网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
空无一物
NONE

本案位于南京,建筑面积100㎡,实际使用面积包括赠送在内不到95㎡,却拥有4间卧室,卫生间和厨房空间异常狭小,过道占地面积极大,利用率非常低。屋主是一对年轻的夫妇,留学回来打算开始新的生活,然而这样的居住环境与他们向往中的生活场景相去甚远,改造便成了必然。

屋主的要求很简单,首先不需要这么多房间,其次希望厨房和卫生间的面积可以大一些,可接受开放式厨房,卫生间最好可以放下浴缸,最后储物空间划分明确且富足。

明确了要求之后,我们首先对空间格局进行了重新划分:将卧室减少到两间,将朝北的小书房与卫生间合并形成客卫;将与主卧和原卫生间都相邻的房间改造成主卫;合并原始的厨房与餐厅,打造成从南往北的阳台-活动空间-开放式厨房的大通间,引入外部光线和景色。在这一系列合并及调整后,整间屋子被划分为了公共区域和私密区域两个非常清晰的空间。

This case is located in Nanjing, with a building area of 100 square meters, less than 95 square meters including the gifts, but has four bedrooms. The space of toilet and kitchen is very narrow, the corridor occupies a large area actively, which makes the utilization rate very low. The homeowner is a young couple who intends to start a new life after studying abroad. However, such living environment is far from the life scene they yearn for, so the transformation becomes inevitable.
The requirement of the owner is very simple. First, there is no need for so many rooms. Second, they hope that the area of kitchen and bathroom can be larger. Open kitchen can be accepted and the bathroom should be put down the bathtub. Finally, the storage space is clearly divided and abundant.
After defining the requirements, we first re-divide the spatial pattern: reduce the bedroom to two rooms, merge the north-facing small room and toilet to form a guest bath; transform the room adjacent to the master bedroom and the original bathroom into a master bath; marge the original kitchen and restaurant into a balcony-activity room-open kitchen from south to north, and introduce external light and scenery. After this series of mergers and adjustments, the whole room was divided into two distinct spaces: public area and private area.

↓原始结构/original structure
不喜欢欧式和美式线条的复杂?也许简单明了的设计能俘获你的心第1张图片


↓修改后格局/modified structure
不喜欢欧式和美式线条的复杂?也许简单明了的设计能俘获你的心第2张图片


屋主在外多年,不喜国内欧式和美式线条的复杂,崇尚简单明了的设计风格。因此在色彩选择上,以白色和原木色为主色调,穿插一定比例的深色;在材质上,以白橡和雅士白大理石为主,辅以黑耀石和胡桃木。将空间因色彩和材质分类,规整又不失活泼。

结合屋主对“简约”的要求,我们对一些公共空间的“面”做了隐藏把手和金属件的工艺处理,增强了材质的表现效果,使空间的完整性得到了很大程度的提升。

The owners have been outside for many years. They do not like the complexity of lines on European or American style. They advocate simple and clear design style. Therefore, in the choice of color, the main color is white and logs, interspersed with a certain proportion of dark; in the material, white oak and white marble are the main, supplemented by black flare and walnut. The space is classified by color and material, so it is regular and lively.
According to the requirement of "simplicity" of the owners, we have processed the concealed handle and metal parts on the surface of some public spaces, which enhances the performance effect of the material and greatly improves the integrity of the space.

↓客厅玄关,白色隐形书柜/foyer, white invisible bookcases
不喜欢欧式和美式线条的复杂?也许简单明了的设计能俘获你的心第3张图片


不喜欢欧式和美式线条的复杂?也许简单明了的设计能俘获你的心第4张图片


↓开放式厨房/open kitchen
不喜欢欧式和美式线条的复杂?也许简单明了的设计能俘获你的心第5张图片


不喜欢欧式和美式线条的复杂?也许简单明了的设计能俘获你的心第6张图片


↓通向客卫的隐形门/the invisible door to the guest bathroom
不喜欢欧式和美式线条的复杂?也许简单明了的设计能俘获你的心第7张图片


不喜欢欧式和美式线条的复杂?也许简单明了的设计能俘获你的心第8张图片


↓客卫在合并了原来的房间后,采光得到了很好的改善,应屋主要求设计了家政间,烘干机解放了客厅阳台/After the combination of original bath and the room, lighting has been improved very well. Laundry have been designed according to the owners, and the dryer liberated the balcony.

不喜欢欧式和美式线条的复杂?也许简单明了的设计能俘获你的心第9张图片


屋主表示客厅不需要沙发以及传统的电视背景墙,考虑到客厅的开间有3.8m,我们设计了一整面的衣柜,对面白色的是书柜和鞋柜,对卧室的储物进行了极大的补充,满足了女主人对储物分类的需求。客厅开阔的视野和空间,也便于以后小孩玩耍以及与家长的互动。

The owner said that the living room does not need sofa and traditional TV background wall. Considering that the living room has a 3.8m opening, we designed a wardrobe on one side of the wall and white bookcase and shoe cabinet on the other, which greatly supplements the storage of the bedroom and meets the hostess's needs for storage classification. The living room has a wide view and space, which is also convenient for children to play and interact with their parents in the future.

不喜欢欧式和美式线条的复杂?也许简单明了的设计能俘获你的心第10张图片


↓阳台/balcony
不喜欢欧式和美式线条的复杂?也许简单明了的设计能俘获你的心第11张图片


不喜欢欧式和美式线条的复杂?也许简单明了的设计能俘获你的心第12张图片


↓投影提供了公共空间的一部分娱乐功能,右边开启的是卧室门/The projection provides the part of the entertainment function of the public space, and the bedroom door opens on the right.
不喜欢欧式和美式线条的复杂?也许简单明了的设计能俘获你的心第13张图片


不喜欢欧式和美式线条的复杂?也许简单明了的设计能俘获你的心第14张图片


↓小房间及客厅衣柜的隐形门设计/the design of invisible doors for the children room and living room wardrobes
不喜欢欧式和美式线条的复杂?也许简单明了的设计能俘获你的心第15张图片


不喜欢欧式和美式线条的复杂?也许简单明了的设计能俘获你的心第16张图片


↓小房间/the children room

不喜欢欧式和美式线条的复杂?也许简单明了的设计能俘获你的心第17张图片


主卫生间是原来的房间及过道改造而成,与原始卫生间一墙之隔,因此给排水全部入墙,解决了地面抬高的问题,同时满足了屋主对双台盆及浴缸的要求

The master bathroom is transformed from the original room and corridor, and is separated from the original bathroom by one wall. Therefore, all water supply and drainage are put into the wall, which solves the problem of floor elevation and also meets the requirements of the main bathtub and double-platform basins.

不喜欢欧式和美式线条的复杂?也许简单明了的设计能俘获你的心第18张图片


不喜欢欧式和美式线条的复杂?也许简单明了的设计能俘获你的心第19张图片


↓隐形门的效果/the impression of the invisible door
不喜欢欧式和美式线条的复杂?也许简单明了的设计能俘获你的心第20张图片


不喜欢欧式和美式线条的复杂?也许简单明了的设计能俘获你的心第21张图片


↓主卧/master bedroom

不喜欢欧式和美式线条的复杂?也许简单明了的设计能俘获你的心第22张图片


我们平均每天待在居所的时间超过12小时,这个场所与我们的生活息息相关。认真思考我们与它的关系,探索我们想生活在怎样的环境中,是每一个对生活充满期待的人无法逃避的问题。住宅设计应该是充满温度和人文关怀的,你的居住环境和你对它的态度决定了你的未来。

On average, we spend more than 12 hours a day in our residence, which is closely related to our lives. It is an unavoidable problem for everyone who is full of expectations about life to think about our relationship with it and explore what kind of environment we want to live in. Residential design should be full of temperature and humanistic care, your living environment and your attitude to it determine your future.

↓立面/elevation
不喜欢欧式和美式线条的复杂?也许简单明了的设计能俘获你的心第23张图片


不喜欢欧式和美式线条的复杂?也许简单明了的设计能俘获你的心第24张图片


↓平面方案布置/plan

不喜欢欧式和美式线条的复杂?也许简单明了的设计能俘获你的心第25张图片


设计公司:南京益尧建筑设计有限公司
公司网站:www.iaostudio.com
联系邮箱:contact@iaostudio.com
项目设计&完成年份:2017/02-2017/05,2017/05-2018/04
主创及设计团队:主创设计师 刘尧骏,设计团队 IAO studio
项目地址:南京
建筑面积:104㎡
摄影师:Ingallery 团队
客户:赵小姐
材质:白橡,雅士白大理石,黑胡桃木

Company: Nanjing Yiyao Architectural Design Co., Ltd
Website: www.iaostudio.com
Contact e-mail: contact@iaostudio.com
Design year & Completion year:2017/02-2017/05, 2017/05-2018/04
Leader designer & Team: Yaojun Liu, IAO studio
Project location: Nanjing
Gross built area(square meters):104㎡
Photo credits: Ingallery
Clients: Jenny Zhao
Materials: White oak, Marble, Black walnut


来源:本文由南京益尧建筑设计有限公司提供稿件,所有著作权归属南京益尧建筑设计有限公司所有。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

室内 (1886 articles)


居住空间 (679 articles)


住宅 (2654 articles)


改造项目 (97 articles)


中国 (1445 articles)


南京 (46 articles)


2017 (846 articles)


木材 (2667 articles)


大理石 (231 articles)