网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
Elphick Proomes事务所为德班联合利华公司设计新的工厂第1张图片

设计新的工厂主要目的是为了创建一个标志性的可持续低能源效率世界级的标志性建筑,全球旗舰和先进的生产设备。开发包括研究设备到干燥食品工厂。

Elphick Proomes事务所为德班联合利华公司设计新的工厂第2张图片

设计概念来源于输送机生产线一个正式引用文摘的隐喻,是不可或缺的核心功能工厂。一个关键的设计元素是分解主仓库办公室,同时仍然保持设计语言的一致。一个和谐的建筑语言是设计原则的关键,并从生产到细木工办公室在不同的尺度空间显示。

Elphick Proomes事务所为德班联合利华公司设计新的工厂第3张图片

这家工厂用GRP绷带表达内部输送机片带状运动,合并弯曲的混凝土货架边缘办公楼与抛光混凝土路径运行在大楼前面。放大的机械化运用横向和纵向的多孔铝太阳能百叶窗的办公室和仓库的最佳防晒而创建一个减少冷却需求。

Elphick Proomes事务所为德班联合利华公司设计新的工厂第4张图片

办公大楼的入口处,是由航海门廊随机排列的。以白色为主的内饰反映了落地玻璃组成的和蓝色的玻璃窗格的自然光线。办公空间的设计是基于“灵巧的工作空间,展开的焦点”的概念。“连接”和“活力”区,从而创建一个动态的、刺激的工作环境。灰色地板,白色的天花板下混凝土在办公室内部并列展出明亮的色彩。

Elphick Proomes事务所为德班联合利华公司设计新的工厂第5张图片

可持续性水中植物是一个独特的特性。22000平方米的屋顶空间用于收获雨水然后储存在一个150万升的水地下复苏罐。“水效率技术促进70%的水用于生产和回收利用生物转化成饮用水和反渗透。收获的雨水、空调冷凝和灰水是单独处理的,反馈给国内的储水罐基地。

Elphick Proomes事务所为德班联合利华公司设计新的工厂第6张图片

强大的设计概念在自己的建筑可以被看作是一个模范理论和形式中得到了证明。



特别鸣谢翻译一组5号 刘政和提供的翻译,译稿版权归译者所有,转载请注明出处。

The brief was to create 'a landmark, global flagship and state of the art production facility that is sustainable, energy efficient and a world class iconic building'. The development comprises a research development facility and offices integrated into the savoury dry food plant.

The design concept is a formal metaphor in abstract reference to the conveyor production lines which are integral to the core functions of the factory. One of the key elements of the design was to disengage the offices from the main warehouse which allowed this element to be expressed individually while still maintaining a consistent design language. A concordant architectural language was the key design principle and is displayed at a variety of scales from the production space through to the joinery in the offices.

The factory is trimmed with GRP fascias expressing the conveyor belt-like movement internally while curved concrete shelves along the sides of the office building merge with polished concrete paths running around the front of the building. The machine-like quality exuded is amplified using horizontal and vertical perforated aluminium solar louvres of the office and warehouse, angled for optimum sun protection while creating a reduction in cooling need

The entrance to the office building, is announced by an over sailing portico supported on randomly arranged angled columns. Predominantly white interiors reflect natural light from full height glazing comprising clear and blue panes of performance glass. The design of the office space is based on the concept of ‘agile workspaces', deploying ‘focus', ‘connect' and ‘vitality' zones, thus creating a dynamic, and stimulating work environment. Grey flooring, off shutter concrete and white ceilings are juxtaposed with bright colours in the office interiors.

A unique sustainability feature is the water-neutral plant. The 22,000-sq-m roof space is used to harvest rainwater which is then stored in a 1.5 million litre water subterranean recovery tank. ‘Water efficiency technology' facilitates 70% of all water used in the production process and grey water is recycled into drinking water quality using biological and reverse osmosis treatment. The harvested rainwater, air conditioning condensate and grey water are treated separately and fed back to the domestic water storage tank to be reused on site.

The powerful design concept evidenced in the realisation of the building can be considered as be an exemplary synthesis of theory and form.

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

  • zdh0214
  • 2012.12.19 16:38
    轻盈 现代的动感   不错啊
    • 0
  • dingdingdog
  • 2012.12.19 00:34
    中文有点看不懂。
    • 0
  • 小子丫头czh
  • 2012.12.18 19:55
    • 0
    没有了...
    评论加载中,请稍后!

    建筑 (11094 articles)


    工业建筑 (87 articles)


    工厂 (27 articles)


    混凝土 (2580 articles)


    玻璃 (1894 articles)


    可持续设计 (77 articles)


    低能源 (3 articles)