网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
零退距的建筑体验丨墨尔本Gravity公寓塔楼第1张图片
© Jaime Diaz-Berrio

Gravity Tower / Plus Architecture

由专筑网李韧,杨帆编译

来自建筑事务所的描述:项目位于南墨尔本的一个著名交叉路口,这座29层的公寓楼是当地第一个完成的重点项目。该地块周围环绕着工业建筑、大型基础设施,其北侧是城市中心,南侧是19世纪的城市住宅。

Text description provided by the architects. Located on a prominent intersection in South Melbourne, this 29 level apartment building is the first completed project of the significant urban renewal precinct of Fishermans Bend. The site is bound by post-industrial landmarks, large scale infrastructure and the city centre to the north and fine grain 19th century residential fabric to the south.

零退距的建筑体验丨墨尔本Gravity公寓塔楼第2张图片
© Jaime Diaz-Berrio

该项目的一大难点是在较小的地块建造一座高层建筑。墨尔本城市规划所遵循的设计策略使得这栋塔楼的南面完全无退距。建筑的场地规划是这一策略的直接表达,其中有三个重要元素:裙房、混凝土构架以及玻璃灯笼型单元住宅。

The initial response was informed by the challengingly small size of the site. An urban design strategy led by Melbourne’s famous laneways enabled the tower to be built on the southern boundary with zero setback. The building composition and planning is a direct articulation of this initial strategy; Podium, concrete Spine and glazed Lantern.

零退距的建筑体验丨墨尔本Gravity公寓塔楼第3张图片
© Nicole England

零退距的建筑体验丨墨尔本Gravity公寓塔楼第4张图片
标准层平面图/Typical Floor Plan

塔楼中的大多数住宅均呈灯笼型,而70米高的遮阳板为居民遮挡住澳洲夏日的炎炎日光。居住者们甚至能够看到远处的城市公路,而人们的视野会随着不同的位置产生变化,并从不用角度呈现出不同的效果。另外,建筑师巧妙运用了恰当的比例以及金属百叶来与建筑南侧的传统住宅区形成对比。

The Lantern houses the majority of the dwellings and is highlighted by the 70m high brise soleil protecting the residents from the harsh Australian summer afternoon sun. The chevron super graphic pattern speaks to the speed and scale of the macro size of the freeway and city vista beyond. The scale and motion of this articulated pattern flows and changes depending on the viewer’s location, presenting a new interaction from every angle. However, experienced from the pedestrian scale the metal louvres visually dissolve and talk to the patchwork jumble of the established residential neighbourhood to the south.

零退距的建筑体验丨墨尔本Gravity公寓塔楼第5张图片
© Nicole England

建筑中部是大楼的核心筒,两侧为卧室公寓,其排布方式与建筑立面的百叶相仿。为了让建筑具有社区感,建筑的顶部设计了一系列的公共区域,其中有电影院、餐厅、休息室、SPA以及烧烤区。

The spine, holding the elevator core and two-bedroom apartments at each side, rises in contrast to the angled louvres of the lantern. To foster a sense of community, the top of the spine houses a series of communal spaces including cinema, dining, lounge, spas and bbq areas.

零退距的建筑体验丨墨尔本Gravity公寓塔楼第6张图片
立面图/Elevations

裙房的地面层设置有餐厅、入口门厅以及停车场出入口。由于当地气候因素,到了一定的季节,这里会遭受洪水的侵袭,因此,相关条例规定建筑的居住空间必须高于地面1.5米,这样能够确保居民的人身财产安全。于是建筑师将建筑的下部空间主要用于停车,并且不做其他过多用途。

The Podium has a ground level restaurant, resident’s entry lobby and the carpark entry. Much of the precinct has some level of flood risk. In this case the buildings inhabited spaces are required to be 1.5m above street level to mitigate flooding. This has led to innovations such as the use of carpark flood barriers and a sacrificial internal flood zone within the building.

零退距的建筑体验丨墨尔本Gravity公寓塔楼第7张图片
© Jaime Diaz-Berrio

在设计的初始阶段,建筑师就充分思考当地的公寓建筑应该呈现什么样的姿态,以及人们居住在里面会产生什么样的感受。这座Gravity公寓塔楼采光充足、通风良好,充分考虑了当地的环境与气候。并且还为居民们提供了一定的基础设施以及紧急逃生场所。

From the outset the project was designed to question what a vernacular apartment building should look like, respond to and feel like to live in. The Gravity apartment tower is light filled, airy and responsive to its location and climate. It supports its residents with generous communal facilities and sheltered private spaces to retreat to.

零退距的建筑体验丨墨尔本Gravity公寓塔楼第8张图片
© Jaime Diaz-Berrio

零退距的建筑体验丨墨尔本Gravity公寓塔楼第9张图片
© Nicole England

零退距的建筑体验丨墨尔本Gravity公寓塔楼第10张图片
© Nicole England

零退距的建筑体验丨墨尔本Gravity公寓塔楼第11张图片
场地平面图/Site Plan

零退距的建筑体验丨墨尔本Gravity公寓塔楼第12张图片
平面图/Floor Plan

零退距的建筑体验丨墨尔本Gravity公寓塔楼第13张图片
立面图/Elevations

建筑设计:Plus Architecture
地点:澳大利亚,南墨尔本3205
主创建筑师:Ian Briggs
面积:15426平方米
项目时间:2017年
摄影:Jaime Diaz Berrio,Nicole England
制造商:Bosch, Colorbond, Qasair
结构工程:Mordue Eng
机械工程:Lucid Eng
电气工程:Refer Mech
消防设计:Olsson Fire
建筑勘察:Checkpoint
声学设计:Acoustic Logic
环境审查:Peraco

Architects: Plus Architecture
Location: 89 Gladstone St, South Melbourne VIC 3205, Australia
Architect in Charge: Ian Briggs
Area: 15426.0 m2
Project Year: 2017
Photographs: Jaime Diaz-Berrio, Nicole England
Manufacturers: Bosch, Colorbond, Qasair
Structural: Mordue Eng
Mechanical: Lucid Eng
Electrical: Refer Mech
Fire Services: Olsson Fire
Building Surveyor: Checkpoint
Acoustics: Acoustic Logic
Environmental Auditor: Peraco


出处:本文译自www.archdaily.com/,转载请注明出处。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (9367 articles)


居住建筑 (2880 articles)


公寓楼 (62 articles)


澳大利亚 (388 articles)


2017 (747 articles)


ThePlus Architects (3 articles)


混凝土 (2242 articles)


玻璃 (1489 articles)