网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
狭窄地块的别样策略丨澳大利Fitzroy露台住宅第1张图片


Fitzroy Terrace House / Taylor Knights

由专筑网小R,王雪纯编译

来自建筑事务所的描述:Fitzroy露台住宅是个较为复杂的重建项目,建筑位于澳大利亚菲茨罗伊北部,有着两层的露台空间。建筑师通过内部空间的门槛和竖向交通体系,模糊了新旧空间的界限,同时反过来也呼应了场地特征,最佳的设计策略体现在部分的空间之中。

Text description provided by the architects. Fitzroy Terrace is an intricate re-working of a previously run-down double-storey terrace in the gritty, northern fringes of Fitzroy. The design itself represents a real ‘obscuring’ between the old and the new through the deliberate play of thresholds and vertical journeys through the internal spaces. This in turn responds to a restrictive site, the solution for which is perhaps best captured in section.

狭窄地块的别样策略丨澳大利Fitzroy露台住宅第2张图片


狭窄地块的别样策略丨澳大利Fitzroy露台住宅第3张图片


狭窄地块的别样策略丨澳大利Fitzroy露台住宅第4张图片


大多数的露台项目都有着这样的特征——场地过于深和窄,建筑两侧都是两层高的墙体,导致空间变得阴暗、潮湿、通风不佳,因此该项目的策略集中在采光上,让光线进入到建筑的内部之中。另外,室内空间的设计原则是“倒置生活”,即将原来的布局进行倒置,将起居空间放置在一层,充分改善空间的采光通风,并且优化房间的朝向。

Typical of most terrace projects – the task of tackling a deep, narrow site, locked on both sides by double-height party walls, and inherently plagued with issues of darkness, damp, and poor ventilation – our approach quickly focussed on injecting light deep into the footprint of the home through a series of light-catching volumes and openings. In addition, the interior spaces have been reconsidered using the principles of ‘inverted living’, flipping the original arrangement by lifting living spaces onto the first floor to make best use of the improved light access, natural ventilation and valuable aspect to the north and south.

狭窄地块的别样策略丨澳大利Fitzroy露台住宅第5张图片


狭窄地块的别样策略丨澳大利Fitzroy露台住宅第6张图片


当下,人们对于住宅项目的设计感愈发有更严格的要求,这个项目是人们对于日常生活的需求的反应与表达,同时,建筑师希望能够设计灵活有层次的空间,来满足使用者的不同需求,他们既能够自我独处,又能够和家人朋友们欢聚。因此建筑师结合了一系列起伏的地板和天花板,通过略微地上升与下降,结合光影的表达,构成了不同的使用空间。

There is increasing awareness of (and expectation for) highly considered, aspirational design within residential architecture, and to that end, this project is a true reflection of society’s collective yearning for something that elevates our everyday experience. Further to this and central to the project brief was to create a series of flexible, layered spaces that would accommodate the constant flux of the client’s lifestyle – for treasured moments of enveloping calmness, and for other times shared with a wider community of family and friends. Our strategy in addressing this aspect of the brief was to introduce a series of undulating floor plates and ceiling forms; the simple tool of compression and expansion - of capturing lightness and distilling darkness - and celebrating the thresholds created in-between.

狭窄地块的别样策略丨澳大利Fitzroy露台住宅第7张图片


同样,客户也敏锐地了解到延伸向大自然的视野能够给人的生活带来积极的影响,因此希望能够在不同的楼层之中结合室外空间,因此,建筑师将扩建的新体量放置在南侧,尊重了周边邻居的舒适感受,在地面层打造花园,使用者可以从楼上欣赏到花园。而一层的露台也给起居空间构成了葱郁的绿色背景,而全新的屋顶露台则给使用者带来了南侧的城市美景。

Similarly, the client was also acutely aware of the positive impacts that visual access to nature can have to one’s sense of wellbeing and thus was particularly keen to introduce outdoor spaces across each level. In turn, our response was to gently taper the new addition away to the south, respecting the amenity of the neighbours and forming a soft garden wedge at ground, and appreciated from levels above. The first-floor terrace also offers a lush and sheltered backdrop to the internal living spaces, and a new roof deck provides city views to the south.

狭窄地块的别样策略丨澳大利Fitzroy露台住宅第8张图片


狭窄地块的别样策略丨澳大利Fitzroy露台住宅第9张图片


狭窄地块的别样策略丨澳大利Fitzroy露台住宅第10张图片


狭窄地块的别样策略丨澳大利Fitzroy露台住宅第11张图片


建筑的场地有着物理限制,因此建筑师和结构工程师合作,从而满足建筑的整体设计策略和被动式设计原则。通高混凝土天花板宽度大约为5米,给餐厅和起居室带来了亲密的比例与尺度感受。另外,全新的上部空间自由与开放,其结构元素都隐藏在窗框之中。

Given the challenging physical limitations of the site we worked closely with the structural engineer to ensure a holistic design solution and passive principles were met. Particularly remarkable, is the, 5-metre wide boundary to boundary, double-height board-form concrete ceiling on the first level, which then wraps down to a more intimate scale over the dining and living spaces. Notably, this new upper level is left free and open, with structural elements neatly concealed within windows frames and sleek joinery.

狭窄地块的别样策略丨澳大利Fitzroy露台住宅第12张图片


狭窄地块的别样策略丨澳大利Fitzroy露台住宅第13张图片


狭窄地块的别样策略丨澳大利Fitzroy露台住宅第14张图片


抛光材料和原始混凝土之间的融合促进了形式、功能、工艺等元素的相互协调,这也让整个项目的开发设计过程愈发顺利与成功。

This mediation between polished materials and the raw concrete rippling overhead forms just part of the complex interplay of form, pragmatism and craft that has made this project such a rewarding experience to work on with our valued consultants and tradespeople.

狭窄地块的别样策略丨澳大利Fitzroy露台住宅第15张图片


狭窄地块的别样策略丨澳大利Fitzroy露台住宅第16张图片


狭窄地块的别样策略丨澳大利Fitzroy露台住宅第17张图片


狭窄地块的别样策略丨澳大利Fitzroy露台住宅第18张图片


狭窄地块的别样策略丨澳大利Fitzroy露台住宅第19张图片


狭窄地块的别样策略丨澳大利Fitzroy露台住宅第20张图片


狭窄地块的别样策略丨澳大利Fitzroy露台住宅第21张图片


狭窄地块的别样策略丨澳大利Fitzroy露台住宅第22张图片


狭窄地块的别样策略丨澳大利Fitzroy露台住宅第23张图片


狭窄地块的别样策略丨澳大利Fitzroy露台住宅第24张图片


狭窄地块的别样策略丨澳大利Fitzroy露台住宅第25张图片


狭窄地块的别样策略丨澳大利Fitzroy露台住宅第26张图片


狭窄地块的别样策略丨澳大利Fitzroy露台住宅第27张图片


狭窄地块的别样策略丨澳大利Fitzroy露台住宅第28张图片


狭窄地块的别样策略丨澳大利Fitzroy露台住宅第29张图片


建筑设计:Taylor Knights
地点:澳大利亚 菲茨罗伊
类别:室内设计
项目团队:Peter Knights, James Taylor, Julie Sloane
摄影:Peter Clarke
施工方:Dimpat
机械工程:R. Bliem and Associates
景观植物搭配:Ben Scott Garden Design
景观设计:Mack Landscape
木材与钢结构施工:Tescher Forge
建筑预算:Fotia Group

Architects: Taylor Knights
Location: Fitzroy, Australia
Category: Houses Interiors
Project team: Peter Knights, James Taylor, Julie Sloane
Photographs: Peter Clarke
Builder: Dimpat
Engineer: R. Bliem and Associates
Landscape plant selection: Ben Scott Garden Design
Landscaping: Mack Landscape
Construction Joinery and Steelwork: Tescher Forge
Building Surveyor: Fotia Group
        
【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

室内 (1949 articles)


居住空间 (698 articles)


住宅 (2717 articles)


澳大利亚 (456 articles)


混凝土 (2539 articles)


重建项目 (11 articles)