网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
Machi-Building第1张图片

建筑设计: UID Architects
建设地点: Fukuyama, Hiroshima, Japan
设计团队: Keisuke Maeda
建设年份: 2011
占地面积: 104.16 平方米
基地面积: 130.24 sqm
总建筑面积: 262.85 sqm
摄    影: Hiroshi Ueda

Machi-Building第2张图片

这座钢框架住宅建成于40年前,早在业主祖辈经商时期住宅已经建起。因此,依据原有设计,一层是大型停车库,建筑整体层高偏高。

Machi-Building第3张图片

基地是窄长的矩形地块,朝向街面的一侧面宽较窄。年轻夫妇和孩子们一起住在这里,出于翻修儿童房的需要,他们把项目委托给我。

Machi-Building第4张图片

由于框架结构建筑的灵活性和结构的可变动性,给设计师提供了最大可能来降低翻修成本。

Machi-Building第5张图片

于是根据道路对面建筑高度,设计师把主要的翻修经费用于对住宅二三层高度的调整上。

Machi-Building第6张图片

在翻修前,建筑开窗不多,室内采光和通风效果较差。而且垂直交通亟待解决。

Machi-Building第7张图片

于是围绕二层平台,我把其他房间纵向分割,即房间朝向南北向,从而保证了建筑的通风和采光。

Machi-Building第8张图片

我期待着不用拆除原有建筑,项目依然能够很好的发掘原有地块价值。并且希望通过建筑和空间来创造时间转换器,让父母和孩子一起分享属于童年的快乐时光。

Machi-Building第9张图片


Machi-Building第10张图片


Machi-Building第11张图片


Machi-Building第12张图片


Machi-Building第13张图片


Machi-Building第14张图片


特别鸣谢翻译一组6号 席岳林提供的翻译,译稿版权归译者所有,转载请注明出处。



Architects: UID Architects
Location: Fukuyama, Hiroshima, Japan
Design Team: Keisuke Maeda
Year: 2011
Area: 104.16 sqm
Site Area: 130.24 sqm
Total Floor Area: 262.85 sqm
Photographs: Hiroshi Ueda
This old steel-frame building was built about 40 years ago. The building was build when client’s parents did business. Therefore, it had a large parking space on the first floor and was three story building with high floor height.
The site for this project has a narrow but deep frontage, which is typical in the center of town. The young couple and their children lived in the building, and they consulted me about the renovation when they intended to renew children’s room. I suggested a method to choose a renovation while I investigated the existing building without the drawing. The reason was that frame structure had high flexibility and I could secure existing totalfloor area by shifting demolition cost to earthquake strengthening as much as possible.
I considered the height of the building across the road, and I planned to do the renovation which spent money on the second floor and the third floor. Because the building was in the situation there were very few openings before a renovation, clients couldn’t let in light and air from outside to inside.  And the building did not have the connection of the upper floor and the lower floor. Therefore I divided north and south space centering around terrace on the second floor.
I expected that this project became a catalyst to give the new value that was new group of buildings built 40 years without dismantling by securing a new place to stay by using an existing frame. And I thought that this project became a renovation to be able to spin the time from parents to their children because I could achieve the theme to see children’ happy face.


image029.png
【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

  • y8an
  • 2013.01.17 00:47
    喜欢。。。。。。。。。。。。
    • 0
  • 树袋熊
  • 2013.01.07 19:43
    喜欢这种风格的小房子{:4_100:}
    • 0
  • lanninges
  • 2013.01.07 12:22
    好看又好住才好
    • 0
    没有了...
    评论加载中,请稍后!

    建筑 (10699 articles)


    居住建筑 (3261 articles)


    住宅 (2686 articles)


    日本 (938 articles)


    福山 (3 articles)


    2011 (205 articles)


    UID Architects (3 articles)


    钢材 (957 articles)