网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
海角一隅,这里有轻盈温馨的家丨Parekura港湾住宅第1张图片


Parekura Bay House / Bossley Architects

由专筑网小R,王雪纯编译

来自建筑事务所的描述:该项目位于山谷之中,北侧面向大海,并且在东西两侧都有突出的岬角,场地中种植本地树种,在建筑和大海之间设有一片草地。

Text description provided by the architects. The site is a relatively constrained valley which runs north towards the sea, with prominent headlands to the east and west. It is planted with regenerating natives, with an open lawn area between the house and the sea.

海角一隅,这里有轻盈温馨的家丨Parekura港湾住宅第2张图片


场地总体面积为5.3公顷,但是受到道路、坡地、建筑退线的限制,实际可用面积并不大,例如在场地西侧边缘则有考古场地的10米退线距离,而工程师们又设定了一条“建筑控制线”,限制了建筑的西侧空间。另外还有5米的限高。

Although the overall site is 5.3ha, the Buildable Area is relatively small, constrained by the road to the south, the sloping land to east and west, and the 30m Foreshore Setback. An archaeological site has a 10m setback from the western side boundary, and the Geotechnical Engineers identified a ‘building Limit Line” which restricted building to the west of the valley floor. A 5m rolling maximum height provided another tight restriction.

海角一隅,这里有轻盈温馨的家丨Parekura港湾住宅第3张图片


海角一隅,这里有轻盈温馨的家丨Parekura港湾住宅第4张图片


海角一隅,这里有轻盈温馨的家丨Parekura港湾住宅第5张图片


这座建筑是“临时居住”场所的另一种诠释,三个独立的空间沿着坡地平行摆放,并且顺应地势而进行了部分的旋转,每个体量都延续了前侧体量空间,这样能够更好地适应场所景观特征,并且将建筑体量化整为零。两个体块之间种植了绿色植物,让建筑与场地和谐地融合在一起。

The house is another iteration of our “encampment” houses, whereby three separate wings sit almost parallel to each other, following the slope of the land and gently rotating in plan as the drop down the hill. Levels were set up to ensure views from each wing over the one in front. This ensures they fit well in the landscape and minimises the impact of a single large building when viewed from the sea. Planting between the wings provides additional concealment of the true size of the building.

海角一隅,这里有轻盈温馨的家丨Parekura港湾住宅第6张图片


海角一隅,这里有轻盈温馨的家丨Parekura港湾住宅第7张图片


建筑底部一侧包含有起居室、厨房、餐厅、露台,中央楼层则包含有三间卧室。上部则是独立的客房。

The bottom wing houses Living, Kitchen, Dining, and a very generous terrace. The mid-level contains three bedrooms. The upper wing is a self-contained guest house.

海角一隅,这里有轻盈温馨的家丨Parekura港湾住宅第8张图片


海角一隅,这里有轻盈温馨的家丨Parekura港湾住宅第9张图片


客户希望应用混凝土,但是比起完全的混凝土墙体,建筑师更偏向于应用精致的预制混凝土外部轻质框架,构成了充满活力的空间韵律与节奏感,并且冲出屋面的限制,建筑的玻璃墙体还结合有胶合面板。

The clients wanted concrete. Rather than a concrete walled house, we developed a language using finely detailed exposed frames of pre-cast concrete, with lightweight framing clad in through-colour Eterpan as infill. This creates a lovely rhythm, articulates the masses, and breaks the expanse of roof when viewed from above. The glazed walls are patterned with infill panels of plywood.   

海角一隅,这里有轻盈温馨的家丨Parekura港湾住宅第10张图片


窗户的悬挑部分构成了奇妙的光影效果,并且玻璃也设置在体量的内侧,这样能够减少玻璃的反射,保障了使用者的隐私。

Large overhangs to the majority of the windows provide shading for efficient solar control, and also ensure the windows are recessed to reduce visibility from the sea by minimising the reflection from glazing.

海角一隅,这里有轻盈温馨的家丨Parekura港湾住宅第11张图片


海角一隅,这里有轻盈温馨的家丨Parekura港湾住宅第12张图片


海角一隅,这里有轻盈温馨的家丨Parekura港湾住宅第13张图片


海角一隅,这里有轻盈温馨的家丨Parekura港湾住宅第14张图片


海角一隅,这里有轻盈温馨的家丨Parekura港湾住宅第15张图片


海角一隅,这里有轻盈温馨的家丨Parekura港湾住宅第16张图片


建筑设计:Bossley Architects
地点:新西兰
类别:住宅
主创建筑师:Pete Bossley, James Brodie, Brad Balle, Don Mckenzie
项目时间:2019年
摄影:Simon Devitt
制造商:Loading...
机械工程:Brown and Thompson
景观设计:Boffa Miskell
客户:Soil + Rock
承包商:Phil Leach

Architects: Bossley Architects
Location: New Zealand
Category: Houses
Lead Architects: Pete Bossley, James Brodie, Brad Balle, Don Mckenzie
Project Year: 2019
Photographs: Simon Devitt
Manufacturers: Loading...
Engineering: Brown and Thompson
Landscape: Boffa Miskell
Consultants: Soil + Rock
Contractor: Phil Leach

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (11157 articles)


居住建筑 (3383 articles)


住宅 (2816 articles)


新西兰 (63 articles)


2019 (545 articles)


混凝土 (2588 articles)


玻璃 (1902 articles)


胶合板 (101 articles)