网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
在狭缝处也能大放异彩的广场设计第1张图片

在狭缝处也能大放异彩的广场设计第2张图片

挪威卑尔根MCB广场景观
MCB Square by Smedsvig Landskap AS

由专筑网pilewyj,杨帆编译

Odd Frantzens广场:从庭院到辐射城市空间的卑尔根传媒城主入口

该项目的核心挑战在于如何将一个光线较差的庭院改造成一个明亮、理想的开放型城市空间,使之能配得上卑尔根这座传媒都市中心的称号。于是,设计师们选择了一种光面的鹅卵石地板,这种材料比传统鹅卵石规格更大,表面的抛光程度也更为明显。我们就是用这种材料建立了一个色调板。在与ZeNISK的灯光设计师合作的过程中,我们设计了专门用于支撑藤蔓植物的照明杆。这些吸引人的雕塑能够照亮房间,无论是白天,还是夜幕降临的时候。巨大的几何形状的长凳嵌在黑色的花岗岩中,这种黑色的座椅能与明亮的地板形成对比。同时这种坐凳能吸收太阳光,还能为人们提供温暖的休息区。

Smedsvig Landskap: Odd Frantzens square: from shadowed courtyard to radiating urban space and main entrance for Media City Bergen
This was the central challenge of the project: how to transform a dark courtyard into a luminous, desirable, urban space, worthy of the new media hub in Bergen? By applying a bright cobblestone floor, but in a slightly larger format and more polished surfaces than traditional cobblestone, we established a hued floor. In collaboration with lightning designers from Zenisk, we designed luminaire poles, specially constructed to support vines. These appealing sculptures illuminates the room, day and night. Large, geometrically shaped benches in dark granite with seats in black composite, builds a contrast to the bright floor and provides warm rest areas, heated by the sun.

在狭缝处也能大放异彩的广场设计第3张图片

在狭缝处也能大放异彩的广场设计第4张图片

在狭缝处也能大放异彩的广场设计第5张图片

MCB广场有两个主要的立面和若干个面向两个不同街道的入口;Lars Hilles是卑尔根的一条主要街道,这条道路承载有城轨、自行车车道、人行道和汽车道路等多种交通功能;Vestre Strømkaien 则是一个长方形的、僻静的庭院,院落也设有内外环境联通的小径。卑尔根的城市景观中在立面和城市空间角度都恨显而易见。开发和设计这两个空间的方法遵循一种理念,即在内部的大中庭和外部的公共空间之间尽可能建立优质的连接。该广场的设计是以八边形的几何形态为基础进行的。这种结构源于建筑中原有的三个塔,而它们也通过MCB广场的重建而得到保护和修复。黑白的对比与过渡的手法也被用于强调场地中的建筑和设计,这也为场地使用者去探索建筑内外的一切事物建立了一个场景。         

MCB has two main facades and entrances from two different streets; Lars Hilles gate is a main street in Bergen, with the city light train, bike lane, walkway and car road; Vestre Strømkaien was an oblong, secluded courtyard, with passage to its inner section. Both facades and urban spaces are readily visible in the Bergen cityscape. The approach for developing and designing these two spaces, follows a concept of establishing the best possible connection between the large atrium inside and the public spaces outside. The design plays on the shape of the octagon. This structure stems from the original three towers in the building, which were kept and enhanced through the reconstruction of MCB. Contrasting transitions in black and white are applied to accentuate architecture and design, which in turn establishes a scene for everything that can be explored both inside and outside of the building.

在狭缝处也能大放异彩的广场设计第6张图片

在狭缝处也能大放异彩的广场设计第7张图片

在狭缝处也能大放异彩的广场设计第8张图片

在狭缝处也能大放异彩的广场设计第9张图片

Vestre Strømkai街如今已改名为Odd Frantzens 街,这是根据共享空间原则进行设计的。一片由黑色三角形构成的明亮地面,从场中的一个立面延伸到另一个立面,并在MCB广场和海洋高中之间创造了一个完整的空间体。这个黑色三角形反射了MCB广场中建筑的三座塔。街道小品的构成也反映了内部的概念,这些小品的设计也遵循着整个工程中几何形状的规律。为了将人们的注意力吸引到新的城市空间中去,该景观节点的中心设置了一处灯光设计,由ZENISK工作室设计。发光柱在地板上形成大圆圈,吸引人们的注目。由于场地毗邻众多高楼,庭院在白天的大部分时间里都处于阴影之中。为此,我们没有选择移栽更多的遮阴植树。相反,我们所挑选的绿色植物大多是细长的,高约六米,能够攀附钢架结构的大叶马兜铃和五叶地锦。随着时间的推移,这些精致的结构将成为场地中最亮眼的一抹绿色,在增添绿色植物的同时,它们也会给公共空间带来更大的遮阴。

Vestre Strømkai has been renamed Odd Frantzens plass and is designed according to shared space principles. A bright floor including black triangles stretches from one facade to the other and creates an entirety in the court yard between MCB and the marine high school. The black triangles mirror the three towers on the MCB building. The composition of furnishing mirrors the concept inside and is based on the geometrical shapes found throughout the project. To lead attention to the new urban space, the centre of attraction is light design, designed by ZENISK. The luminary poles form large circles on the floor; a design detail that catches the eye. Due to the adjacent tall buildings, the courtyard lies in shadows in large parts of the day. For this reason, we chose to not add more shadow by planting trees. Instead ,the greenery consists of slender, six meters tall, steel pillars with Aristolochia macrophylla and Parthenocissus quinquefolia. With time, these delicate structures will grow into highlighted, green features, without adding more shadow to the public space.

在狭缝处也能大放异彩的广场设计第10张图片

在狭缝处也能大放异彩的广场设计第11张图片

在狭缝处也能大放异彩的广场设计第12张图片

在狭缝处也能大放异彩的广场设计第13张图片

设计:Smedsvig 景观设计事务所
项目建设工作: 景观建筑设计
景观设计其它单位 (architects and landscape architects):MAD建筑设计事务所
灯光设计:Zenisk 设计事务所
庭院园艺景观设计: Wikholm 设计事务所
项目地点(国家、城市、街道):挪威,卑尔根市,卑尔根传媒城
项目年份:2014年-2017年
建设年份:2017年
摄影:Paal Hoff

Short office name: Smedsvig Landskap
Role of your office in the project: Landscape architect
Website: http://www.smedsvig-landskap.no/
Other designers involved in the design of landscape (architects and landscape architects): MAD arkitekter AS
Lightning: Zenisk AS
Gardener/landscape: Wikholm AS
Project location (Street, City, Country): Media City Bergen- Odd Frantzen Plass, Bergen, Norway
Design year: 2014-2017
Year Built: 2017
Photo credit: Paal Hoff

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

景观 (434 articles)


公共景观 (14 articles)


广场 (73 articles)


照明 (22 articles)


景观小品 (18 articles)


挪威 (128 articles)


卑尔根 (5 articles)


2017 (761 articles)


鹅卵石 (18 articles)