网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
寻觅历史的路径 | 罗马Domus Aurea改造第1张图片


New Entrance of the Domus Aurea / Stefano Boeri Architetti

由专筑网邢子,小R编译

在十六世纪初,Raffaello Sanzio,以及十五世纪末,Pinturicchio、Filippino Lippi、Signorelli和Sodoma,在Giovanni da Udine的陪同下,穿过一个尚未被发现的Domus Aurea的神秘壁画画廊,它被几个世纪的遗迹、土地和特拉扬建筑所埋没。这是一个由数百个房间组成的迷宫,这里在这位来自乌尔比诺的画家和建筑师逝世周年之际,举办了由Vincenzo Farinella与Stefano Borghini和Alessandro D’Alessio共同策划的展览,位于八角形展厅和相邻的五个展厅:“拉斐尔和奥里亚宫——怪人的发明”。

该项目的设计悄悄地进入了废墟,使它们获得自由,并在现有的墙壁上保持完全自主的支持。对其所处现实的尊重促使Stefano Boeri Architetti特别注意在这样一个微妙的环境中的施工程序,例如进行手工的安装,排除使用机械和现场焊接,因为这些可能会损害邻近的墙壁系统。

Text description provided by the architects. In the initial years of the Sixteenth century Raffaello Sanzio - and before him, at the end of the Fifteenth, Pinturicchio, Filippino Lippi, Signorelli and Sodoma - walked in the company of Giovanni da Udine through the mysterious frescoed galleries of a Domus Aurea not yet brought to light, buried by centuries of damnatio memoriae, land and Trajan buildings.  A maze made up of hundreds of rooms which, on the occasion of the anniversary of the death of the painter and architect from Urbino, host the exhibition curated by Vincenzo Farinella with Stefano Borghini and Alessandro D’Alessio, "Raphael and the Domus Aurea. The invention of the grotesques" inside the Octagonal Room and the five adjacent rooms.
The intervention the practice has designed creeps into the ruins, grazing them but remaining completely autonomous and self-supporting with respect to the existing walls. The respect for the reality in which it fits has prompted Stefano Boeri Architetti to pay particular attention to the construction procedures in such a delicate environment, such as to carry out an artisanal and entirely manual installation, excluding the use of machinery and welding on site that could have compromised the neighbouring wall systems.

寻觅历史的路径 | 罗马Domus Aurea改造第2张图片


寻觅历史的路径 | 罗马Domus Aurea改造第3张图片


这条人行道是III号展厅的一部分,这个展厅多年前已被发现,这里被设想为一个黑暗但定义明确的空间,在陪同游客的导光板的照耀下,有着一条穿过废墟的光路,以八角厅拱顶的大椭圆为终点,这是行程的最终目的地。

入口门户的设计是为了突出从Colle Oppio公园进入的位置,其系统既包含了移动窗口,也包含了安全系统,由两个大型的镀锌和喷漆黑钢板的门组成,其上有拉丝铜的细节。

在入口处之后的道路被分为三个区域,前庭、画廊和八角形房间的平台,这使得在六米以下连接Colle Oppio公园和古代地板成为可能。前厅里有一个书店和售票处,一个可以俯瞰的窗口,让人们对下面长廊里的走道有一个整体的印象,并且每个细节都得以清晰地照亮。

The pedestrian walkway is part of Gallery III - already freed from earth years ago and conceived as a dark but well-defined space - which, illuminated by a light guide that accompanies the visitor, suggests the idea of a light path through the ruins, ideally concluded by the large oculus of the vault of the Octagonal Room, the final destination of the itinerary.
The entrance portal is designed to highlight the location of the access point from the Colle Oppio Park, with a system of openings and closures that incorporate both the mobile windows and the security system, thanks to two large portals in galvanized and painted black steel sheet with brushed bronze details.
The path, after the entrance portal, is divided into three areas - the vestibule, the gallery and the landing in the Octagonal Room - which make it possible to connect the Colle Oppio Park and the ancient floor, almost six meters below. The vestibule houses a space dedicated to the bookshop and ticket office, overlooking a window that allows you to have an overall view of the elongated walkway in the gallery below and illuminated in every detail.

寻觅历史的路径 | 罗马Domus Aurea改造第4张图片


寻觅历史的路径 | 罗马Domus Aurea改造第5张图片


灯光使整个路径逐步突出建筑细节、墙壁纹理、古代蓄水池的遗迹和部分潜在的结构。LED灯条的使用突出了设计的线性,使覆盖在行走表面的白色树脂饰面和护栏的垂直内部部分闪闪发光,同时通过精心布置的光点,使潜在的历史元素得到加强。可供所有类型游客使用的人行道支撑结构,由HEB金属型材组成,上面覆盖着光滑的镀锌和喷漆金属板,通过视觉错觉,掩盖了其尺寸和工业特征。

因此,灯光的设计为用户提供了一个沉浸式的空间,一个从上面近距离观察废墟的独特机会,人们甚至可以穿过废墟,到达八角形房间的深处。

八角形房间是尼禄宫中最令人回味的房间,其行程的落脚点最终由一个可移动的垂直中性元素组成,这里可以不时地参与到Domus Aurea的不同场景中。从投影图像和视频的框架到宫殿的故事,这面墙与后面的入口相同大小,其外观随着不同色调、强度和颜色的灯光使用而改变,从而成为迎接空间的一部分。

A game of lights allows the entire path to be usable, highlighting construction details, wall textures, remains of an ancient cistern, and part of the underlying thermal structures step by step. The use of LED strips accentuates the linearity of the intervention, making the white resin finishes that cover the walking surfaces and the vertical internal portions of the parapets shine, while - through carefully positioned light points - the underlying historical elements are enhanced. The supporting structure of the walkway - accessible to all types of visitors - is made up of HEB metal profiles covered with a smooth galvanized and painted sheet metal profile which, by optical illusion, masks its size and industrial features.
The decision to carry out a light intervention thus gives users an immersive space, a unique opportunity to observe the ruins from above, up close, and even to cross them, reaching the final point of access to the Octagonal Room.
The landing of the itinerary in the Octagonal Room, one of the most evocative rooms of the Nero's palace, is finally made up of a removable vertical neutral element that can, from time to time, take part in the different scenarios that occur within the Domus Aurea. From a frame for the projection of images and videos to a tale of the palace, the wall - of the same size as the portal behind - changes its appearance as the use of lights of different shades, intensities and colors changes, thus becoming part of the space that welcomes it.

寻觅历史的路径 | 罗马Domus Aurea改造第6张图片


从技术角度来看,位于八角形房间的垂直面板具有掩盖升降平台系统和走道的功能。在完全尊重它所处的环境的前提下,该元素与房间的门户保持相同的尺寸,并且像项目的其他部分一样,经过详细的研究设计,可以在现场组成,而不使用焊接或其他可能改变Domus Aurea内部微环境的机器。

该项目结合了不同的技术和解决方案,并强调了它所处的不同空间的特殊性,旨在为罗马市民和游客提供永久的、新鲜的和有趣的国家特别考古宝藏地点。

From a technical point of view, the vertical panel located in the Octagonal Room has the function of masking the system of the lifting platform and the final part of the walkway. In total respect to the environment in which it is immersed, the element maintains the same dimensions as the portals of which the room is made up and, like the rest of the project, is studied in detail in such a way as to be composed on site without the use of welding or other machinery that could in some way alter the internal microenvironment of the Domus Aurea.
Combining different technical and formal solutions and declined on the peculiarity of the different spaces in which it is inserted, the project aims to offer the city of Rome and all visitors permanent, new and easily accessible access to one of the most extraordinary archaeological treasures of the Country.

寻觅历史的路径 | 罗马Domus Aurea改造第7张图片


建筑设计:Stefano Boeri Architetti
类型:安装/改造
项目时间:2021年
摄影:Lorenzo Masotto
结构设计:BCD Progetti
建筑工程:Stefano Boeri Architetti
项目总监:Marco Giorgio
项目主任:Anastasia Kucherova
项目团队:Maddalena Maraffi, Luca Tognù, Michela Magnani
灯光工程:Erco
城市:罗马
国家:意大利

INSTALLATION, RENOVATION•ROMA, ITALY
Architects: Stefano Boeri Architetti
Year: 2021
Photographs: Lorenzo Masotto
Structural Design: BCD Progetti
Architectural Project:Stefano Boeri Architetti
Project Director:Marco Giorgio
Project Leader:Anastasia Kucherova
Project Team:Maddalena Maraffi, Luca Tognù, Michela Magnani
Lighting Project:Erco
City:Roma
Country:Italy

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

室内 (2427 articles)


展览展示 (120 articles)


展厅 (111 articles)


改造 (113 articles)


意大利 (525 articles)


罗马 (27 articles)


2021 (193 articles)


Stefano Boeri Architetti (6 articles)