网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
巧妙运用砖石,让建筑同样出色|伊朗Natanz别墅第1张图片

Natanz Villa / White on White Studio

由专筑网李韧,曹逸希编译

来自建筑事务所的描述:该项目位于伊朗纳坦兹(Natanz)郊区,由于客户的预算有限,因而选择了这一小块地作为别墅的基地,客户的主要要求是在保证不影响室内隐私的前提下,尽可能地将空间开放,从而让居住者能够在室内欣赏到东南侧花园的美景。除了上述要求,该基地为核武器所在地,它具有很强的政治重要性,当地政府对建筑材料和相关工作人员的进入有所限制,这迫使别墅在施工的过程中只能够使用当地的材料。

From the architect. Located in Natanz’s suburbs, this small plot of land was chosen to become the home of a cozy villa with a limited budget for construction. The client’s main demand was preserving the view toward south-east horizontal gardens for all interior spaces while maintaining their privacy. In addition to the concern mentioned above, because of the political importance of this site in which nuclear facilities are located, there was limited access to materials and professional workforce. This compelled the client to merely use the local materials.

巧妙运用砖石,让建筑同样出色|伊朗Natanz别墅第2张图片
© Arash Ashourinia

巧妙运用砖石,让建筑同样出色|伊朗Natanz别墅第3张图片
© Arash Ashourinia

巧妙运用砖石,让建筑同样出色|伊朗Natanz别墅第4张图片
设计过程图解/Design Process Diagram

根据纳坦兹的城市法规规定,架空层的上部只能设计一层空间,因此架空层便无法欣赏到东南部花园的美景,于是,建筑师决定让架空部分尽量开敞,然后将所有的功能用房设置在一层空间,然而如果这样设计,那么建筑师便需要仔细考虑该以何种策略让建筑内部空间拥有良好的视野。

Since according to Nataz city code, just one floor on the top of the pilot level was allowed to build, and pilot level did not have any views over the flat gardens in the southeast, it was decided to leave the pilot level open as much as possible and transfer all functional needs to the first floor. After placing all spaces on one floor, the main challenge was to preserve the view of all spaces.

巧妙运用砖石,让建筑同样出色|伊朗Natanz别墅第5张图片
© Arash Ashourinia

巧妙运用砖石,让建筑同样出色|伊朗Natanz别墅第6张图片
© Arash Ashourinia

巧妙运用砖石,让建筑同样出色|伊朗Natanz别墅第7张图片
© Arash Ashourinia

建筑师首先考虑的是公共空间(起居室、厨房)和私人空间(卧室、浴室)的分隔,将这两个区域设计为两个独立的方盒子,把两个方盒子呈L型排布,将重叠的区域设置为公共区,这便是让这些空间都能够朝向景观区域的最好方法。

Design started with separating the public spaces (living room, kitchen) and private spaces (bedrooms, bathrooms) as two independent boxes. The only configuration that would allow all the interior spaces to have a view to the gardens while maintaining their independence was to juxtapose the boxes in an L shape form while having a common ground.

巧妙运用砖石,让建筑同样出色|伊朗Natanz别墅第8张图片
© Arash Ashourinia

巧妙运用砖石,让建筑同样出色|伊朗Natanz别墅第9张图片
剖面图/Section 1

巧妙运用砖石,让建筑同样出色|伊朗Natanz别墅第10张图片
© Arash Ashourinia

巧妙运用砖石,让建筑同样出色|伊朗Natanz别墅第11张图片
© Arash Ashourinia

西侧的墙是唯一一个与公共街道共用的墙,由砖石砌筑而成,既防止了西晒又保持了室内空间的隐私。建筑师为厨房与起居室设计了落地大玻璃窗远眺花园,而卧室的开窗面积则较小。

The westward wall that was the only one shared with Public Street was covered with brick texture to both guards the unpleasant western light and maintain the privacy of the property. Large windows from floor to ceiling were placed for the walls which overlooked the gardens including kitchen and living room, the size of these windows were smaller in the bedrooms.

巧妙运用砖石,让建筑同样出色|伊朗Natanz别墅第12张图片
© Arash Ashourinia

巧妙运用砖石,让建筑同样出色|伊朗Natanz别墅第13张图片
© Arash Ashourinia

本项目所使用的主要材料是传统的砖石和花岗岩石,这些都是当地的材料。当我们在建筑中使用当地的材料时,客户对从首都到纳坦兹市的物质运输的担忧得到缓解;它还为当地的就业提供了帮助,同时也为客户节约了不少造价。

Main materials that are used in this project are traditional brick and granite stones, both of which are local materials of the region. When we used a local material in the construction, the client’s concerns regarding material transportation from the capital to the city of Natanz were alleviated; it also contributed to the local employment in the region and met the client’s limited budget.

巧妙运用砖石,让建筑同样出色|伊朗Natanz别墅第14张图片
© Arash Ashourinia

巧妙运用砖石,让建筑同样出色|伊朗Natanz别墅第15张图片
© Arash Ashourinia

巧妙运用砖石,让建筑同样出色|伊朗Natanz别墅第16张图片
© Arash Ashourinia

巧妙运用砖石,让建筑同样出色|伊朗Natanz别墅第17张图片
© Arash Ashourinia

巧妙运用砖石,让建筑同样出色|伊朗Natanz别墅第18张图片
© Arash Ashourinia

巧妙运用砖石,让建筑同样出色|伊朗Natanz别墅第19张图片
一层平面图/First Floor Plan

巧妙运用砖石,让建筑同样出色|伊朗Natanz别墅第20张图片
剖面图/Section 2

巧妙运用砖石,让建筑同样出色|伊朗Natanz别墅第21张图片
剖面图/Section 3

巧妙运用砖石,让建筑同样出色|伊朗Natanz别墅第22张图片
剖面图/Section 4

建筑设计:White on White Studio
地点:伊朗,纳坦兹
主创建筑师:Faezeh Arefnazari-Ruhollah Rasooli
面积:200平方米
项目时间:2016年
摄影:Arash Ashourinia
制造商:KWC
承包商:Abbas Arefnazari

Architects: White on White Studio
Location: Natanz, Iran
Lead Architects: Faezeh Arefnazari-Ruhollah Rasooli
Area: 200.0 m2
Project Year: 2016
Photographs: Arash Ashourinia
Manufacturers: KWC
Contractor: Abbas Arefnazari
         

出处:本文译自www.archdaily.com/,转载请注明出处。
        
【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

建筑 (8248 articles)


居住建筑 (2593 articles)


别墅 (482 articles)


伊朗 (38 articles)


2016 (547 articles)


砖石 (44 articles)


玻璃 (1257 articles)