网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
想不想在繁忙的生活中寻找一抹清新?第1张图片


JOB楼前的智能集散广场
A smart gathering square for the “JOB” venue by Ateliers UP+

由专筑网pilewyj,李韧编译

历史背景与设计理念        
   
由于Sept Deniers区位于由Garonne河岸和高速公路所包围的内陆,这个区域成为图卢兹市的一个“岛”。这里曾经是一个工业区,目前该地区正在筹划转型,其中就包括即将成为地标的“JOB”广场。

图卢兹这片区域世代以来以当地高质量的“JOB”品牌卷烟纸而闻名,但是自1988年工厂关闭以来,这里的周边关系就发生了转变。主要建筑“AMIRAL JOB”是二十世纪的工业遗产,一直保存至今。2011年,市政府决定把这一地区改造成充满活力的居民共享社区。

原有建筑“AMIRAL JOB”已被改造成一座极具吸引力的文化体育大厅,其中设置有游泳池、音乐厅、音乐学校,甚至还有地下停车场(该项目由Puig / PujoL建筑事务所主持设计)。但是,这项工作还没有结束,还存在一些挑战,即如何提升当地居民的生活质量?如何尊重该地区的特有身份?

法国工作室SCE Ateliers UP+负责该项目的全球推广和JOB广场的管理组织,同时也负责该片区公共空间(主要广场、街道和道路)的设计和建造。鉴于场地历史和当地议会政府对于该项目的期望,SCE Ateliers UP+团队选择通过研讨会的方式来与当地居民进行公开对话,从而为公共空间项目进行原始构思。

HISTORY AND CONCEPT
Set on the Garonne river banks and landlocked by expressways, the Sept Deniers district is an “island” in the city of Toulouse. Formerly an industrial zone, the area is currently achieving its transformation, in which the “JOB” square is to become the landmark. Known by generations of Toulouse inhabitants as the place of the former factory of high quality “JOB” cigarette paper, the neighbourhood has started its metamorphose since the closure of the factory in 1988. The main building “AMIRAL JOB”, classified industrial heritage of the twentieth century, has been preserved. In 2011, the municipality decided to deeply transform the area, which was more kind of a suburban area into a dynamic living neighbourhood. “AMIRAL JOB” former building has been transformed into an attractive cultural and sports hall, hosting a swimming pool, a concert hall, a music school, underground car park… (PUIG/PUJOL architects). The job was not over yet and some challenges remained: how to boost the local based life for inhabitants, how to respect the identity of the area? As a part of the global reflection of promotion and organisation of the JOB square / Sept Deniers district, the SCE Ateliers UP+ has been appointed to work on the design and realisation of the public spaces (main square, streets and paths). Given the importance of the site history and the local council expectations, SCE Ateliers UP+ team favoured an open dialogue with the local population via participatory workshops to draft the public spaces project.

想不想在繁忙的生活中寻找一抹清新?第2张图片


想不想在繁忙的生活中寻找一抹清新?第3张图片


想不想在繁忙的生活中寻找一抹清新?第4张图片


想不想在繁忙的生活中寻找一抹清新?第5张图片


项目概况   
        
该项目的基本规划理念将着重于公共空间的多功能利用,一个面积为2500平方米的开敞空间周围环绕着若干小庭院,这些小庭院有着不同的使用功能(如庭院、入口、花园广场……),这个大型空间与行人路径网络相连接,从而将几个未经使用的空间重新组合在一起。建筑师将许多障碍物(道路/墙壁/植被/围栏)进行移除,提升道路、公共空间的使用效率,从而也加大了各项元素之间的视觉联系。

在这片区域,建筑师通过精细的布局来展示各个功能空间之间的关联。一目了然、简洁实用但又不失优雅的街道小品和整洁的细部规划都经过仔细斟酌。在广场周围,街道小品与建筑体自身相互呼应,同时建筑还结合了代表JOB公司的红菱标志。

DESCRIPTION
The underlying planning concept of the project is the multifunctional use of public space: A large opened area of 2,500 m2 surrounded by small courts with a vast range of usage and functions (such as the patio, the entrance, garden square,…), that connects to the pedestrian paths network and thus reunites together several unused spaces. With the removal of numerous obstacles (networks / walls / vegetation / fences), the rehabilitation of pavement and the light levelling of the ground, public spaces, even so they are located on both sides of the Blagnac road, can now visually connect/communicate. On the floor, a fine layout work reveals the spaces without complicating them. The choice of sober, functional but yet elegant street furniture and uncluttered furniture lines was carefully thought through. Round the square, street furniture is in harmony with the building and adopts the JOB’s red diamond logo.

想不想在繁忙的生活中寻找一抹清新?第6张图片


想不想在繁忙的生活中寻找一抹清新?第7张图片


想不想在繁忙的生活中寻找一抹清新?第8张图片

   
绿化表达     
         
JOB大楼附近的街道主要由裸露的石材铺设而成,在规划区域时,植物起到了至关重要的作用,因此建筑师在景观设计中进行了细致的思考。

绿化的设置突出了场地与Garonne河的关联,让使用者感受建筑与环境之间的联系。轻巧的植物引导着使用者的主要流线,另外,建筑师在工作场所周围种植了许多的朴树(树莓树),给使用者带来足够的庇荫处。在行人通道的两侧也栽植了丰富多样的植物,如“美食小巷”就有着各式各样的果树和食用植物。

该区域与JOB广场的石材形成鲜明对比,这里为当地居民创造了更多的亲密场所。该区域的中心已经成为充满活力的多功能空间,广场能够举办各种各样的庆祝活动,而每周的集市活动也带来了经济效益。   
         
通过这种清晰的布局方式,该项目的多种复合功能拥有了相互联系但却有趣的空间表达,这能够表达场地的历史气息,同时也促进了这个街区的未来新发展。
                  
THE GREEN TOUCH
The JOB venue being mainly made with bare mineral, the plants were of paramount importance when renovating the area, thus our team put a lot of thoughts when composing the landscape. The choice of plants is designed to highlight the proximity of the Garonne River and thus it looks like the JOB venue is moored on its bank. Perennials and wild grasses provide softness and lightness and lead visitors towards the main entrance. More Celtis australis (hackberry trees) have been planted round the JOB venue and the surroundings thus offering sufficient shaded spots. The pedestrian walkways provide abundant and diversified vegetation like the “Gourmet alleys” that offer a surprising variety of fruit trees and edible plants. A rich diversity of plants stata is used such as espalier fruit trees, berry shrubs, annual and perennial edible plants …. It comes in contrast with the minerality of the JOB square; they create more intimate spots and real island of freshness for the local residents. The heart of the neighbourhood has become a dynamic and multifaceted space: the layout of the square is designed to host all kind of festivities; the weekly market reinforces local economic activity.
By its sobriety, the project offers linked but singular spaces with multiple and diverse uses. It also contributes to the affirmation of the historical past while projecting the neighbourhood into a new urban history.

想不想在繁忙的生活中寻找一抹清新?第9张图片


想不想在繁忙的生活中寻找一抹清新?第10张图片


想不想在繁忙的生活中寻找一抹清新?第11张图片


想不想在繁忙的生活中寻找一抹清新?第12张图片


想不想在繁忙的生活中寻找一抹清新?第13张图片


想不想在繁忙的生活中寻找一抹清新?第14张图片


想不想在繁忙的生活中寻找一抹清新?第15张图片


想不想在繁忙的生活中寻找一抹清新?第16张图片


想不想在繁忙的生活中寻找一抹清新?第17张图片


想不想在繁忙的生活中寻找一抹清新?第18张图片


想不想在繁忙的生活中寻找一抹清新?第19张图片


想不想在繁忙的生活中寻找一抹清新?第20张图片


想不想在繁忙的生活中寻找一抹清新?第21张图片


想不想在繁忙的生活中寻找一抹清新?第22张图片


想不想在繁忙的生活中寻找一抹清新?第23张图片


想不想在繁忙的生活中寻找一抹清新?第24张图片


工作室名称:les ateliers up+ de SCE
项目负责部分:景观设计,城市规划
网站:http://ateliersup-plus.fr/
项目地址:法国,图卢兹市
项目名称:邻里公共空间的提升改造项目
任务:公共空间单体设计与空间关系的梳理
设计年份:2011年-2014年
建造年份:2015年- 2017年3月
预算金额:220万欧元
场地面积:10 000 m2
图片版权:MC LUCAT(摄影)
设计草图,剖面设计… (来源于UP+ de SCE工作室)
客户:图卢兹市政(Greater Toulouse)
城市设施制造商:树池和垃圾箱:Accenturba;坐凳:AREA;围栏与自行车站点:Acropose;喷泉:Santa & Cole;行人护柱:SERI
植被养护:Pépinière Cholat

Short office name: les ateliers up+ de SCE
Role of your office in the project: Landscape architect, urban planner
Website: http://ateliersup-plus.fr/
Location: Sept Deniers district – Toulouse – FRANCE
Program: Requalification of JOB neighborhood public spaces
Mission: Public spaces project design and public dialogue
Design year: 2011-2014
Years of construction: 2015- delivery in March 2017
Budget: 2 200 000 €
Place Area: 10 000 m2
Image credits:
MC LUCAT (photography)
Plan sketches, cross section… (les ateliers UP+ de SCE)
Client: Toulouse Métropole (Greater Toulouse)
Urban equipment manufacturers: Tree grate & Trash can: Accenturba, Seating: AREA, low barrier & bike support: Acropose, Fountain: Santa & Cole, Bollards: SERI
Tree nursery: Pépinière Cholat


出处:本文译自www.landezine.com/,转载请注明出处。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

规划 (128 articles)


城市规划 (226 articles)


广场 (77 articles)


法国 (545 articles)


图卢兹 (5 articles)


2017 (796 articles)


石材 (478 articles)