网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
Mineral Lodge / Atelier d’Architecture Christian Girard私人住宅/工作室第1张图片

建筑师:Atelier d’Architecture Christian Girard工作室
地点:法国,萨瓦
建筑总负责:Christian Girard
设计团队:Christian Girard, Christophe Hebert, T.Sugi, M.Shun, L. Capdevielle, C.Cobel
面积:371.0平方米
年份:2012
摄影:N.Borel
Architects: Atelier d’Architecture Christian Girard
Location: Savoie, France
Architect In Charge: Christian Girard
Design Team: Christian Girard, Christophe Hebert, T.Sugi, M.Shun, L. Capdevielle, C.Cobel
Area: 371.0 sqm
Year: 2012
Photographs: N.Borel

Mineral Lodge / Atelier d’Architecture Christian Girard私人住宅/工作室第2张图片

Mineral Lodge / Atelier d’Architecture Christian Girard私人住宅/工作室第3张图片

Mineral Lodge / Atelier d’Architecture Christian Girard私人住宅/工作室第4张图片

山脉通常十分宏伟壮观。在层雪的覆盖下,其巨大的体态几乎看不到建筑。时间在此停滞。永恒的存在与人类的脆弱形成鲜明的对比。而当代建筑坐落于一个古老的村庄。刚刚建成的Mineral Lodge坐落于海拔1200米的萨瓦省充分证明了这个事实。
Mountain ranges often appear to be sublime. Under a mantle of snow their enormity would seem to defy the possibility of architecture. Time does not pass. Eternity stands opposed to the fragility of human accomplishments. And yet contemporary architecture has a place in an ancient hamlet. A fact amply demonstrated by the recently constructed Mineral Lodge at an altitude of 1200 metres in Savoie.

Mineral Lodge / Atelier d’Architecture Christian Girard私人住宅/工作室第5张图片

该地可以欣赏到周围山脉和山谷的独特景致,该项目充分利用了,或者说强调了,这里令人震撼和引人注目的自然景观。置身于这样一个令人印象深刻的环境里,建设必须认真考虑实施。在这自然雄伟的景色中,建筑成为一个必须与这些岩石的历史变迁对话的演员。这些岩石凝固了时间。因此,该建筑正是人类邂逅地质时间的时刻。Mineral Lodg是由石头和岩石构建的居所。因此,它与在传统规范下建造的住宅迥然不同。后者的标示是试图刻画豪华感。 Villaroger小村庄有严格的建筑规范。该项目一开始就毁了一个农场 - 所有剩下的只剩下外墙 – 同时这个原来存在的与其相连的小屋构建了乡土建筑存在与当今技术发展要求的可持续发展的当代建筑愿望的对话。
As the site offers exceptional views of the surrounding mountains and valleys, the project makes use, perhaps emphasizes, this stunning and dramatic natural landscape. In such an impressive environment building must take place with a light hand. In this natural and majestic scene, building becomes an act which must be in dialogue with the immemoriality of the rocks’ own historical movements. The rocks fix time. Building therefore is the moment at which human time encounters geological time. The Mineral Lodge is a refuge of stones and rocks. As such it stands at a distance from the norms governing the tradition of recently constructed chalets. The latter are marked by an attempt to portray luxury. The hamlet of Villaroger has strict construction rules. The project which began with both the ruin of a farm – all that remained were the outside walls – and an adjacent pre-existing chalet offered the chance to construct a dialogue between a vernacular architectural presence and the contemporary desire for a sustainable architecture informed by the most recent technological developments.

Mineral Lodge / Atelier d’Architecture Christian Girard私人住宅/工作室第6张图片

这种对话指导了建筑施工。在建筑物和小木屋之间构建了一个9米的垂直开口,这构成了两者之间的实体连接。在新的小木屋中,以前木屋的石墙保留了下来。该建筑中认真地重新解释了该乡土建筑。最重要的是从一个预先存在的废墟中构建的另一间小屋。这是一项很重要的工作,因为Mineral Lodge建造的地方原来没有建筑结构,只有所谓的建筑。Mineral Lodge远离了历史的角度,构建了对未来的憧憬。没有重建石头房子。该项目设想破裂和转换的可能性,如设计在幕墙玻璃表面外的方形木盒。这一元素作为其乡土建筑的原型,参考了当地的悬阁楼。
This dialogue guided the construction. A physical link was created with the pre-existing chalet by providing a nine metre vertical opening between the buildings. In the new chalet the stonewall of the old chalet was left as it was. Careful reinterpretation of vernacular architecture accompanied the project. What matters therefore is the emergence of another chalet from a pre-existing ruin. This is an important undertaking because the Mineral Lodge establishes architecture in a place where previously there had not be architecture but mere building. The Lodge departed from a historical perspective and was inscribed in vision of the future. The stone house was not rebuilt. The project imagined possibilities for ruptures and transitions such as the square wooden box that is projected outside the glass wrap of the curtain-wall. This element acts as a reference to local overhang attics and addresses the typology of vernacular architecture.

Mineral Lodge / Atelier d’Architecture Christian Girard私人住宅/工作室第7张图片

这里可以欣赏到许多的景色:朝北的废墟中穿插了“天文台阳台”的全景。二楼可以看到各种各样的远景。屋顶在该项目中起到重要的作用。相比于另一种传统的木屋顶,钢筋混凝土的屋顶允许更灵活的使用空间。由规范所形成的限制可使人在不同楼层工作,楼层之间由各楼梯相连接。内部空间被认为是基于流动和开放的循环而存在的一系列的结果。底层的厨房屋顶有一扇大天窗。
A number of views on the landscape are provided:  the ruins facing North are punctuated by an “observatory balcony” with a panoramic view. The second floor level delivers a variety of vistas. The roof takes an important role in the project. Instead of constructing another traditional wooden roof, a reinforced concrete roof serves as an envelop and allows for a more flexible use of space. Hight limitations imposed by regulations gave the opportunity to work on a variety of levels connected by different staircases. The interior space is thought as a series of sequences providing areas based on fluid and open circulations. The kitchen situated on the ground floor is covered by a large skylight.

Mineral Lodge / Atelier d’Architecture Christian Girard私人住宅/工作室第8张图片

整个项目中都使用了石材作为建筑表面。楼梯的水平和垂直开口只能用混凝土墙构建。从外部看,该项目中的开口并非清晰易辨,由此加强了表面效果。构建室内、外明显关系的想法被废除了。同时,这种策略反映了古老村庄的小木屋中,开口并不代表其后是什么样的空间:卧室、厨房、客厅…Mineral Lodge的木箱与石墙具有奇异的联系。每块石头都代表了其与每块木板的关系。后者适应了不规则的石头。通过这种根本不同的材料上的互动,达到了一种微妙的联系。
The use of stone as surface cladding is visible throughout the project. The horizontal and vertical openings of the staircase volume could only have been constructed with concrete walls. From outside the openings which correspond to program are not immediately legible. Heightening thereby the effect of the surface. The idea of a visible relationship between the interior and exterior is abolished. At the same time, this strategy reflects the older chalets of the village in which the openings do not indicate what kind of space lies behind: bedroom, kitchen, living room… The Mineral Lodge’s wooden box has a singular contact to the stonewall. Each stone registers its relationship with each wooded panel. The latter adapting to accommodate the irregularity of the stones. Through this interaction fundamentally different materials achieve a subtle connection.

Mineral Lodge / Atelier d’Architecture Christian Girard私人住宅/工作室第9张图片

结构设计还考虑到了在地震和雪崩中的防护。在可持续发展和能源消耗方面,Mineral Lodge达到了最高标准,采取地热取暖。热泵循环水来自岩石中三个150米的深钻,常年温度稳定,而地板取暖和双通量通风意味着整个加热和制冷系统都是不可见的。
Earthquake constraints and avalanche protection are integrated into the structural design. Mineral Lodge in terms of sustainability and energy consumption achieves the highest standards due to geothermal heating.  A heat pump circulates water in three 150m deep drills in the rock where temperature is stable year round, and the presence of underfloor heating and double-flux ventilation means that the entire heating and cooling system is invisible.

Mineral Lodge / Atelier d’Architecture Christian Girard私人住宅/工作室第10张图片

总之,Mineral Lodge与既存的废墟相融合,却不触及废墟,这创建了一个过渡空间。这一空间保持了过去和现在持续的紧张关系。因此,Mineral Lodge的建筑环境没有表达任何一种传统主义。传统的小木屋中窗口的大小受到保温隔热的限制,以此相反,Mineral Lodge以高质量的玻璃窗允许更多的光线进入室内。在法国阿尔卑斯山的滑雪胜地,传统的建筑已经为一种商业口号,没有任何意义或兴趣。萨瓦省一直偏好这种建筑,Mineral Lodge是反对这种建筑极少见的尝试。
In sum, the Mineral Lodge embedded in existing ruins yet not touching them creates an intermediary space. This interstitial space maintains as productive an ongoing tension between past and present. As a result, the Mineral Lodge offers an architectural environment without expressing any kind of traditionalism. In opposition to the conventional chalet where window sizes used to be constrained by thermal insulation, the Mineral Lodge offers more light into the house with high quality glass and framing. In the French Alps the traditional architectural expression in ski resorts have become a commercial slogan lacking any sense or interest.  The Mineral Lodge is a rare attempt to counteract this nostalgia driven architectural predilection ever apparent in Savoie.

Mineral Lodge / Atelier d’Architecture Christian Girard私人住宅/工作室第11张图片

Mineral Lodge / Atelier d’Architecture Christian Girard私人住宅/工作室第12张图片

Mineral Lodge / Atelier d’Architecture Christian Girard私人住宅/工作室第13张图片

Mineral Lodge / Atelier d’Architecture Christian Girard私人住宅/工作室第14张图片

Mineral Lodge / Atelier d’Architecture Christian Girard私人住宅/工作室第15张图片

Mineral Lodge / Atelier d’Architecture Christian Girard私人住宅/工作室第16张图片

Mineral Lodge / Atelier d’Architecture Christian Girard私人住宅/工作室第17张图片

Mineral Lodge / Atelier d’Architecture Christian Girard私人住宅/工作室第18张图片

Mineral Lodge / Atelier d’Architecture Christian Girard私人住宅/工作室第19张图片

Mineral Lodge / Atelier d’Architecture Christian Girard私人住宅/工作室第20张图片

Mineral Lodge / Atelier d’Architecture Christian Girard私人住宅/工作室第21张图片

Mineral Lodge / Atelier d’Architecture Christian Girard私人住宅/工作室第22张图片

Mineral Lodge / Atelier d’Architecture Christian Girard私人住宅/工作室第23张图片

Mineral Lodge / Atelier d’Architecture Christian Girard私人住宅/工作室第24张图片

Mineral Lodge / Atelier d’Architecture Christian Girard私人住宅/工作室第25张图片

Mineral Lodge / Atelier d’Architecture Christian Girard私人住宅/工作室第26张图片

Section 截面图
Mineral Lodge / Atelier d’Architecture Christian Girard私人住宅/工作室第27张图片

First Floor Plan 一楼平面图
Mineral Lodge / Atelier d’Architecture Christian Girard私人住宅/工作室第28张图片

Second Floor Plan 二楼平面图


特别鸣谢翻译一组10号 张晓丽 提供的翻译,译稿版权归译者所有,转载请注明出处。
【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

  • 向我开炮
  • 2013.02.22 11:35
    看了各位大神的回复,学习了。。。
    • 0
  • been_there
  • 2013.02.07 12:07
    很喜欢这种感觉!尤其喜欢室内楼梯丰富的空间。收下学习了!不过对外立面石墙的处理也表示困惑,如果说是要我们透过窗口看到石墙去尊重历史,那么是不是重视外观感受,而对使用者考虑欠佳。技术图纸想看看总图啊~剖面图好有趣,多再来一个就好了哈哈~
    • 0
  • xxzforever
  • 2013.02.06 19:15
    外部一眼看上去很喜欢,后来发现石墙有的只是外包的,不是真正的墙面。。。直接用石墙做个人认为比较喜欢。。。
    • 0
  • 陈硕
  • 2013.02.05 15:07
    wrlczq 发表于 2013-2-5 10:15
    已经在室内出现过了~仔细看一下~在楼梯的那个位置~但是比例并不是很重~略有点缀~还是弥补了在建筑内部对于 ...

    嗯嗯  是的........有些传统类的东西更需要我们继承的是精神.....
    • 0
  • wrlczq
  • 2013.02.05 10:15
    陈硕 发表于 2013-2-4 11:47
    很喜欢.....只是感觉主入口处的小窗开得有点多....另外保留的石墙有点纯室外装饰的味道,为什么不在室内适当 ...

    已经在室内出现过了~仔细看一下~在楼梯的那个位置~但是比例并不是很重~略有点缀~还是弥补了在建筑内部对于石墙接触感的不足~设计师也许更强调的是透过玻璃去观看石墙的遗址~可能是出于对遗址的保护与尊重吧~毕竟石墙经过了很多的历史,作为承重结构来说已经不适用了~~更多是作为一种文化图腾与精神象征
    • 0
  • remon
  • 2013.02.04 23:59
    楼梯那里蛮丰富的空间层次
    • 0
  • entttter
  • 2013.02.04 12:10
    {:4_86:}喜欢
    • 0
  • 陈硕
  • 2013.02.04 11:47
    很喜欢.....只是感觉主入口处的小窗开得有点多....另外保留的石墙有点纯室外装饰的味道,为什么不在室内适当的出现,让人在生活中去触摸、感知最质朴的传统与自然?
    • 0
    已有 1 人评分粮票 收起 理由
    村编辑部 + 10 说的有道理

    总评分:   查看全部评分

    没有了...
    评论加载中,请稍后!

    建筑 (10643 articles)


    居住建筑 (3249 articles)


    住宅 (2671 articles)


    法国 (571 articles)


    2012 (380 articles)


    石材 (518 articles)


    钢筋混凝土 (191 articles)


    玻璃 (1779 articles)