导向混凝土块的一面,因此避免水顺着可见面流下来而使其过早老化。两种材质的对比不但强调了立面的深度,也增强了其浮雕效果。在较低的部分,大概在两米的高度上,独立式墙体进行了平滑处理或者向外倾斜,已防止外来者包括一些潜在的野兽进入。墙体侧面上的凹槽能让植被在其表面生长;而一小较小的凹陷和褶皱则是提供给动物的,例如很适合一些不同的鸟类在这里筑巢。

Primary School For Sciences And Biodiversity / Chartier Dalix第5张图片

THE LIVING WALL
The "bark" of the project, the living wall, is made of pre-fabricated blocks of concrete. These blocks present two different types of texture. The visible side is smooth, polished, it reflects the light. The other sides are ribbed, with a rough, rugged texture, melded into a single wall. This difference in surfaces helps to channel water towards the sides of blocks, thus avoiding trickling on the visible side and premature ageing. The opposition of these two textures also emphasizes the depth of the façade and enhances its relief. On the lower section, and up to a height of around two metres, the freestanding wall is smoothed or slopes outwards, barring access to outsiders but also potential predators. The indentations of the side faces of the wall also encourage vegetation; small hollows and folds are aimed at animals and act as an invitation to nesting for several varieties of bird.

Primary School For Sciences And Biodiversity / Chartier Dalix第6张图片

Primary School For Sciences And Biodiversity / Chartier Dalix第7张图片

Primary School For Sciences And Biodiversity / Chartier Dalix第8张图片

Primary School For Sciences And Biodiversity / Chartier Dalix第9张图片

Primary School For Sciences And Biodiversity / Chartier Dalix第10张图片

屋顶
高于体育馆上空的十二米之处的屋顶是一个真正的空中花园。这里同时也是三层植被的家园。中生代植物草原种植于土壤里的五十厘米处,一条灌木带和一个林地岛种植于土壤里的一米深处。由植物群创造的生态走廊的连续性使不同物种之间获得了自然交流。这个架空花园有两个功能:其一,对于墙体以及花园自己的动物群来说,这里都提供了丰富的供给,从而确保了生物多样性的延续。其二,花园也改善了北部办公楼以及南部公寓楼里的生活环境,提供了一个空中景观。

Primary School For Sciences And Biodiversity / Chartier Dalix第11张图片

THE ROOF
The roof is a real hanging garden, twelve metres above the gymnasium. It is home to three levels of vegetation: A prairie of mesophilus plants planted in 50 centimetres of earth, a shrub-land fringe and a woodland island planted in 1 meter of earth. The continuity of environmental corridors created by flora enables natural communication between species. This elevated garden has two functions: first, for the fauna of the wall and for its own fauna, it is rich in resources ensuring the success of biodiversity. It also contributes to improved living conditions in the office building to the north and apartments to the south, presenting an elevated landscape.

Primary School For Sciences And Biodiversity / Chartier Dalix第12张图片
Primary School For Sciences And Biodiversity / Chartier Dalix第13张图片

项目
该项目提供了一个混合方案,建立了学校,体育馆,而且还集成了第三个元素:促进生态多样性。考虑到这三种元素对于空间和体量各有不同的限制,我们决定把重点放在空间的满与空之间联系的流动性上,特别是在不同的地形高度之上。这些联系为各种元素提供了一个逻辑顺序:直接而严谨的支持性教学空间进入与室外游玩空间的对话之中,这些室外空间具有灵活可变的轮廓,而这些轮廓又受到一个更有趣且可达的景观化过程的影响,包括视觉上的连续性。

Primary School For Sciences And Biodiversity / Chartier Dalix第14张图片

THE PROJECT
The project presents a mixed programme to build a school, a gymnasium, but also incorporate a third element: encouraging biodiversity. With distinct constraints in terms of volume and space for these three elements, we have decided to focus on the fluidity of connections between full and empty spaces and especially between different topographical levels. These connections provide a logical order for the various elements: the straightforward, rigorous and supportive teaching spaces enter into conversation with outdoor play spaces with flexible contours which are systematically subject to a more playful accessible landscaping process, one involving visual continuity.

Primary School For Sciences And Biodiversity / Chartier Dalix第15张图片

Primary School For Sciences And Biodiversity / Chartier Dalix第16张图片

↑ site plan
Primary School For Sciences And Biodiversity / Chartier Dalix第17张图片
↑ GF
Primary School For Sciences And Biodiversity / Chartier Dalix第18张图片
↑ 1F
Primary School For Sciences And Biodiversity / Chartier Dalix第19张图片
↑ 2F
Primary School For Sciences And Biodiversity / Chartier Dalix第20张图片
↑ 3F
Primary School For Sciences And Biodiversity / Chartier Dalix第21张图片
↑ -1F
Primary School For Sciences And Biodiversity / Chartier Dalix第22张图片
↑ roof plan
Primary School For Sciences And Biodiversity / Chartier Dalix第23张图片
↑ elevation east 东立面
Primary School For Sciences And Biodiversity / Chartier Dalix第24张图片
↑ elevation north 北立面
Primary School For Sciences And Biodiversity / Chartier Dalix第25张图片
↑ elevation south 南立面
Primary School For Sciences And Biodiversity / Chartier Dalix第26张图片
↑ elevation west 西立面
Primary School For Sciences And Biodiversity / Chartier Dalix第27张图片
↑ section
Primary School For Sciences And Biodiversity / Chartier Dalix第28张图片
↑ section
Primary School For Sciences And Biodiversity / Chartier Dalix第29张图片
↑ section
Primary School For Sciences And Biodiversity / Chartier Dalix第30张图片
↑ section
Primary School For Sciences And Biodiversity / Chartier Dalix第31张图片
↑ section
Primary School For Sciences And Biodiversity / Chartier Dalix第32张图片
↑ section
Primary School For Sciences And Biodiversity / Chartier Dalix第33张图片

↑  detail 剖面细部

TECHNICAL SPECIFICATIONS
Location : ZAC Seguin Rive de Seine
Boulogne-Billancourt [92]
Contractor: SAEM Val de Seine
Company: Bouygues Ouvrages Publics
Architect: chartier dalix architectes
BET: EVP [structure], CFERM [fluids],
F. Bougon [eco], F. Boutté [heq],
A.E. U. [ecologist],
biodiversita [biodiversity]
Site surface area: 5,164 m2
Net surface area: 6,766 m2
Cost: 18,799,869 euros before tax
Calendar: delivered July 2014
HEQ: BBC level certification (10 target areas were rated "very high") for the school, HEQ assessment for the gymnasium ongoing

专筑粮仓——互动式资料分享平台

汇集众多高价值的设计资料,在这里,您可以和千万网友分享自己手中的文档,专筑将同您一起构建全球最大的设计资料库!

粮仓资料2群new:204369168  
专筑粮仓资料2群

学习,交流,群分享定期更新大量资料
【专筑网版权与免责声明】: 本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处,违者将追究其法律责任。
如未标明来源或作者,均来源于互联网,如有侵权,请致电,我们核实后将尽快删除。

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (8611 articles)


教育建筑 (529 articles)


学校 (139 articles)


法国 (501 articles)


2014年 (164 articles)


混凝土 (2123 articles)