网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
层层变化的立方体住宅丨伊朗Ham-Sayeye-Park 公寓第1张图片


Ham-Sayeye-Park Apartment / White Cube Atelier

由专筑网小R,王雪纯编译

来自建筑事务所的描述:Ham-sayeye-park公寓位于伊朗边境城市Maku,是一个旧房改造项目,位于一座小公园周边,占地尺寸约为22*9平方米。这座毗邻公园的建筑需要和公园构成互动关系,因此建筑师让住宅的阳台面向公园,同时建筑的阴影也能给公园提供庇荫处,让孩子们可以在公园中舒适地玩耍。

Text description provided by the architects. Ham-sayeye-park is designed and built in border city of Maku. This building as a substitution for the client’s previous house, is located in a 22*9 sqm property next to a small park. In fact the project is the neighbour of the quarter park.building - park interaction and relation between them was the first challenge of design. This interaction resulted in diverse balconies opening to the park. In turn the park benefits the shadow of the building at sunsets, so children can play comfortably in the park which is avid of dense greenery.

层层变化的立方体住宅丨伊朗Ham-Sayeye-Park 公寓第2张图片


建筑师减少了多余的材料和细部设施,将注意力放在自然采光、视角、体量比例与构成等方面。建筑师希望把复杂的东西简单化,这并不是一件容易的事。建筑的内部布局强调了面对公园的景观视角,同时又需要保障使用者的隐私。露台有着灵活的空间特征,将室内外场所连接起来。因此,这座建筑是一个融合了开放、半开放、封闭空间的整体。

Material diversity and unnecessary details were decreased to focus on the aspects like natural light, views, proportion and composition of volumes. We were aimed to refine the complexities, but achieving purity wasn’t so easy. Arrangement of interior spaces was organized according to view to the park and preventing being seen from park. The other affecting point was the potential of terrace function as a flexible space in relation with interior and exterior spaces. Finally the building was imagined as a cohesive whole including open, semi-closed and closed spaces.

层层变化的立方体住宅丨伊朗Ham-Sayeye-Park 公寓第3张图片


建筑共5个楼层,面积大约为900平方米,其中地面层是公共空间和停车区域,一层和二层是公寓部分,这很好地促进了使用者和空间之间的互动,建筑的三层和四层是复式空间,在起居空间的核心有着一个内部空腔,将私人与公共空间融合,让主要生活空间拥有充足的自然采光和美好的景观视野。建筑的四层是室外区域,是与天空的连接点。

5 floors are accommodated in 900 sqm including ground floor allocated to public space and parking, 1st & 2nd floors as flats which enriches the interaction between the occupants and spaces, and 3rd & 4th floors considered as a duplex residence with an internal void in the heart of the living space which integrates private and public spaces and allows for the interior main living rooms to fully benefit from the sunlight and the stunning view over the nearby park. 4th floor is the junction point where the building connects to open space and the open space connects to the sky.

层层变化的立方体住宅丨伊朗Ham-Sayeye-Park 公寓第4张图片


空间内的每个区域都能和自然很好地相互结合,另外,建筑东面和南面的开窗让自然光线进入室内,创造了空间与自然之间的对话,并且满足了自然通风。建筑中的橡木楼梯将空间的私人和公共部分分隔开,通过应用暖色来强调了不同楼层之间的联系。建筑有着舒适的居住环境,满足了使用者的各项需求。

Each area within the space well integrates with nature. Besides, its eastern and southern French window introduces the natural light into the interior, allowing the coexistence and dialogue between the spaces and daylight as well as ventilation. The staircase is made of oak wood, which separates the private and public parts of the entire space and strengthens the connection between different floors with its warm textures. The residence provides a cosy living environment, where the occupants can enjoy various activities.

层层变化的立方体住宅丨伊朗Ham-Sayeye-Park 公寓第5张图片


层层变化的立方体住宅丨伊朗Ham-Sayeye-Park 公寓第6张图片


层层变化的立方体住宅丨伊朗Ham-Sayeye-Park 公寓第7张图片


屋面上的一个体量可以通向五层,里面设置有电梯和楼梯,在通常的项目里,屋面上的电梯形态都不美观,但是在这个项目中,这个空间成为了一个观景平台,让使用者可以在这里欣赏北侧和南侧的山脉美景。建筑的外部形态很好地反映了内部的空间。整个项目设计策略十分简约,充分表达了对于周围环境的尊重。

An extra volume on the roof is attached to 5th floor to embrace stairway and elevator box which generally attaches in an unsightly manner to the roofs. It forms a belvedere to look at the stunning views over northern and southern mountains. The appearance of the building is a reflection of the interior spaces. The project is designed in a simple way not to impose chaos to the urban context but to respect the surrounding built environment.

层层变化的立方体住宅丨伊朗Ham-Sayeye-Park 公寓第8张图片


建筑整体呈现为白色,这在周围的棕色老建筑中显得格外的夺目。建筑的立面通过几何与垂直的开口框架构成了韵律感。所有的公寓都配备有宽敞的露台,同时建筑师还设计了半透明的体量,给人们带来积极且充满活力的生活场所。

It is white and well-polished to appear eye-catchingly among all the old brown mass around. The façade material is utilised in rhythm with a graphic pattern of vertical openings and framings. All apartments are accompanied with either a generous balcony or terrace. Likewise, it also adds a semi-transparent extension of the apartments that embrace privacy as well as providing an active and living façade.

层层变化的立方体住宅丨伊朗Ham-Sayeye-Park 公寓第9张图片


层层变化的立方体住宅丨伊朗Ham-Sayeye-Park 公寓第10张图片


层层变化的立方体住宅丨伊朗Ham-Sayeye-Park 公寓第11张图片


层层变化的立方体住宅丨伊朗Ham-Sayeye-Park 公寓第12张图片


层层变化的立方体住宅丨伊朗Ham-Sayeye-Park 公寓第13张图片


层层变化的立方体住宅丨伊朗Ham-Sayeye-Park 公寓第14张图片


层层变化的立方体住宅丨伊朗Ham-Sayeye-Park 公寓第15张图片


层层变化的立方体住宅丨伊朗Ham-Sayeye-Park 公寓第16张图片


层层变化的立方体住宅丨伊朗Ham-Sayeye-Park 公寓第17张图片


层层变化的立方体住宅丨伊朗Ham-Sayeye-Park 公寓第18张图片


层层变化的立方体住宅丨伊朗Ham-Sayeye-Park 公寓第19张图片


层层变化的立方体住宅丨伊朗Ham-Sayeye-Park 公寓第20张图片


层层变化的立方体住宅丨伊朗Ham-Sayeye-Park 公寓第21张图片


层层变化的立方体住宅丨伊朗Ham-Sayeye-Park 公寓第22张图片


建筑设计:White Cube Atelier
地点:伊朗
类别:公寓
主创建筑师:Reza Asadzadeh, Shabnam Khalilpour
面积:900.0 ㎡
项目时间:2018年
摄影:Farshid Nasrabadi
合作方:Mohamad Asadzade

Architects: White Cube Atelier
Location: Maku, West Azerbaijan Province, Iran
Category: Apartments
Lead Architects: Reza Asadzadeh, Shabnam Khalilpour
Area: 900.0㎡
Project Year: 2018
Photographs: Farshid Nasrabadi
Collaborators: Mohamad Asadzade

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (10843 articles)


居住建筑 (3292 articles)


住宅 (2723 articles)


公寓楼 (87 articles)


伊朗 (48 articles)


2018 (915 articles)