网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
在建筑中寻找属于你的目的地|马来西亚红山画廊第1张图片

Red Hill Gallery / MOA Architects + Formzero

由专筑网邢子,李韧编译

来自建筑事务所的描述:项目的起点始于一座小型的热带小镇,这是一场艰苦的探险之旅。在探索场地边界的过程中,主创建筑师Cherng Yih Lee长途跋涉,穿过了一大片废弃油棕种植园,这是当地所剩不多的奶牛场草地。由于该地区城市住房的开发计划已经启动,这些农业景观即将消失,这使得工作人员在大片起伏的山丘中感到迷失,因此场地的确切位置仍未确定。

Text description provided by the architects. The journey to site began in an arduous adventure on foot at the edge of a small tropical town. In a bewildered quest to locate the site boundary within a hinterland, the lead architect Cherng Yih Lee trekked through acres of abandoned oil palm plantations and on what seemed to be one of the few remaining grasslands for a dairy farm in the locality. The exact location of site remained unidentified on the first day as the crew felt disoriented amidst large, undulating hills within an agricultural landscape that will soon disappear as development plans for urban housing in the area has been set in motion.

在建筑中寻找属于你的目的地|马来西亚红山画廊第2张图片

在研究场地的同时,建筑师发现了一种不寻常的景观格局。大片棕榈油树形成了场地边界,这片地区后来也因为保存下来的橡胶树丛而被熟知。这一事件影响了随后的设计过程。

Whilst studying the site, an unusual landscape pattern emerged. The prevailing palm oil trees had formed a border around an area of what was later known to be a cluster of rubber trees preserved during the land-clearing works. This incident inspired the ensuing design process.

在建筑中寻找属于你的目的地|马来西亚红山画廊第3张图片

在建筑中寻找属于你的目的地|马来西亚红山画廊第4张图片

在建筑中寻找属于你的目的地|马来西亚红山画廊第5张图片

在设计建筑之前,建筑师需要考虑人们的体验过程。这是一个遗忘之地的探索旅程。通往画廊的小路位于橡胶林的一端,鼓励游客从蜿蜒的高架金属平台上穿过树林。由于建筑有着引人注目的红色立面,人们总是可以隐约透过森林而看到它。然而,此时出现的建筑形态并不完整。进入森林小径就像进入一个黑暗的洞穴,相反,当走进建筑时,人们会看到一个巨大的白色洞穴。

The design of a human experience preceded designing the actual building. This is a journey in which one discovers a forgotten place. The path to the gallery is found at one end of the preserved rubber forest as visitors are encouraged to find their way through the trees on a winding and elevated metal platform. Due to the building’s striking red facade, one can always vaguely see it behind the forest. However, its image is never certain nor fully revealed. Entering the forest path is akin to a entering a dark cave. Conversely, one sees a huge white cave when walking into the building’s gallery.

在建筑中寻找属于你的目的地|马来西亚红山画廊第6张图片

在建筑中寻找属于你的目的地|马来西亚红山画廊第7张图片

在建筑中寻找属于你的目的地|马来西亚红山画廊第8张图片

在建筑中寻找属于你的目的地|马来西亚红山画廊第9张图片

在不同的功能区域,两端空间的大小急剧变化,这是因为头顶天花板的变化而产生的空间效果,并且当墙壁在不同的地方倾斜时,以不同的角度框出了外部零碎的风景画面。通往内部庭院花园的曲折走廊是办公空间的中心,这都是设计的探索流线,模仿了人们在森林中寻找目的地的体验过程。

Across different functional areas, the scale of space changes dramatically from one end of the building to the other as ceilings rise and fall above the head, and as walls fold in and out at various places, framing fragmented views of the outside at angles. A zig-zag corridor leading to an internal courtyard garden that serves as a central point to the office space is all part of a designed journey that mimics the experience of searching for a destination in a forest.

在建筑中寻找属于你的目的地|马来西亚红山画廊第10张图片

当人们离开场地向南走的时候,建筑则完全显露,森林映衬在建筑后面。这种形式是对大片起伏的山丘的衬托,建筑向地面倾斜,让人们感受不到其中的体量感。

As one leaves the site southward, the building is fully revealed with the forest behind it. Its form is a reminiscence of compressed, undulating hills that slope towards the ground, disregarding any sense of scale.

在建筑中寻找属于你的目的地|马来西亚红山画廊第11张图片

在建筑中寻找属于你的目的地|马来西亚红山画廊第12张图片

在建筑中寻找属于你的目的地|马来西亚红山画廊第13张图片

在建筑中寻找属于你的目的地|马来西亚红山画廊第14张图片

在建筑中寻找属于你的目的地|马来西亚红山画廊第15张图片

在建筑中寻找属于你的目的地|马来西亚红山画廊第16张图片

在建筑中寻找属于你的目的地|马来西亚红山画廊第17张图片

在建筑中寻找属于你的目的地|马来西亚红山画廊第18张图片

在建筑中寻找属于你的目的地|马来西亚红山画廊第19张图片

在建筑中寻找属于你的目的地|马来西亚红山画廊第20张图片

在建筑中寻找属于你的目的地|马来西亚红山画廊第21张图片

在建筑中寻找属于你的目的地|马来西亚红山画廊第22张图片

在建筑中寻找属于你的目的地|马来西亚红山画廊第23张图片

在建筑中寻找属于你的目的地|马来西亚红山画廊第24张图片

建筑事务所:Formzero, MOA Architects
位置:马来西亚,森美兰州
主创建筑师:Cherng Yih Lee
设计团队:Desmond Lee, Justin Lee, Hung Sing Ing, Tan Ewe Liat
室内设计:Luna Solutions
景观设计:HODA Design
面积:1160.0 m2
项目时间:2018年
摄影:Ronson Lee from Twins Photography
结构工程:Perunding LNL
电气工程:YF Perunding
工程造价:Jurukur Bahan FPS
承包方:PJD Construction
视频:LYS Studio
建筑类型:销售画廊及办公

Architects: Formzero, MOA Architects
Location: Seremban, Negeri Sembilan, Malaysia
Lead architect: Cherng Yih Lee
Team: Desmond Lee, Justin Lee, Hung Sing Ing, Tan Ewe Liat
Interior design: Luna Solutions
Landscape architect: HODA Design
Area: 1160.0 m2
Project Year: 2018
Photographs: Ronson Lee from Twins Photography
Structure engineer: Perunding LNL
M&E engineer: YF Perunding
Quantity surveyor: Jurukur Bahan FPS
Contractor: PJD Construction
Film: LYS Studio
Typology: Sales gallery and office

  
【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9696 articles)


文化建筑 (1015 articles)


画廊 (108 articles)


办公室 (306 articles)


马来西亚 (22 articles)


2018 (506 articles)


MOA (2 articles)