网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
闪电般的建筑,风一般的贯通丨特伦特大学学生中心第1张图片

Trent University Student Center / Teeple Architects

由专筑网李韧,吴静雅编译

来自建筑事务所的描述: 该项目位于特伦特大学Symons校区的主入口,不仅连接了附近的Otonabee河流景观,同时新建筑也与周边的校园建筑相互契合,校园的原有建筑由加拿大现代建筑师Ron Thom设计。最为重要的是以充满活力的形式成为学生与校园之间的桥梁。

Text description provided by the architects. Located at the main entrance to the Trent University’s iconic Symons Campus, the new Student Center is a concise exploration of connections: connecting the building with the bucolic adjacent Otonabee River landscape; connecting new construction to the historical precedent of the surrounding original campus architecture—designed by Canadian modern architectural master Ron Thom; and, most importantly, connecting the students with one another in a dynamic and inspiring setting.

闪电般的建筑,风一般的贯通丨特伦特大学学生中心第2张图片

背景环境&设计思路

该建筑与Bata图书馆相邻,位于校园内的滨水区域,成为连接校园入口、河流沿岸以及周边景观的连接纽带。项目场地原先用作停车场,位于校园入口的西侧,北侧是现有图书馆,Otonabee河和“Founders Walk”步行到道则位于其东面,南面是树林,其周边还有校园活动中心。建筑的主要入口则靠近校门附近的公共汽车站,因此每周这里都会聚集着许多学生。建筑的另一入口将校园主干道和人行道连接起来,各种循环流线形成交叉形道路全新的中庭直接面向河畔。

CONTEXT & PROGRAM
Directly adjacent to the University’s iconic Bata Library on the campus’ waterfront, the building creates important new links from campus entry points to the riverside and surrounding landscape. Replacing a parking lot, the site is framed by the campus entry road to the west, the existing library to the north, the Otonabee River and pedestrian “Founders Walk” to the east, and a mature woodlot to the south, with the University’s existing Athletic Center beyond. The main entrance of the building addresses the principal bus stop at the campus gateway, through which thousands of students arrive each week. Another entrance connects the pedestrian path along the campus entry road. Both of these circulation paths form an ‘X’, where a new indoor student “Forum” connects directly to the riverside—naturally connecting campus elements that had previously been isolated.

闪电般的建筑,风一般的贯通丨特伦特大学学生中心第3张图片

闪电般的建筑,风一般的贯通丨特伦特大学学生中心第4张图片

闪电般的建筑,风一般的贯通丨特伦特大学学生中心第5张图片

设计思路&内部组织

建筑的独到之处在于它将学生中心和学习场所结合在一起,这样的安排让建筑的各个功能空间在一天当中都能得到充分地运用。其中包括有非正式学生休息区、合作学习场所、学生俱乐部、学生会办公场所、多功能厅,以及一系列的教室。全新的学生中心缓解了学校图书馆的压力,同时也成为了校园中心地区的社交与学习场所。

PROGRAM & INTERNAL ORGANIZATION
A unique feature of the facility is that it seamlessly integrates both student centre and formal learning spaces, which have been arranged to ensure all building areas are well used and animated over the course of each day. Program areas include a variety of informal student lounges, collaboration and study spaces, student club spaces, new offices for the Trent Student Association, a multi-purpose event space, and a range of classroom/lecture spaces. The new student spaces were intended to relieve pressure from overcrowding in the adjacent existing library, and work to create a larger student social and study precinct at the heart of the campus.

闪电般的建筑,风一般的贯通丨特伦特大学学生中心第6张图片

建筑共3层,功能环绕中央庭院而排布,因此学生们在这里可以环视整座建筑。中庭的核心功能和视觉通透性是其设计的关键要素,因为这是中心的枢纽区域,并且保障使用者可以由此去往各个空间。来自四面八方的学生们进入建筑之后,将会经过一个大型门庭,其中设置有楼梯、长椅、休息厅,还有各个学习区。中庭空间十分开阔,因此学生们可以在此举办诸如音乐会、招聘会等其他大型活动。

The three storey building is organized around the Forum, which rises through the full 3-storey height of the structure and from which one can view all of the activities of the building. The centrality and visibility of the forum is key to the design, acting as a hub for social activities as well as for intuitively navigating and accessing all of the facility’s programs. Students follow the larger urban flow of circulation into this space and up through the building via a circulation spine composed of stairs, benches, lounges, and a variety of adjoining study areas. The flexibility of the forum space will also allow it to host concerts, job fairs, and other events central to Trent student life.

闪电般的建筑,风一般的贯通丨特伦特大学学生中心第7张图片

闪电般的建筑,风一般的贯通丨特伦特大学学生中心第8张图片

设计&技术原理

建筑的沿街一侧较为坚实,而南侧沿河一面则较为通透,从上部楼层学生们能够感受到开阔的景观视野。建筑的室内外空间相互流通,内部区域面向外部露台开放。在沿河一侧,建筑平面似乎呼应了旁侧Bata图书馆的几何形态,学生中心形态表现得更为细长、有机。

DESIGN & TECHNICAL PRINCIPLES
Featuring a solid ground-level façade on the road side, the building opens to panoramic views south to the river, and to the larger campus and surrounding landscape from the upper storeys. A true indoor-outdoor space, interior gathering spaces open to exterior patios and terraces. From the river side, the legibility of the building’s floor plates subtly references the geometry of the adjacent Bata library in a more elongated, organic language.

闪电般的建筑,风一般的贯通丨特伦特大学学生中心第9张图片

在设计中,建筑师既呼应了原特伦特校园的设计风格,同时也表达出了建筑自身的独特性与现代感,建筑以其特有的方式呼应场地的自然美景,其沿街立面包裹着独特的预制混凝土,其外部所呈现出粗糙的混凝土质感,而这样的手法也同样运用在Bata图书馆等其他校园建筑中,建筑师通过混凝土面板的动态感来强调建筑肌理。建筑屋面由200mm厚的道格拉斯冷杉木建造而成,既呼应了周边森林环境,又再次强调了校园原有建筑的特征。同时,建筑师还通过运用水平线条来强调与Ron Thom校园建筑当代质感与设计逻辑的联系。

Responding to a desire to connect with the original Trent campus design but also to arrive at a unique and contemporary approach to the natural beauty of the site, the road-facing side of the building is clad with a unique photo-etched precast concrete. The precast panels’ exterior finish was created from an image of the distinctive rough aggregate concrete used on the Bata Library and throughout the original campus, enhanced by dynamic folds in the panel forms. Visible exterior wood roof structure—comprised of 200mm deep douglas fir glulam beams—ties both to the surrounding wooded environment as well as detailing in the original university buildings. Together, the materiality, detailing and strong horizontal expression of floor levels serve to communicate with and offer a lighter, respectful contemporary counterpoint to the materiality and formal logic of the Ron Thom campus.

闪电般的建筑,风一般的贯通丨特伦特大学学生中心第10张图片

闪电般的建筑,风一般的贯通丨特伦特大学学生中心第11张图片

闪电般的建筑,风一般的贯通丨特伦特大学学生中心第12张图片

在项目中建筑师也结合了多项可持续发展策略,并且以被动式策略为主。建筑师仔细考虑了建筑朝向,并且充分利用冬季时由南至东侧的太阳热量。另外,出挑的屋面也在夏季为学生们带来阴凉。中央大型庭园能够实现室内有效的自然通风,在幕墙系统中,建筑师使用了Low-E着色玻璃,这样能够大大提升幕墙的性能。除此之外,建筑中还结合有利于空气处理的能源回收系统、LED照明设备、低流量管道固定装置。为了呼应社会可持续发展的理念和特伦特大学的历史传统,该建筑满足学校的可行性标准,并且还结合有诸如无障碍卫生间、母婴室等功能用房。

A pragmatic sustainable strategy underpins the design of the building, centred on passive approaches. The building’s carefully considered orientation and solid-to-void relationships take advantage of heat gain in winter from the south and east but deep canopies ensure key areas are shaded from summer sun. Natural ventilation is provided through the Center's large 3-storey forum. The curtain wall glazing achieves high-performance through use of Low-E, tinted and fritted glazing units that are filled with argon. Other measures include energy reclamation on air handling units, LED lighting and low flow plumbing fixtures. Underpinning a desire for social sustainability and to continue Trent’s history as a socially progressive institution, the building meets University’s stringent accessibility guidelines, and incorporates important spaces such as gender free washrooms and a breastfeeding area.

闪电般的建筑,风一般的贯通丨特伦特大学学生中心第13张图片

闪电般的建筑,风一般的贯通丨特伦特大学学生中心第14张图片

闪电般的建筑,风一般的贯通丨特伦特大学学生中心第15张图片

闪电般的建筑,风一般的贯通丨特伦特大学学生中心第16张图片

闪电般的建筑,风一般的贯通丨特伦特大学学生中心第17张图片

闪电般的建筑,风一般的贯通丨特伦特大学学生中心第18张图片

闪电般的建筑,风一般的贯通丨特伦特大学学生中心第19张图片

闪电般的建筑,风一般的贯通丨特伦特大学学生中心第20张图片

闪电般的建筑,风一般的贯通丨特伦特大学学生中心第21张图片

闪电般的建筑,风一般的贯通丨特伦特大学学生中心第22张图片

建筑设计:Teeple Architects
地点:加拿大,彼得伯勒
项目团队:Stephen Teeple, Chris Radigan, Darryl Biedron, Eric Boelling, Aiden Mitchelmore, Julie Jira, Polly Auyeung, Tanya Cazzin
面积:34000.0平方英尺(约3158平方米)
项目时间:2017年
摄影:Scott Norsworthy - Andrew Latreille
制造商:Rockfon, Douglas Fir
结构工程:LEA Consulting Ltd
机械工程:Crossey Engineering Ltd
电力工程:Crossey Engineering Ltd
IT/通信/安全:Crossey Engineering Ltd
可持续/LEED 顾问:Zon Engineering Inc
景观设计:Basterfield & Associates Inc
土木工程:D.M. Wills Associates Ltd
声学设计顾问:Novus Environmental Inc
食品服务:Kaizen Foodservice Planning & Design Inc
可行性:DesignABLE Environments Inc
建筑规范顾问:David Hine Engineering

Architects: Teeple Architects
Location: Peterborough, ON, Canada
Project Team: Stephen Teeple, Chris Radigan, Darryl Biedron, Eric Boelling, Aiden Mitchelmore, Julie Jira, Polly Auyeung, Tanya Cazzin
Area: 34000.0 ft2
Project Year: 2017
Photographs: Scott Norsworthy - Andrew Latreille
Manufacturers: Rockfon, Douglas Fir
Structural Engineer: LEA Consulting Ltd
Mechanical Engineer: Crossey Engineering Ltd
Electrical Engineer: Crossey Engineering Ltd
IT/Telecom/Security: Crossey Engineering Ltd
Sustainability/LEED Consultant: Zon Engineering Inc
Landscape Architecture: Basterfield & Associates Inc
Civil Engineer: D.M. Wills Associates Ltd
Acoustic Design Consultant: Novus Environmental Inc
Food Services: Kaizen Foodservice Planning & Design Inc
Accessibility: DesignABLE Environments Inc
Building Code Consultant: David Hine Engineering

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (11975 articles)


教育建筑 (764 articles)


学生中心 (9 articles)


加拿大 (320 articles)


彼得伯勒 (2 articles)


2017 (887 articles)


Teeple Architects Inc. (2 articles)


混凝土 (2680 articles)


木材 (2927 articles)


玻璃 (2032 articles)