网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
老宅新作,守护300多年的家族故事第1张图片


日本Higashimatsuyama住宅
Higashimatsuyama House / Kohei Kudo & Associates

由专筑网小满,李韧编译

来自建筑事务所的描述:300多年来,业主的家族一直在一片环绕着自然环境的美丽土地上世世代代地生活着。业主夫妇在上上一代建造的“主屋”和他们自己新建的“偏房”里生活,但是必须在这两栋分离的建筑之间来来回回。如今他们想换一种新的生活方式,希望家里能有招待儿孙辈的空间。建筑师们计划在保留业主最喜爱的“偏房”的前提下,通过扩建和整修,将家族丰厚的精神遗产传承下去。

Text description provided by the architects. The client’s family has been living in the beautiful site surrounded by nature for generations for over 300 years. The client couple lived in the “main house” built two generations ago and an “annex” built by them, going back and forth between those two separate buildings. They wanted to have a new style of living so that they could have a space to invite their daughter’s family and grandchildren. I planned this extension and restoration to make it feasible for its rich heritage to pass on to the next generation while leaving their favorite “annex”.

老宅新作,守护300多年的家族故事第2张图片


老宅新作,守护300多年的家族故事第3张图片


为了让现有的建筑、花园、社区里的自然环境和新建建筑成为一个整体,而非支离破碎的局部,建筑师们决定根据各建筑物的状况,通用的建材对结构进行加固和增添。设计方案包括三个不同风格的花园和两个大屋顶。一个屋顶下容纳了起居室、厨房和餐厅,另一个屋面名为“Nandemo Terrae”的多功能露台,下面是开放的空间。两个屋面采用木制夹芯板结构,使其面积尽量大一些,且经济合理。

In order to make the existing building, the garden, the nature in the neighborhood and the newly created extension building section as one piece, not a disjointed structure, the structure was fixed and added based on each buildings condition with using the common material between the existing section and the extension section. The new plan consists of three gardens with the different characteristics for the existing part and two large roofs. Under the one roof there is the “living room/kitchen building” used also as dining room, and the “Nandemo Terrae” means, multi-purpose terrace, is in the open-air space under another roof. The two roofs are made as a structure of a wooden sandwich panel to make it as large, reasonably and economically as possible.

老宅新作,守护300多年的家族故事第4张图片


老宅新作,守护300多年的家族故事第5张图片


老宅新作,守护300多年的家族故事第6张图片


屋顶的造型是对周围环境、光线和风的呼应,因此立面屋脊线很曲折,高度和折角谨慎地依据屋面下的活动而定。比如,多功能露台屋面靠近街邻的一侧高度为1900mm,能在连接建筑与花园的同时,阻隔街邻的视线。屋面正中心的高度为4600mm,可以捕捉自然光线,并为使用者提供聚集的空间。

The shape of the roof was designed as a response to the surrounding nature, light and wind so the elevation is very pliable, its angle and height are carefully determined depends on the activities taken under the roof. For example, by setting down the eaves on the neighborhood side of the “Nandemo Terrace” to 1,900mm, it connects the garden while shielding the gaze from neighborhood. At the same time, at the center the eave rises the elevation to 4,600mm so it could capture the natural light and creates a place for people to gather.

老宅新作,守护300多年的家族故事第7张图片


老宅新作,守护300多年的家族故事第8张图片


老宅新作,守护300多年的家族故事第9张图片


建筑师在“偏房”的前面设计了一间铝制的阳光房,将起居空间外延。扩建部分的墙体使用了同样的材料。前文提及,考虑到要保持和延续对心爱建筑的记忆和情感,建筑师们决定修缮“主屋”,恢复老宅里的居住质量,不让老宅成为短板。

On the front part of the existing annex building, we designed a new sunroom by aluminum so it could extend the living space to the outside. We brought the same materials in walls and fittings in the extension part. Like above, we thought about how we could keep and pass on the memory and the affection in the beloved buildings to the new space and at the same time, we fixed the house to take back the quality of living not dragged too much to the existing buildings.

老宅新作,守护300多年的家族故事第10张图片


方案落成后,现存和扩建部分的边界难以分辨。过去已然存在和新加入的每件事物,并行地存在于这片风景秀美的土地上。业主家族因为这里的环境,曾一直在此克服不便坚韧地生活。如今尽管新老建筑各有不同,但它们像“一座家宅”那样并肩而立。

In the end, we found this feeling that you cannot tell the boundary of the existing and new extension parts. Things that existed before, newly brought in, everything is placed in parallel, and rich nature spreads behind them. The toughness of the living of the client, which seems like it would overcome the inconvenience life so far, mixed with the generous environment then moderate looseness appeared. Despite all the different structures, it became “one house” like they are holding hands with each other.

老宅新作,守护300多年的家族故事第11张图片


老宅新作,守护300多年的家族故事第12张图片


老宅新作,守护300多年的家族故事第13张图片


老宅新作,守护300多年的家族故事第14张图片


老宅新作,守护300多年的家族故事第15张图片


建筑事务所: Kohei Kudo & Associates
项目位置:日本,埼玉
类型:居住建筑
主创人员:Kohei Kudo,Hikari Oguro
规模:228.0㎡
年份:2018年
摄影: Kai Nakamura , Shinkenchikusha
制造商: Creation Baumann, Lixil Corporation, Toto, Takara Standard, Acor
施工方: Sumiken Trading+Tokyu Holmes
合作方: Shelter , Toho-leo

Architects: Kohei Kudo & Associates
Location: Saitama, Japan
Category: Residential
Lead Architects: Kohei Kudo Hikari Oguro
Area: 228.0 ㎡
Project Year: 2018
Photographs: Kai Nakamura , Shinkenchikusha
Manufacturers: Creation Baumann, Lixil Corporation, Toto, Takara Standard, Acor
Construction: Sumiken Trading+Tokyu Holmes
Cooperation: Shelter , Toho-leo

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (10651 articles)


居住建筑 (3250 articles)


住宅 (2673 articles)


日本 (935 articles)


埼玉县 (6 articles)


2018 (883 articles)


木材 (2691 articles)


玻璃 (1780 articles)