网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
特别感谢SCSTUDIO/ Stefano Corbo Studio供稿!
欢迎广大设计师或设计单位踊跃投稿800048710@b.qq.com!

垂直花园/ SCSTUDIO/Stefano Corbo Studio第1张图片
© SCSTUDIO

项目信息
项目名称:垂直花园
项目类型:树德企业股份有限公司国际竞赛
建筑设计事务所:SCSTUDIO/ Stefano Corbo Studio (www.scstudio.eu)
地点:台湾台川
业主:树德企业股份有限公司
面积:27000平米
Project Credits:
Project name: The Vertical Garden
Competition: SHUTER Enterprise Co. International Competition
Designer: SCSTUDIO/Stefano Corbo Studio(www.scstudio.eu)
Location: Taichung, Taiwan
Client: Shuter Enterprise Co.
Surface:  27000 m2

垂直花园/ SCSTUDIO/Stefano Corbo Studio第2张图片
© SCSTUDIO

为了庆祝Shute公司成立45周年,该公司决定建立一座新的办公总部,新的办公总部将会包括生产工厂和管理中心。


In order to celebrate its 45th anniversary, Shuter Company has decided to build a new Headquarters, which will include both the production factory and the Administration Center.

“垂直花园”的设计就是我们事务所对Shuter所期望的公司的最好回应。该项目不仅满足功能上的需求,而且改建后的建筑还可以提供向游客和市民开放的公共空间,人们在这里可以举行各种娱乐活动。同时,“垂直花园”打造了一座可持续发展的绿色的建筑,此建筑尽其所能减少了二氧化碳排放,保证能源优化,循环用水,以及生物多样性。


“The Vertical Garden” is the architectural response to Shuter’s desire for renovation, and attempts not only to fulfil the programmatic requirements, but mainly to open the building to visitors and citizens, by providing public-collective spaces where people can enter, gather, and join specific events. At the same time, “The Vertical Garden” aims to build a new, sustainable and green building, in which any design effort is addressed to reduce C02 emissions, guarantee energy optimization, water recycling, and biodiversity.

垂直花园/ SCSTUDIO/Stefano Corbo Studio第3张图片
© SCSTUDIO

为了使新的功能综合体融入到Bansan周围的景观中,在不改变现场地形和生态系统的前提下,该建筑被设计成为一座垂直花园:一个连续的、承载着各种植物绿色外观的花园。布满建筑外观的植被让这座建筑充满了活力,同时也调节着气候参数(温度、压力、湿度),而且也节省了建筑成本。


In order to integrate the new functions into the surrounding landscape of Bansan, without altering the current site topography and ecosystem, the building is conceived as a vertical garden: a continuous green surface which hosts different plant species. The use of vegetation all around the facades allows to optimize the energetic behaviour of the building, to control the climatic parameters (temperature, pressure, humidity), and also to save on construction costs.

垂直花园/ SCSTUDIO/Stefano Corbo Studio第4张图片
© SCSTUDIO

设计新Shuter办公总部的第一步就是尊重最基本的设计原则:工厂和管理中心通过不同进口、不同建筑特色和不同连接效果,从而达到一眼就能区分的效果。同时,“垂直花园”也在努力建立工厂和行政区域之间的对话和联系,通过引入一些两者共有的公共空间提供工人和游客互动场所,也能共用一些餐馆、酒吧等设施,还有绿地景观。尽管工厂和行政中心在同一座建筑中的区域不同,但是两者相互共存,互不冲突。


The first step in order to design the new Shuter Headquarters is to respect the orginary programmatic indication: factory and Administration Center need to be clearly distinguished, with different entrances, different characteristics and different connections. Nevertheless, “The Vertical Garden” tries to establish a dialogue between the factory and the administration area, by introducing some in-between spaces capable to permit interaction between workers and visitors, who can share some facilities (restaurants, bars, and so on) and also the green areas. Even though they are different fragments within the same building, factory and administration center can coexist, without conflicting each other.

游客和工人在不干扰工厂日常活动的情况下可以进入“垂直花园”参观,而且,他们会不断发现有趣的地方可以用来举行音乐会、展览等活动。鉴于工厂和行政机关之间会有互动,该项目将会建造新的公共空间供人们聚会和休闲。


People (both visitors and workers) will venture into the “The Vertical Garden” without interfering with the daily activities of the factory; furthermore, they will always find interesting places where to enjoy different events (concerts, exhibitions, and so on). The interaction between factory and administration will produce new public spaces where to gather and meet each other.

垂直花园/ SCSTUDIO/Stefano Corbo Studio第5张图片
© SCSTUDIO

从其概念衔接的角度出发,“垂直花园”可以被看成是一个平台地下室(包含了生产线),在它上面安放着一些其他功能体:办公室、餐馆、仓库、研究中心、公共场所、休息室等。如果从编程的角度来看,该建筑显示为一个支离破碎的实体,外墙和立面提供了可视化和同质化的感知效果。


In its conceptual articulation, “The Vertical Garden” can be conceived as a platform-basement (containing the production lines), on which several other functions lay: offices, restaurant, warehouses, research center, public spaces, lobby, etc. If from a programmatic point of view the building appears as a fragmented entity, facades and elevations provides a visual and perceptive homogeneity.

垂直花园/ SCSTUDIO/Stefano Corbo Studio第6张图片
模型

垂直花园/ SCSTUDIO/Stefano Corbo Studio第7张图片
模型

垂直花园/ SCSTUDIO/Stefano Corbo Studio第8张图片
功能分区

垂直花园/ SCSTUDIO/Stefano Corbo Studio第9张图片
分层模型

垂直花园/ SCSTUDIO/Stefano Corbo Studio第10张图片
绿化节能分析

垂直花园/ SCSTUDIO/Stefano Corbo Studio第11张图片
内外表皮

垂直花园/ SCSTUDIO/Stefano Corbo Studio第12张图片
平面图

垂直花园/ SCSTUDIO/Stefano Corbo Studio第13张图片
平面图

垂直花园/ SCSTUDIO/Stefano Corbo Studio第14张图片
平面图

垂直花园/ SCSTUDIO/Stefano Corbo Studio第15张图片
立面图

垂直花园/ SCSTUDIO/Stefano Corbo Studio第16张图片
剖面图
【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (10708 articles)


办公建筑 (588 articles)


办公总部 (6 articles)


中国 (1512 articles)


台湾 (127 articles)


Stefano Corbo Studio (3 articles)


混凝土 (2516 articles)