网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
动线的重新组织使得这所幼儿园重新焕发活力第1张图片

室外活动场地望向南立面/The outdoor activity area looks towards the south facade. ©胡文杰

上海徐汇科技幼儿园
Shanghai xuhui science and technology kindergarten

项目位于上海徐汇区嘉陵路28号,这所幼儿园的前身是一所小学,外立面主要以淡红色仿石面砖和米黄色涂料饰面为主。建筑整体并不是很破旧,内部动线、空间及尺度还是基本保留了原小学建筑时期的基本框架结构。

The project is located at No. 28, Jialing Road, Xuhui District, Shanghai. The site used to be an elementary school, of which the facade is mainly composed of light red imitated stone facing bricks and beige paint finishing. The overall construction is not dilapidated, and the internal circulation line, spaces and scales are basically retained with basic framework in the period of elementary school.

动线的重新组织使得这所幼儿园重新焕发活力第2张图片

新旧立面对比/Comparison of old and new facade

动线的重新组织使得这所幼儿园重新焕发活力第3张图片

新旧平面对比/Comparison of old and new planes


设计首要解决的是动线的重新组织,先是把首层的教室向原主动线的廊道及内院延伸,将廊道空间与教室合并,三个教室空间从狭长的空间解脱出来。首层教室与内院及大厅和新开发的主动线形成了围合内院的空间,室内空间与室外空间发生了更加紧密的关系。中间的班级通过内院可以到达教室、靠近门厅的教室可以直接通过门厅的背景格栅进入教室,另一个教室通过内院与多功能厅之间的主动线到达。

Of the first importance, the design performs the reorganization of circulation lines. First, the first floor classroom is extended to the corridor and inner courtyard of the original circulation, and the corridor space is merged with the classroom so that the three classroom spaces are freed from the narrow space. The first floor classroom, the inner courtyard, the hall and the newly developed circulation line form a space for enclosing the inner courtyard, thus establishing a close connection between the indoor space and the outdoor space. Children in the middle classroom can get in through the inner courtyard. Children in the classroom near the entrance hall can get in directly through the background grille of the entrance hall. Children in the third classroom can get in through the circulation line between the inner courtyard and the multi-purpose hall.

动线的重新组织使得这所幼儿园重新焕发活力第4张图片

多功能厅外走廊/Exterior multi-functional hall corridor. ©胡文杰

教室所有靠近原走廊的卫生间移到南面,可以让原本无直接采光的卫生间能够获得自然采光和通风,让所有小孩子可以到达的地方都能有采光和直接的风景。

All the toilets in the classroom close to the original corridor are moved to the south, thus providing the toilets that have no direct lighting with natural light and air ventilation. In this way, all the places where children can go will own lighting and directly external.            

动线的重新组织使得这所幼儿园重新焕发活力第5张图片

总平面图/site plan              

动线的重新组织使得这所幼儿园重新焕发活力第6张图片

二层平面图/2 nd plan

动线的重新组织使得这所幼儿园重新焕发活力第7张图片

三层平面图/3nd plan

动线的重新组织使得这所幼儿园重新焕发活力第8张图片

四层平面图/4th plan

动线的重新组织使得这所幼儿园重新焕发活力第9张图片

入口门厅/Entrance hallway. ©胡文杰


多功能厅靠内院一侧划出一个与门厅方向平行的主要交通流线可一直延伸到后面的院子,再向左逆时针方向绕过集中绿化和场地再回到主入口门厅形成一个大的环形空间。

There is a main circulation line parallel to the direction of the entrance hall at the side of the inner courtyard from the multi-functional hall, which extends to the back yard, then bypasses the central green and the venue in left counter-clockwise direction, and returns to the main entrance hall to form a large annular space.

动线的重新组织使得这所幼儿园重新焕发活力第10张图片

庭院廊道/Courtyard gallery. ©胡文杰   

动线的重新组织使得这所幼儿园重新焕发活力第11张图片

中心庭院/Central courtyard. ©胡文杰


与门厅垂直的多功能厅舞台后面的另一个动线空间可以展示小孩子的作品,也可直通室外并通过多功能和主体建筑之间的通道可再绕回原点,通过顺时针的方向可以绕回门厅。新开发的三条迂回环绕相交的动线带动了园内空间的活力与联系,让空间与空间之间产生了张力与互动。

Another circulation space behind the multi-functional hall stage that perpendicular to the entrance hall can exhibit the children's work, or directly connect to the outside, or back to the origin through the passage between the multi-functional hall and main building, or back to the entrance hall in clockwise direction. The newly developed three roundabout and intersect circulation lines drive the vitality and connection of the space inside the garden, creating tension and interaction between exterior space and interior space.
         
动线的重新组织使得这所幼儿园重新焕发活力第12张图片

科技展示区/Science and technology exhibition area

动线的重新组织使得这所幼儿园重新焕发活力第13张图片

多功能厅走廊/Multi-functional hall corridor. ©胡文杰


启发和联想宇宙轨迹的三条环形动线衔接处设置了太空场景装置、互动感应灯光墙和生物标本区域。这个连续的环形科探轨迹与科技幼儿园这个主体在运动中产生了共鸣。隐喻诺亚方舟的多功能厅顶棚像宇宙之眼,又好似从天而降的飞船充满无限遐想。

The space scene device, interactive induction lighting wall and biological specimen area are set up at the junction of three circulation lines that can inspire and associate universe trajectory. The continuous circular scientific exploring trajectory resonate with the Science and Technology Kindergarten in movement. The celling of the multi-functional hall that metaphors Noah’s Ark is like the eye of the universe, and also seems like the spacecraft dropping from the sky, therefore providing infinite imagining space for the kids.

动线的重新组织使得这所幼儿园重新焕发活力第14张图片

多功能厅内部空间/Multi-functional internal space. ©胡文杰   

三个教室及紧邻多功能厅的主动线围合的内院,通过打开、通透的落地玻璃门窗将可能参与的周围空间连接一起,激发了各个空间的活力,内院的绿化通过教室可以直接与南面的绿化景观过度,更加紧密的内外关系仿佛让教室置与自然之中。

The inner courtyard enclosed by the three classrooms and the circulation line adjacent to the multi-functional hall connects the surrounding spaces that may be involved through the open and transparent floor-to-ceiling windows and doors, which stimulates the vitality of each space. The green of the inner courtyard can be directly connected to the green landscape in the south through the classroom. The close internal and external connection place the classroom in the nature.

动线的重新组织使得这所幼儿园重新焕发活力第15张图片

庭院水池/Courtyard pool

动线的重新组织使得这所幼儿园重新焕发活力第16张图片

多功能厅走廊望向庭院/The multi-functional hall corridor faces the courtyard. ©胡文杰

动线的重新组织使得这所幼儿园重新焕发活力第17张图片

走廊窗立面/Window façade of corridor. ©胡文杰

动线的重新组织使得这所幼儿园重新焕发活力第18张图片

庭院/courtyard. ©胡文杰

动线的重新组织使得这所幼儿园重新焕发活力第19张图片

庭院望向门厅/The courtyard looks out into the hall

动线的重新组织使得这所幼儿园重新焕发活力第20张图片

走廊融入教室/Corridors integrate into classrooms. ©胡文杰


剥去建筑不必要的线角和装饰,建筑整体以白色为主调。 任意分布的大面积落地窗户把狭窄转折的廊道解放,穿过廊道的小朋友有了更加鲜明的个性,并与地面空间和人产生了视觉对话。

The unnecessary corners and decorations of the building are removed, and the building as a whole is dominated by white. The freely distributed large-area floor-to-ceiling windows liberate the space of the narrow-turned corridors so that children can create a visual dialogue with the floor space and people with distinctive characteristics while passing through.

动线的重新组织使得这所幼儿园重新焕发活力第21张图片

干净明亮的校园/Clean and bright campus  

动线的重新组织使得这所幼儿园重新焕发活力第22张图片

延展性立面/Ductile facade. ©胡文杰

动线的重新组织使得这所幼儿园重新焕发活力第23张图片

走廊望向立面/The corridor faces the facade

动线的重新组织使得这所幼儿园重新焕发活力第24张图片

校园半围合立面/The half-enclosed façade of campus. ©胡文杰


层与层之间走动差异化行为更加清晰、富有戏剧性和独立性,白色依然给小孩子留下更多可探索的未知欲望。

The circulating differentiation between the layers is clear, dramatic, and independent. The White color leaves desires for children to explore the unknown.

动线的重新组织使得这所幼儿园重新焕发活力第25张图片

走廊外立面对比/Corridor facade contrast. ©胡文杰

动线的重新组织使得这所幼儿园重新焕发活力第26张图片

学校大门/Kindergarten gate. ©胡文杰

动线的重新组织使得这所幼儿园重新焕发活力第27张图片

窗框/Window frame. ©胡文杰

动线的重新组织使得这所幼儿园重新焕发活力第28张图片

小木屋结构/the woody cabin construction

动线的重新组织使得这所幼儿园重新焕发活力第29张图片

小木屋平面/the woody cabin plan

动线的重新组织使得这所幼儿园重新焕发活力第30张图片

操场看向小木屋/The playground faces the log cabin. ©胡文杰


项目信息              
地址:上海徐汇嘉陵路28号
设计:2017年
建造:2018年
主创设计师:元秀万
设计团队:元秀万、邹赫、王庆瑞
建筑面积:4000平方米
占地面积:4500平方米
建筑+室内设计:元秀万建筑事务所
业主:上海徐汇科技幼儿园
摄影:元秀万,胡文杰

Project information
Address: No. 28 Jialing road, Xuhui, Shanghai
Design: 2017
Construction: 2018
Designer: sooman
Design team: sooman, zou he, wang qingrui
Floor area: 4000 square meters
Area: 4500 square meters
Architecture + interior design: yuanxiuwan Architect & Associates
Owner: Shanghai xuhui science and technology kindergarten
Photography: sooman/hu wenjie


来源:本文由元秀万建筑事务所提供稿件,所有著作权归属元秀万建筑事务所所有。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (10448 articles)


教育建筑 (642 articles)


幼儿园 (157 articles)


中国 (1372 articles)


上海 (392 articles)


2018 (816 articles)


元秀万建筑事务所 (3 articles)


白色建筑 (20 articles)