网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
作为世界顶尖学府的礼堂应该是什么style?第1张图片

牛津大学石材礼堂/Niall McLaughlin建筑事务所
Niall McLaughlin Architects adds stone-clad auditorium to Oxford college campus

由专筑网王帅,李韧编译

在斯特林奖(the Stirling Prize)的入围名单中,Niall McLaughlin建筑事务所设计的Sultan Nazrin Shah中心首屈一指,这座礼堂的狭窄石材翅片之间设置着弧形的天窗。

这座多功能厅为伍斯特学院(Worcester College)最新增建,伍斯特学院是牛津大学的组成学院之一。这座建筑入选今年的斯特林奖,而斯特林奖是英国最负盛名的建筑奖。

An arc of clerestory windows set between narrow stone fins channels daylight into the theatre at the Stirling Prize shortlisted Sultan Nazrin Shah Centre designed by Niall McLaughlin Architects.
The multipurpose facility is the latest addition to the campus of Worcester College, which is one of the constituent colleges of the University of Oxford. It is one of six building shortlisted for this year's Stirling Prize – the UK's most prestigious architecture award.

作为世界顶尖学府的礼堂应该是什么style?第2张图片

该学院位于阿什莫尔博物馆(Ashmolean Museum)附近,该博物馆于2009年由Rick Mather建筑事务所扩建,距离另一所大学只有几英里之遥,伦敦的McLaughlin建筑事务所设计了一座椭圆礼堂,里面有质感很强的石材立面。

该中心设有讲堂、自习室、研究室和舞蹈室,它们是这所历史悠久的花园校园内的重要场所。

The college is situated close to the Ashmolean Museum, which was extended in 2009 by Rick Mather Architects, and is a few miles away from another college where McLaughlin's London-based studio designed an elliptical chapel with a textured stone facade.
The centre, which houses a lecture theatre, student learning space, seminar rooms and a dance studio, occupies an important site within the college's heritage-listed parkland campus.

作为世界顶尖学府的礼堂应该是什么style?第3张图片

该中心有着全新的活动空间和学习设施,也为外来游客提供具有吸引力的参观场所。

建筑师们在项目陈述中解释说:“这座建筑为三个社区服务,无论是单独使用还是同时使用,建筑师都为学术、会议和细部使用精心规划了空间。”

“它如同一座花园剧院,在校园里冉冉升起。”

In addition to providing the college with a new events space and learning facilities, the centre aims to perform a role as a welcoming and appealing venue for outside visitors.
"The building serves three communities, with the arrangement of spaces carefully planned for academic, conference and local usage, either separately or concurrently," the architects explained in a project statement.
"It has been designed as a theatre in a garden, raised on a podium."

作为世界顶尖学府的礼堂应该是什么style?第4张图片

该中心位于学院新古典正门的北面、板球球场的边缘,并紧邻MacCormac Jamieson Prichar设计的Sainsbury大楼。Sainsbury大楼于1982年建成,用于学生住宿。

穿越伍斯特广场的新古典正门,游客便进入一座新的庭院,同时湖对面的板球场和周围的公园映入眼帘。庭院连接着Sainsbury大楼和其他邻近花园。

The centre is positioned to the north of the college's neo-classical main entrance, on the edge of a cricket field and next to the Sainsbury Building, which was designed by MacCormac Jamieson Prichard and completed in 1982 to provide student accommodation.
On arrival through a gatehouse from Worcester Place, visitors enter a new courtyard that looks out across a lake towards the cricket ground and surrounding parkland. The courtyard connects the centre to the Sainsbury Building, as well as other neighbouring courtyards and gardens.

作为世界顶尖学府的礼堂应该是什么style?第5张图片

作为世界顶尖学府的礼堂应该是什么style?第6张图片

一座横跨在池塘的桥通向远方,而一条小路则从庭院通向中心的正门。

讨论室和舞蹈室设置在建筑的石制侧翼体量中,主建筑上的大窗户与Sainsbury大楼隔水相望。

A bridge spanning an angular pond provides access to the grounds beyond, while a path leads from the courtyard towards the centre's main entrance.
The seminar room and dance studio are accommodated in dedicated stone-clad wings that extend out from the main body of the building, with the latter culminating in a large window looking across the water towards the Sainsbury Building.

作为世界顶尖学府的礼堂应该是什么style?第7张图片

作为世界顶尖学府的礼堂应该是什么style?第8张图片

主入口通向门厅,天花板由木柱支撑,上面有交叉的橡木横梁。正前方是扇形的礼堂,同时还有一系列的凉亭和露台,使用者在这里可以俯瞰板球场。

礼堂顶部的一系列弧形的天窗设置在深色石灰石之中,日光穿过这些窗户涌入建筑内部。褶皱的天花板由玻璃石膏制成,它们朝向舞台排布。

The main entrance leads into a foyer with a ceiling featuring criss-crossing oak beams supported by timber columns. Directly in front is the curved auditorium, while a series of pergolas and terraces overlooking the cricket pitch are off to one side.
The auditorium is topped with an arc of clerestory windows set into deep limestone reveals that allow natural light to flood into the curving room. Its pleated ceiling is made from glass-reinforced gypsum and sweeps down towards a recessed stage.

作为世界顶尖学府的礼堂应该是什么style?第9张图片

弯曲的长凳出自英国家具品牌Benchmark,它们通过蒸汽加热弯曲橡木后制成,长凳排列在轻柔的台阶上,面向舞台。

剧院边缘石柱后面的木门可以关闭,形成黑暗而私密的空间,但也可以保持开放,让内部充满光明,同时将周围花园的景色引入室内。

Niall McLaughlin建筑事务所还翻新了剑桥大学上世纪70年代的一座建筑,并增加了一座新入口,上面悬挂着一盏玻璃灯笼,同时,它们还在爱尔兰首都都柏林一所修道院里建造了一间木制祈祷室。

Curving benches manufactured by British furniture brand Benchmark from steam-bent oak are arranged on gently tiered steps facing the stage.
Wooden doors incorporated behind the stone pillars lining the edge of the theatre can be closed to create a dark and private space, or left open to fill it with light and maintain views towards the gardens on all sides.
Niall McLaughlin Architects has also updated a 1970s college building in Cambridge, adding a new entrance building topped with a glazed lantern, and created a timber-lined prayer room at a priory in Dublin.

作为世界顶尖学府的礼堂应该是什么style?第10张图片

作为世界顶尖学府的礼堂应该是什么style?第11张图片

作为世界顶尖学府的礼堂应该是什么style?第12张图片

作为世界顶尖学府的礼堂应该是什么style?第13张图片

作为世界顶尖学府的礼堂应该是什么style?第14张图片

作为世界顶尖学府的礼堂应该是什么style?第15张图片

作为世界顶尖学府的礼堂应该是什么style?第16张图片

作为世界顶尖学府的礼堂应该是什么style?第17张图片

作为世界顶尖学府的礼堂应该是什么style?第18张图片

作为世界顶尖学府的礼堂应该是什么style?第19张图片

作为世界顶尖学府的礼堂应该是什么style?第20张图片

作为世界顶尖学府的礼堂应该是什么style?第21张图片

作为世界顶尖学府的礼堂应该是什么style?第22张图片

作为世界顶尖学府的礼堂应该是什么style?第23张图片


【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9696 articles)


教育建筑 (590 articles)


礼堂 (36 articles)


多功能厅 (6 articles)


英国 (511 articles)


Niall McLaughlin Architects (2 articles)


石材 (470 articles)


木材 (2408 articles)


玻璃 (1578 articles)