网站地图关于我们

查看相册 View Gallery

瑞士奢华钟表商Audemars Piguet(爱彼)委托丹麦建筑事务所BIG为他们设计总部扩建项目。新总部被设计成为一个完美与环境相融合的地标建筑。


La Maison des Fondateurs will be located among of the historical complex of workshops and factories in Le Brassus in the heart of La Vallée de Joux. Its organization and architecture will embody the core values of Audemars Piguet.It must be characterized by the independent spirit of the family owned company that has retained autonomy over the years making it a game changing innovator in a field governed by rules and tradtions. It must be rooted in the heritage of watchmaking in La Vallée de Joux that goes back centuries and is nested in the nature and culture of the place and the people of the valley. And finally it must incorporate the inner tension that characterizes Audemar Piguet and resonates throughout the brand, the craft and the designs as captured in the motto: To break the rules you must first master them. La Maison des Fondateurs is conceived as an oxymoron. Striking yet subtle. Contemporary yet timeless. Functional yet sculptural. Floating yet rooted. Local presence with a global resonance. A striking landmark that is seamlessly integrated in the local landscape. A contemporary yet timeless architecture that blends with the historical buildings to create an intuitive sequence of spaces – old and new. A pavilion for the art and science of watch making that is conceived as storyline for the visitors – every element governed by the functional requirements of the exhibition, while appearing as a striking sculpture conceived in a single gesture.

La Maison Des Fondateurs / BIG第1张图片

作为世界三大名表品牌之一的Audemars Piguet公司,其为历时几个世纪的家族企业,多年来一直保持创新,成为不败的改变游戏规则的独立精神领导者。设计需要将工业精神与其核心价值结合在一起,并立于发源之地的山谷中,囊括当地的人文,融于当地自然,当然在最后,需要体现出品牌的特征,引发共鸣。BIG的设计是一个深蕴其道的矛盾体:既醒目又低调;既现代又永痕;仿佛漂浮也植于大地;具有完善的功能性却又如具有全球共鸣性的雕塑那般,成为一个里程碑,成为一种精神象征。Audemars Piguet的董事Jasmine Audemars认为这个新方案是一个能象征品牌,并能够联系品牌起源那种独立而前卫的精神。


Swiss luxury watchmaker Audemars Piguet chooses BIG to expand its historic headquarters. The 2.400m2/25,800 ft pavilion will be a striking landmark to precision seamlessly integrated into the local landscape.

Team BIG, HG Merz, Luchinger & Meyer and Muller Illien′s design is rooted in the origins of the family owned company, a history of watchmaking that goes back centuries and is nested in the nature and culture of the Vallée de Joux. Surrounded by the historical workshops in Le

Brassus in the heart of La Vallée de Joux, the new museum called Maison des Fondateurs, will be imbedded in the landscape - reuniting the buildings with the undulating fields of the valley.

Jasmine Audemars, President of Audemars Piguet′s Board of Directors, comments: “We are proud to announce the winning proposal of our new Maison des Fondateurs project, a new flagship for Audemars Piguet and a place for people to enjoy and share the passion of watchmaking. La Maison des Fondateurs not only symbolises the deep connection between the brand and its origins but also its spirit of independence and avant-garde.”

BIG created an intertwined spiral shaped pavilion which is conceived as a storyline for the visitors – blending old and new -  and guiding the visitor through a linear sequence of spaces and events, from the entrance through lounges, galleries and workshops, to the attic of the heritage building in the workshop where it all began.

Bjarke Ingels, Founding Partner, BIG: “Watchmaking like architecture is the art and science of invigorating inanimate matter with intelligence and performance. It is the art of imbuing metals and minerals with energy, movement, intelligence and measure – to bring it to life in the form of telling time. Unlike most machines and most buildings today that have a disconnect between the body and the mind, the hardware and the software, for the Maison des Fondateurs we have attempted to completely integrate the geometry and the performance, the form and the function, the space and the structure, the interior and the exterior in a symbiotic hole”.


La Maison Des Fondateurs / BIG第2张图片

BIG将所有的流线组成不重复的双螺旋盘旋路,然后让建筑体量整体倾斜,一部分埋进大地,接着调整流线空间的高低,让这一系列不重复的线性空间交错,发生交错的体量,得到更多表面积的同时也得到更多的光照以及向外的视线面。屋顶和天花由复合金属板--钢与黄铜。最后的出口安置在原有博物馆建筑体内,一个被木材包裹的空间和一段优美的木材结构楼梯为这段旅程划上句号。

BIG的BOSS--Bjarke Ingels提到这一具有艺术与科学感的造型与生活中的手表又很多异曲同工之妙,手表融合了金属,矿物,动力,智慧,工艺等要素,生成的几何形式与功能,空间,人体,心灵发生着密切的关系。他欣赏瑞士的建筑与工艺。有时候建筑精致到让人恍然以为是钟表大师的杰作。这次的合作无疑是一个惊人的探索与创新。


The intertwined spirals solve one of the dilemmas of the program. The narrative structure calls for a succession of galleries and workshops, while the logistics of operations requires the workshops to be interconnected. By coiling up the sequence of spaces in a double spiral, the three workshops find themselves in immediate adjacency – forming one continuous workspace – surrounded by galleries.

The roof and ceiling of the pavilion is conceived as a single sheet of metal – a steel structure clad in brass, continuous in plan but undulating in section to create a series of openings allowing daylight and views to the exhibits. Towards the end of the visit the double spiral intersects the existing museum building providing access to the vaulted spaces in the lower floor and to the attic. The dynamic forms of modern materials, concrete and brass, give way for a locally anchored tectonic of straight lines and warm surfaces of wood or stone. Heavy meets light. Soft meets hard. Warm meets cool.

“I have always admired Swiss architecture for its flawless craftsmanship. Swiss buildings sometime make you suspect that they have been built by watchmakers. That we are now working directly for the family of the original founders Audemars and Piguet is going to be an amazing exploration in mastery and innovation”, says Bjarke Ingels.


La Maison Des Fondateurs / BIG第3张图片

La Maison Des Fondateurs / BIG第4张图片

La Maison Des Fondateurs / BIG第5张图片

La Maison Des Fondateurs / BIG第6张图片

La Maison Des Fondateurs / BIG第7张图片

La Maison Des Fondateurs / BIG第8张图片

La Maison Des Fondateurs / BIG第9张图片

La Maison Des Fondateurs / BIG第10张图片

La Maison Des Fondateurs / BIG第11张图片

La Maison Des Fondateurs / BIG第12张图片

La Maison Des Fondateurs / BIG第13张图片


PROJECT DATA
Name: LA MAISON DES FONDATEURS
Code: APM
Date: 13/05/2014
Program: Culture
Status: In Progress
Size in m2: 2373
Project type: Competition
Client: Audemars Piguet
Collaborators: HG Merz, Luchinger und Meyer, Muller Illien
Location Text: Le Brassus, Switzerland
Location: (46.5803,6.2071)

PROJECT TEAM
Partners-in-charge: Bjarke Ingels, Thomas Christoffersen
Project Leader: Daniel Sundlin
Project Architect : Ji-Young Joon
Team: Jason Wu, Otilia Pupezeanu, Natalie Kwee, Beat Schenk, Dammy Lee, Blake Smith, Marie Lancon, Yaziel Juarbe, Julien Beauchamp-Roy,
Kristian Hindsberg, Pauline Lavie


本文来源于:http://www.big.dk/
via: gooood

专筑粮仓——互动式资料分享平台

汇集众多高价值的设计资料,在这里,您可以和千万网友分享自己手中的文档,专筑将同您一起构建全球最大的设计资料库!

粮仓资料2群new:204369168  
专筑粮仓资料2群

学习,交流,群分享定期更新大量资料
【专筑网版权与免责声明】: 本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处,违者将追究其法律责任。
如未标明来源或作者,均来源于互联网,如有侵权,请致电,我们核实后将尽快删除。

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

商业建筑 (438 articles)


丹麦 (174 articles)


BIG (17 articles)


BIG (17 articles)


建筑事务所 (375 articles)