网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
18 Septemberplein大楼:灯光之城的光之建筑第1张图片


18 Septemberplein Renovation / UN Studio

由专筑网小R编译

来自建筑事务所的描述:4层的18 Septemberplein C&A大楼是荷兰战后的重要保护建筑,是Pan-European零售房地产投资管理方Redevco的改造项目,UNStudio则受邀完成项目的改造,建筑师需要将建筑和现有的城市环境结合在一起。C&A大楼由Jan van der Laan设计,并且于1952年面向公众开放,这座建筑长期受到重视,而现在它的存在感渐渐削弱,因此需要对其进行大面积的改造。大型入口的现代化策略结合了地下自行车停车设施,这也影响了人们对于建筑的视角,使其的特征有些减弱,让零售立面不再具有识别性。

Text description provided by the architects. As part of Pan-European retail real estate investment manager Redevco’s redevelopment of the 9,000 m2, four storey 18 Septemberplein C&A building (a significant piece of protected post-war architecture), UNStudio was invited to restore and connect this historical building to its existing urban context. Designed by Jan van der Laan and opened to the public with great fanfare in 1952, the C&A building was long held in high regard. However numerous alterations were made during its lifespan and the building is no longer considered dominant today. The modern addition of large, eye-catching entrances to underground bicycle parking facilities has also obstructed views to the building, with the result that it can no longer adequately express its identity, nor display a clear and recognisable storefront.

18 Septemberplein大楼:灯光之城的光之建筑第2张图片


18 Septemberplein大楼:灯光之城的光之建筑第3张图片


那么针对这一中央翻新项目,UNStudio构思对其进行现代化改造。建筑师对建筑进行了文化历史分析,并且针对建筑的原有价值和设计策略进行了设想,改造翻新项目减少材料的使用,构成轻盈的空间,并且应用了玻璃材质。建筑师将各个楼层重新定位,创造了适当的楼层高度,并且恢复了透明的玻璃底座,同时在屋顶上增加了扩建部分。

For this central refurbishment project, UNStudio, therefore, imagined a rebranding and a modernisation of the precinct. A cultural-historical analysis of the building was carried out and design interventions were proposed based on the building’s historic values and the rhythm and ideas of the original architect. The philosophy of reducing material use to create lightweight structures formed the starting point for investigating the use of structural glass in the refurbishment. UNStudio’s interventions include the repositioning of an entire floor in order to create a better floor to ceiling heights and the return to a transparent glass plinth, as originally designed by Van der Laan, During the building’s lifetime, an extension was added to the roof.

18 Septemberplein大楼:灯光之城的光之建筑第4张图片


18 Septemberplein大楼:灯光之城的光之建筑第5张图片


在UNStudio的设计方案中,屋面恢复了最初设计的现代主义美学特征,同时建筑的正立面设计了大型玻璃,用于表达对埃因霍温传统建筑的经营,也表达了建筑技术创新中心的特征。Ben van Berkel认为:“埃因霍温享有‘灯光之城’的美称,这里也是最佳的创意场所。C&A大楼中的玻璃应用不仅仅创造了灯光效果,更是给这座历史建筑的立面带来了不同的深度,在白天,玻璃体量就像是公众广场的‘眼睛’,促进建筑与大众的互动,而到了夜晚,动画灯光装置熠熠生辉,让建筑照亮广场。”这些大型玻璃构件结合了一系列的灯光装置,既强调了北侧立面上的窗户,同时也吸引了路人的视线。

In UNStudio’s refurbishment, the roof is returned to the strong modernist aesthetic of the original design, while large illuminating glass motifs are installed on the facade, to celebrate Eindhoven’s design heritage, alongside its contemporary reputation as a centre of tech innovation. Ben van Berkel: “As ‘the City of Light’, Eindhoven is the perfect place for innovation. The use of glass in the C&A building not only creates a light construction, but it adds a variety of depth to the otherwise flush plane of this historic facade. During the daytime, the glass boxes act as ‘eyes’ to the public square, allowing the building to interact and communicate with the public, while at night the animated light installations suggest that the building is breathing as it illuminates the square.” These large glass additions take the form of a series of light-filled installations, which celebrate and complement the existing extruding windows on the north facade, whilst also serving to draw the gaze of passers-by towards the building.

18 Septemberplein大楼:灯光之城的光之建筑第6张图片


18 Septemberplein大楼:灯光之城的光之建筑第7张图片


四个大型玻璃结构让建筑立面充满光泽,这些发光的窗户宽度为5.5米,高度为7米,每个重量为3000公斤,看起来似乎漂浮在建筑立面上。这些效果由ABT、Si-X,以及UNStudio共同合作完成,其中应用了内部的连接方式,这种连接也形成了“隐形”支撑体系和安装系统。玻璃立面的这种类型和规模是首次在荷兰应用。

Experience of light. Reflectivity and sheen are added to the facade through the ambitious construction of four large glass structures. At 5.5 meters wide, 7 meters high and weighing 3000kg each, these illuminated windows appear to float on the surface of the monumental facade. This effect was achieved through a close collaboration between ABT, Si-X, and UNStudio, which resulted in the creation of interlocking and glued connections that form ‘invisible’ support and mounting system. This type and scale of glass facade construction has never before been realised in the Netherlands.

18 Septemberplein大楼:灯光之城的光之建筑第8张图片


为了做到这种大规模的施工方式,项目团队花费了半年的时间进行反复地测试,最终找到了相应的工艺。玻璃结构略微倾斜大约10度,从而最大限度地照亮街道层面,光线通过LED照明系统发散,这种系统由荷兰艺术家Arnout Meijer设计,会在玻璃的内部进行反射和扩散。这种发光模式会在人们穿越广场的时候适当地变化,因此立面前侧突出的玻璃便能够很好地强调C&A大楼的商业历史,同时让建筑和这座灯光之城有着密切的联系。

In order to make the glued construction possible at such a large scale, the team undertook one a half years of extensive research - and of trial and error - before finally finding a solution that could provide the level of craftsmanship and engineering precision required. Angled at 10 degrees to maximise visual connections at street level, the glass structures are illuminated by LED lighting – designed by the Dutch artist Arnout Meijer - which is reflected and diffused by a thin film on the inside of the glass. Optical effects created by this film form patterns of light, which appear to alter as people move across the square. As such, the original design motif of protruding glass windows is used to emphasise the heritage of the C&A Store, whilst strongly identifying it with The City of Light.

18 Septemberplein大楼:灯光之城的光之建筑第9张图片


18 Septemberplein大楼:灯光之城的光之建筑第10张图片


建筑设计:UN Studio
地点:荷兰
类型:零售
面积:10744.0 m2
时间:2020年
摄影:Eva Bloem
设计团队:Ben van Berkel, Gerard Loozekoot with Filippo Lodi, Jacques van Wijk and Alexander Kalachev Hans Kooij, Atira Ariffin, Emma Whitehead, Erwin Horstmanshof, Gys le Roux, Nanang Santoso, Pietro Scarpa, Harlen Miller
项目管理:bbn adviseurs, Houten
结构:SWINN, Gouda
装置:W4Y adviseurs, Harderwijk
建筑:Van Manen, Noordwijk
玻璃结构:ABT, Delft
灯光设计:Arnout Meijer Studio, Amsterdam
总承包商:Stam + De Koning Bouw, Eindhoven
玻璃体量承包商:Si-X, Benthuizen (Wout Hoogendoorn, Andre Molenaar, Martijn Leeyen)
玻璃体量供应商:Thiele Glas, Wermsdorf (D)
玻璃顶与铝板:Sorba Projects bv, Winterswijk

RETAIL
EINDHOVEN, THE NETHERLANDS
Architects: UN Studio
Area: 10744.0 m2
Year: 2020
Photographs: Eva Bloem
Design Team: Ben van Berkel, Gerard Loozekoot with Filippo Lodi, Jacques van Wijk and Alexander Kalachev Hans Kooij, Atira Ariffin, Emma Whitehead, Erwin Horstmanshof, Gys le Roux, Nanang Santoso, Pietro Scarpa, Harlen Miller
Project Management: bbn adviseurs, Houten
Structure: SWINN, Gouda
Installations: W4Y adviseurs, Harderwijk
Architecture: Van Manen, Noordwijk
Glass Structures: ABT, Delft
Light Design Glassboxes: Arnout Meijer Studio, Amsterdam
General Contractor: Stam + De Koning Bouw, Eindhoven
Glassbox Contractor: Si-X, Benthuizen (Wout Hoogendoorn, Andre Molenaar, Martijn Leeyen)
Glassbox Glass Supplier: Thiele Glas, Wermsdorf (D)
Glass Crown And Aluminium Panels: Sorba Projects bv, Winterswijk

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (11249 articles)


商业建筑 (519 articles)


零售店 (29 articles)


改造项目 (116 articles)


荷兰 (421 articles)


2020 (73 articles)


UN Studio (4 articles)


玻璃 (1911 articles)