网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
- “北京有多少条胡同?”
- “有名的胡同三千六,没名的胡同赛牛毛。”

-  "How many hutongs are there in Beijing?"
-  "There are three thousand six hundred famous hutongs, and there are more nameless hutongs than cow hair."

▼项目概览,view of the yard ©UK STUDIO
万国福地·精酿酒吧:城中有巷,院里有酒第1张图片


本案位于五道街胡同,位于大栅栏地区西南部,东北至西南走向。南起南新华街南端,北至铁树斜街、樱桃斜街、堂子街、韩家胡同的交会处。此街明代称五道庙,五道庙建于万历三十五年,明兵部尚书王象乾称此地为正阳、宣武二门之"龙脉交通车马辐辏之地",应以庙镇之。受业主委托,这次我们希望在安静的老北京胡同里设计一隅小酒馆。

The case is located in Wudaojie Hutong, in the southwest of the Dashilar area. It starts from the southern end of South Xinhua Street in the south and reaches the intersection of Tieshuxie Street, Cherry Xie Street, Tangzi Street and Hanjia Hutong in the north. This street was called the Wu Dao Temple in the Ming Dynasty, and the Wu Dao Temple was built in the 35th year of Ming Dynasty Wanli, and minister Wang Xiangqian of the Ming Military Department called this place "the place where the dragon vein traffic and horses converge" of Zhengyangmen and Xuanwumen, and Should be suppressed by temples. Commissioned by the owner, this time we wanted to design a special bar in the old Beijing alley.

▼全景图,overall view ©UK STUDIO
万国福地·精酿酒吧:城中有巷,院里有酒第2张图片


原生场地是一个面朝南新华街的合院,左邻右舍都是此地久居的老住民。从狭窄的入口通行,空间关系是北京传统四合院的简化版,我们对院子做了重新解构——尽管原有的空间属性是全封闭的,我们希望仍然保持疏密有序的感觉,因此将封闭的院子做得尽量通透、明亮。我们注重进入内庭院后的感受,即关门伊始,就进入自己的世界,来访者所见皆是自己视野内的建筑,这是贯穿在设计过程中逻辑,既需要有一定的透气感,也要保证私密性。

The original site is a courtyard facing South Xinhua Street, and the neighbors are all residents who have lived here for a long time. Passing through from a narrow entrance, the spatial relationship is a simplified version of Beijing's traditional courtyard, and we have renovated the courtyard - although the original spatial properties are completely enclosed, we want to still maintain a sense of density and order, so we make the closed courtyard as transparent and bright as possible. We pay attention to the feeling after entering the inner courtyard, that is, from the beginning of the closing, entering their own world, and the visitor sees the building in his own field of vision, which is the logic that runs through the design process, which requires both a certain sense of breathability and privacy.

▼酒吧入口处,Entrance view ©UK STUDIO
万国福地·精酿酒吧:城中有巷,院里有酒第3张图片


入口处呈L型通向院落内部,为避免厚重墙体带来的沉闷感,我们在访客视野所及处嵌入一面落地玻璃墙,一方面增加照明,另一方面内景随着人的移动而时隐时现,有控制地一点一点地让人看到景观,循序渐进地创造空间的序列。

The entrance is L-shaped leading to the interior of the courtyard. In order to avoid the dullness caused by the heavy walls, we embedded a floor-to-ceiling glass wall as far as the visitor's field of vision can see, on the one hand, to increase the lighting, on the other hand, the interior scene disappears with the movement of people, controllably allowing people to see the landscape little by little, and gradually creating a sequence of spaces.

▼酒吧入口灰空间,Entrancegrey space view ©UK STUDIO
万国福地·精酿酒吧:城中有巷,院里有酒第4张图片


过渡空间的纳入成为建筑整体构成的一部分,协同塑造建筑形态,丰富虚实对比,天花保留建筑场地中驳旧的肌理材质,并且形成入口灰空间,满足室内外空间的良好过渡。在空间之中通过材料的解构,进行交叠、重组。

The inclusion of the transitional space becomes part of the overall composition of the building, synergistically shaping the architectural form, enriching the contrast between virtual and real, and the ceiling retains the old texture materials in the building site, and forms an entrance gray space to meet the good transition of indoor and outdoor spaces. In the space, through the deconstruction of materials, overlapping and recombining.

▼通向内院的通道,Access to the inner courtyard ©UK STUDIO
万国福地·精酿酒吧:城中有巷,院里有酒第5张图片


拾级而下,抵达院落内部,中庭是合院这种建筑类型的趣味所在。本案是在维持已有房屋结构不变的条件下,使用材质和形状来对应历史,同时根据材料特性调整形式和比例,把握其粗糙程度和时代感。通过局部关系的调整而改变院落空间的氛围并满足多样的使用,让老旧院落能够与时俱进的融入到当代城市生活之中。

To walk slowly down a flight of steps to the interior of the courtyard, the atrium is at the heart of the courtyard's enjoyment of life. In this case, under the condition of maintaining the existing house structure unchanged, the materials and shapes are used to correspond to the history, and at the same time, the form and proportion are adjusted according to the material characteristics to control its roughness and sense of The Times. Through the fine-tuning of the part relationship , the temperament of the courtyard space is changed and diversified use is satisfied, so that the traditional small courtyard can be integrated into the contemporary urban life with The Times.

▼从内部向入口处看,View from the inside towards the entrance©UK STUDIO
万国福地·精酿酒吧:城中有巷,院里有酒第6张图片


室内、建筑与自然在相互界定中融会贯通,形成一个可以相互渗透的空间结构。我们对原有院落中的墙面、门窗、屋架、铺地等构造系统进行了整理与修复。设计建设过程中避免使用与地域及历史时代不相符的现代工业材料和处理方式,在此基础上,把通透属性的落地玻璃墙嵌入砖混结构的承重柱里,使得室内外动静的变化随时保持着沟通与互动。

Interior, architecture and nature are integrated in the mutual definition, forming a spatial structure that can penetrate each other. We organized and repaired the walls, doors and Windows, roof frames, floor paving and other structural systems in the original courtyard. In the process of design and construction, modern industrial materials and processing methods that are inconsistent with the region and historical times are avoided. On this basis, the transparent floor-to-ceiling glass wall is embedded into the main support columns of the brick and concrete structure, Thus enable interactions and communications occurred between these two areas.

▼从中庭向室内空间看,View from the atrium towards the interior©UK STUDIO
万国福地·精酿酒吧:城中有巷,院里有酒第7张图片


以构造交互、流动的空间内外部关系,来加深场地本身给予人通达五感的多样体验,并以此形成了空间内部的叙事逻辑。朴色砂石地面和基座连成一体,能让雨水快速流走并保持室内干燥。镜面池和山石的放置借助了庭院山水中的概念:依山傍水房树间,行也安然,坐也安然。

By constructing interactive and flowing relations inside and outside the space, the site itself deepens the diverse experience of the five senses, and forms the narrative logic inside the space. The dark sand and stone floor is integrated into the base, allowing rainwater to flow away quickly and keeping the room dry. The placement of the mirror pool and the rock is based on the concept of the courtyard landscape:People live and sit safely next to houses near mountains and rivers.

▼室内细节,Interior details©UK STUDIO
万国福地·精酿酒吧:城中有巷,院里有酒第8张图片


进入内部空间,墙面和地面以同色系材质相呼应,屋顶是改造前留下来的木结构横梁,我们希望通过建材的取舍能引出新的植入空间与原建筑之间的历史重量对应关系,而建筑的空间性,往往也体现在这种虚实相生的关系中。

Into the interior space, the wall and the ground are matched with the same color material, and the roof is the wooden beam left over before the transformation. We hope that the selection of building materials can lead to the historical weight correspondence between the new implanted space and the original building, and the spatial nature of the building is often reflected in this relationship between the virtual and the real.

▼室内细节,Interior details©UK STUDIO
万国福地·精酿酒吧:城中有巷,院里有酒第9张图片


▼吧台细节,Details of the bar©UK STUDIO

万国福地·精酿酒吧:城中有巷,院里有酒第10张图片


七星斗柜有“抬手取,低头拿,半步可观全药匣”的特点,考虑到吧台具有招待及储存等多重职能,我们把中医药橱的概念融入吧台设计。作为室内建设的一部分,这种设计不仅传达了场域的独特调性,同时也成为极具氛围感的品牌商标。

The seven-star cabinet is characterized by "lifting the hand, lowering the head, and viewing the whole medicine box in half step". Considering the multiple functions of the bar, such as reception and storage, we integrated the concept of the traditional Chinese medicine cabinet into the design of the bar. As part of the interior construction, this design not only conveys the unique tone of the site, but also becomes a brand image with a pecial sense of atmosphere.

▼屋顶与支撑柱之间的关系,The relationship between the roof and the supporting columns©UK STUDIO
万国福地·精酿酒吧:城中有巷,院里有酒第11张图片


主厅拆除多余的隔墙,仅以木质架构作为支撑形成开敞式空间,沿轴线徐徐展开。空间是一个载体,它会被承载的一切影响着也会让不同的思考者有着不同的体验。我们希望保留原生环境中这种质朴的“钝感力”,来访者透过原始墙壁斑驳的肌理可以真切地感受这座建筑的过往。

The main hall is stripped of redundant partition walls and is supported only by wooden structures to form an open space, which slowly unfolds along the axis. Space is a carrier that will be affected by everything it carries and will allow different thinkers to have different experiences. We wanted to preserve this "blunt power" of the original environment, and visitors can truly feel the building's past through the mottled texture of the original walls.

▼抚慰人心的静谧之所,the retreat quiet space©UK STUDIO
万国福地·精酿酒吧:城中有巷,院里有酒第12张图片


▼陈设一角,details of the corner©UK STUDIO

万国福地·精酿酒吧:城中有巷,院里有酒第13张图片


陈设的存在不会让我们特别注意到它们,就像本就属于这里,但每一部分都不可缺失。值得一提的是,这些家具都是业主自己收藏的,在不断的牵引外部环境与内部营造之间的对话中,陈设赋予了情感融入空间的不绝力量。

The presence of the furniture does not make us particularly notice them, as if they belong here, but every part must not be missing. It is worth mentioning that The furniture is from the owner's own collection. In the dialogue between the continuous traction external environment and the internal construction, the furniture gave the emotion to blend into the space.

▼家具的细节图,details of the furniture©UK STUDIO
万国福地·精酿酒吧:城中有巷,院里有酒第14张图片


▼家具的细节图,details of the furniture©UK STUDIO

万国福地·精酿酒吧:城中有巷,院里有酒第15张图片


围合空间形成大隐于市的院子,使得室内空间的公共活动可以进行适度的外部延伸,而后通向空间的出口。内与外,是互为关联的一体,房也是院,院也是房。

The enclosure space forms a courtyard hidden in the city, which allows the public activities of the interior space to be moderately extended outside, and then leads to the exit of the space. The inside and outside are interrelated with each other. The room is the courtyard, and the courtyard is also the room.

▼从室内望向小院,view of the courtyard from the interior©UK STUDIO
万国福地·精酿酒吧:城中有巷,院里有酒第16张图片


▼鸟瞰图,aerial view©UK STUDIO

万国福地·精酿酒吧:城中有巷,院里有酒第17张图片


从改造到新建,我们对城市的任何想象都是基于主观意识建立与现实之间的联系,本案中,我们以原生场地的肌理向上重塑设计脉络,而在未来,对现有改造空间以及院子剩余空间如何被更好的利用将是我们继续探讨的课题。

From renovation to new building, any imagination we have of the city is based on the connection between the subjective consciousness and the reality. In this case, we reshape the design upwards with the texture of the original site. In the future, how to make better use of the existing renovated space and the remaining space of the yard will be the topic we continue to discuss.

▼墙体细节,details of the wall©UK STUDIO
万国福地·精酿酒吧:城中有巷,院里有酒第18张图片


▼墙角一景,view of the corner©UK STUDIO
万国福地·精酿酒吧:城中有巷,院里有酒第19张图片


▼顶视图,top view©UK STUDIO
万国福地·精酿酒吧:城中有巷,院里有酒第20张图片


▼轴测图,axonometric©UK STUDIO
万国福地·精酿酒吧:城中有巷,院里有酒第21张图片


▼轴测室内空间分析图,Axonometric drawing of the interior©UK STUDIO

万国福地·精酿酒吧:城中有巷,院里有酒第22张图片


项目名称:万国福地·精酿酒吧
设计公司:DAGA Architects大观建筑设计
客户:北京兴气和餐饮管理有限公司
公司网站:www.arcxtec.com
设计团队:申江海,李静,土也
项目类型:室内设计
建筑面积:300m2
设计时间:2022.06-2022.08
建造时间:2022.08-2022.12
项目摄影:UK STUDIO©UK STUDIO
撰文:滕天怡

Project Information
Project name : WORLD FOODIE·BREW BAR
Design company : DAGA Architects
Clients:Beijing Xingqihe Catering Management Co. LTD
Company website: www.arcxtec.com
Design Team : Shen Jianghai, Li Jingi, Tu Ye
Project type : Interior Design
Project area : 300m2
Design time : Jun 2022-Aug 2022
Construction time : Aug 2022-Nov 2022
Photographer : UK STUDIO©UK STUDIO
Writer:Teng Tianyi


来源:本文由DAGA Architects大观建筑设计提供稿件,所有著作权归属DAGA Architects大观建筑设计所有。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

室内 (2618 articles)


娱乐休闲空间 (205 articles)


酒吧 (122 articles)


中国 (2875 articles)


北京 (667 articles)


大观DAGA建筑设计事务所 (27 articles)