网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
人与自然本来就是密不可分的整体第1张图片


越南Ha住宅
Ha House / VTN Architects

由专筑网王沛儒,李韧编译

来自建筑事务所的描述。这个项目位于新兴私人住宅区,距离越南胡志明市中心大概有15分钟的车程。基地周围新建的房屋形成了高密度的社区,住宅的外墙为共享。项目的基地是一个狭长的矩形,宽7米,长20米。

Text description provided by the architects. This is a private house project for the three-generation family located in an emerging residential area, 15-minutes drive from the center of Ho Chi Minh city, Vietnam. The newly built houses around the site form a highly dense neighborhood and they share the outer wall with each other. The site of project is in such a narrow site of 7 meter wide x 20 meter long.

人与自然本来就是密不可分的整体第2张图片


人与自然本来就是密不可分的整体第3张图片


人与自然本来就是密不可分的整体第4张图片


人与自然本来就是密不可分的整体第5张图片


在这些典型的亚洲高密度住宅发展区中,建筑师决定提出一种适合热带气候的住宅理念,在热带气候中,绿色植物与居民生活紧密地联系在一起。

Among such typical highly dense residential development areas in Asia, we decide to propose a strategy of housing that suitable for the tropical climate in which greenery and the residents live intertwined.

人与自然本来就是密不可分的整体第6张图片


客户的第一个要求是 “想要一个大型绿色花园”,孩子们可以在那里玩耍,大人们也可以和他们的家人和朋友一起烧烤。此外,客户还希望有一个大型游泳池、运动空间、祖母的卧室、客厅和带厨房的餐厅、一个足够用的停车场,而这些功能区域都放置在一楼。因此,建筑师提出将“大型绿色花园”的概念划分为相互连通的小型花园。

The client’s first request is “a large green garden” where children can play and adults can have BBQ with their family and friends. In addition, the residents also expect a big swimming pool, spaces for exercise, a grandmother’s bedroom, a living room & a dining with kitchen, a sufficient parking lot - all on the ground floor. Hence, we have proposed to divide the idea of the “large green garden” into smaller connected gardens.

人与自然本来就是密不可分的整体第7张图片


人与自然本来就是密不可分的整体第8张图片


连续的花园

具体地来说,随着建筑从一层向上延展,建筑体量逐渐向后倾斜。在顶层,住宅沿着主要交通流线延伸出一个两米长的悬臂。住宅的阶梯式花园与露台相互交错,一直延伸到顶层。根据树木的类型,它们会形成巨大的树冠,过滤掉刺眼的阳光,使住宅内部光照适宜。此外,每一棵大树也遮挡了来自道路的视线。

One continous garden
Specifically, as the volume of the building is climbed from the ground floor, it is gradually set back while twisting. On the top floor, the house is configured to protrude a two meter cantilever to the main road. The stepped gardens of the house are placed interwinely with the terrace as they are connected and continuous to the top floor. Depending on the type of trees, they create an umbrage that filters the harsh sunlight and cool down the air for the house. In addition, each tree pots also functions as a blindfold from the main road.

人与自然本来就是密不可分的整体第9张图片


另一方面,建筑师按照每个楼层不同大小的功能需求安排露台。有些露台为私人花园,居住者可以直接从他们的卧室进入。而在其他空间,露台则成为每个人都可以聚集的公共花园。所有的露台花园都是独立的空间,也是“连续的场所”,大人和孩子可以通过外面的钢楼梯穿行。

On the other hand, the terraces are arranged on each floors with variety of size according to function. At some place, it is designed as a private garden that the residents can access directly from their bedroom. While in other space, the terrace becomes the public garden which everyone can gather. All of these gardens are individual spaces that are also "one continuous garden" where the residents and kids can go through by the steel staircase outside.

人与自然本来就是密不可分的整体第10张图片


在室内空间中,一楼和二楼通过巨大的中心空间连接,这把所有主要的功能空间连接起来,比如说客厅、带厨房的餐厅、图书馆和儿童卧室,这里成为了居住者可以相互交流的空间。与此同时,在比例相差过大的住宅中也可以通过住宅内部不同的尺度让居民与住宅外部的绿化相互联系。

因此,建筑师希望住宅可以成为连接人与人、人与自然的桥梁。

In the interior space, the ground floor and the first floor are connected by a huge central void. It attaches all of the main funtional spaces such as the living room, the dining with kitchen, the library and the kids’ bedroom to become one space in which the residents can interact with each other. At the same time, through the big openings with different scales and proportions inside the house, the residents can also connect with the greenery outside the house.
Thus, we hope that the house will be a bridge that connect people and people as well as people and nature.

人与自然本来就是密不可分的整体第11张图片


环境策略

错位体量创造的空隙会有自然的阳光和凉爽的风穿过。建筑师在这个狭长的场地上为建筑创造了这样的开放空间。

由于住宅正面的绿色植物会过滤掉一些直射进来的阳光,居住者以后使用空调的频率也会随之减少。

Environmental strategy
The gaps that are created by the shifted volumes allows the natural sunlight and cool wind to pass through. In such an elongated site where it is often narrow, hence we have created such open spaces for the house.
As the direct sunlight is reduced by the greenery on the facade of the house, the residents’ future electricity usage of air condition will also be decreased.   

人与自然本来就是密不可分的整体第12张图片


由于预算不够充裕,客户要求将建筑的装修成本尽可能的降低。因此,建筑师采用低成本的砖块作为饰面,这也是越南建筑工地常用的一种方法,同时还可以降低施工费用。此外,由于人工成本较低,建筑师能够控制施工现场砌砖的质量。由于砖在当地是常见的建材,也大大减少了运输过程中的损失。

Because of non-abundant budget, we are required to reduce the finishing cost for the house as low as possible. Therefore, we apply bricks as finishes, a method commonly used in the construction sites in Vietnam while at the same time reducing the construction expenses in general. In addition, as the labor cost was small, we were able to control the quality of arranging the brick on construction site. Since brick is also a local material, the carbon footprint from transportation was greatly decreased.

人与自然本来就是密不可分的整体第13张图片


把人与人、人与自然联系起来

这个项目是建筑师在过去几年一直在进行的“树屋”系列的最新项目。建筑师的目标不仅是在房屋中种植树木,还想要为树木创造一种新型的住宅,使居民的生活与自然更加紧密地交织在一起。

Connect people and people, people to nature
This project is one of the latest projects of the series project "House for trees" which we have been continuing during these past few years. Among them, we aimed for not only to plant trees in houses, but also to create a new type of house for trees which the life of residents and nature are more closely intertwined.

人与自然本来就是密不可分的整体第14张图片


人与自然本来就是密不可分的整体第15张图片


人与自然本来就是密不可分的整体第16张图片


人与自然本来就是密不可分的整体第17张图片


人与自然本来就是密不可分的整体第18张图片


人与自然本来就是密不可分的整体第19张图片


人与自然本来就是密不可分的整体第20张图片


人与自然本来就是密不可分的整体第21张图片


人与自然本来就是密不可分的整体第22张图片


人与自然本来就是密不可分的整体第23张图片


人与自然本来就是密不可分的整体第24张图片


建筑设计:VTN Architects
地点:越南,胡志明市
项目类型:住宅
首席建筑师:Vo Trong Nghia, Tran Thi Hang
总建筑面积:137平方米
项目年份:2019年
照片拍摄:Hiroyuki Oki
设计团队:Takahito Yamada, Le Viet Minh Quoc, Mitsuyoshi Shingu
承包商:Wind And Water House JSC

Architects: VTN Architects
Location: Ciudad Ho Chi Minh (Saigón), Vietnam
Category: houses
Lead Architects: Vo Trong Nghia, Tran Thi Hang
Area: 137.0m2
year: 2019
photograph: Hiroyuki Oki
Design Team: Takahito Yamada, Le Viet Minh Quoc, Mitsuyoshi Shingu
Contractor: Wind And Water House JSC

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (10503 articles)


居住建筑 (3208 articles)


住宅 (2634 articles)


越南 (123 articles)


胡志明 (11 articles)


2019 (278 articles)


VTN建筑事务所 (6 articles)


钢材 (947 articles)


砖块 (94 articles)