网站地图关于我们

查看相册 View Gallery
霍克松中学——不走寻常路的校园第1张图片

Hokksund Middle School/Østengen & Bergo AS

由专筑网范偲慧,严越编译

Østengen & Bergo景观设计工作室:学校的规划用地有很大局限性,地势太过平坦,没有起伏,相对于周围环境来说显得单调又乏味,其东面是一排又大又漂亮的菩提,南面是一大片山楂树,西面是一条铁轨,高差约3米。

Østengen & Bergo landskapsarkitekter: The site is limited, flat terrain with no particular sight to the surrounding landscape. However, the site is surrounded by a row of large, beautiful linden trees towards Rådhusgate in east, and nice hawthorns in south. In west, the site borders to a railway on a landfilling, 3 m above the schoolyard.

霍克松中学——不走寻常路的校园第2张图片
© Østengen & Bergo

设计理念

学校建筑位于东南方,预留出最好的西南景观朝向用于户外活动。整个场地从南到北分为三个部分:
南边是一个绿色的活动空间,周边绿树成荫,郁郁葱葱,像置身公园之中。
中间的场地像“地毯”一样覆盖在整个学校,从公交车站点到学校主入口,再经过整个教学楼。
北面是交通区域。

Concept
The building is placed towards north-east to achieve the best possible outdoor area oriented towards south-west. The site is divided into three parts from south to north:
- The green part in south with activities and playing areas in a park like atmosphere
- The court with a central “carpet” from the bus stop/ drop-off, towards the main entrance and throughout the building.
- Traffic area in north

霍克松中学——不走寻常路的校园第3张图片
© Østengen & Bergo

教学楼的部分天台上作成露天的阶梯教室,可用于户外教学。
自行车停车区域和校内交通流线。
校园内人车的流线分离,原来的公共汽车站点被挪到了学校北面,汽车的停车场位于学校外部,客车的停车区域在校园主入口和体育馆入口的旁边,货物和垃圾回收通道位于教学楼北侧。自行车的停车区域主要有两处,一个靠近主入口,一个靠近体育馆,预留有大约250辆自行车的空间。

Part of the roof top is made available as an outdoor area with two amphitheaters for outdoor teaching.
Bike parking and traffic.
Vehicular and pedestrian traffic is separated. Existing bus stop is moved to the north of the site. Parking for cars is at an external site. HC parking is next to the main entrance and the entrance to the gymnasium. Delivery and garbage pick-up is arranged along the north-side of the building. There are two main areas for bike parking, one close to the main entrance, and the other one next to the gymnasium, with enough space for 250 bikes.

霍克松中学——不走寻常路的校园第4张图片
© Østengen & Bergo

霍克松中学——不走寻常路的校园第5张图片
© Østengen & Bergo

霍克松中学——不走寻常路的校园第6张图片
© Østengen & Bergo

体育教学、运动以及游戏

设计着重打造一个对孩子和青少年来说吸引力、多样化、令人激动的活动空间,满足不同年龄阶段、不同技能锻炼的需求,为他们的课余和课后生活带来不一样的乐趣。主入口旁边就有一个可供攀爬的雕塑。学校南部的绿色活动空间内有令人放松、相对封闭的球类游戏场地,有用于轮滑和骑行的场地,有沙滩排球的活动空间以及一些用于力量和平衡能力的锻炼器材。由于场地的频繁使用,设计师决定采用人工草皮。垃圾中转站的外立面是一面可供学生徒手攀岩的抱石墙,对面就是一个街头篮球场,角落有一张乒乓球桌。

Physical education, sport and play
The design emphasizes on creating attractive, varied and exciting activities for children and youth with different needs and skills, both during and after school hours. Next to the main entrance, a climbing sculpture welcomes students. The green part is covered by artificial grass due to the intensive use, with spaces for relaxation, enclosed area for ball play, skating/biking park, sand volleyball and strength and balancing challenges. The façade along the garbage shed is used as a bouldering wall, facing an area for street basket and a ping-pong table.
   
霍克松中学——不走寻常路的校园第7张图片
© Østengen & Bergo

休闲、安静、供学习的区域

学校的中心有一长条状,用亮橙色橡胶沥青浇筑的供学生们休息学习的构筑物,不仅可被用作学习和交流的户外露天教室,也可当作旁边运动场地的看台。孩子们可以在这里或坐或躺,看比赛、学习或者只是来吃个午饭。部分户外空间被顶棚覆盖,下面被安置了一些户外家具,即使在下雨天也可以到外面呼吸一下新鲜空气。学习应该每时每刻都在进行,即使是在运动的时候,轮滑场地的铺地材料上印满了物理、化学公式,化学材料分子式等,记不住的可以多来这里看看。

Rest, quiet zones, learning
A seating construction in bright orange rubber asphalt is centrally located in the schoolyard. With its elongated shape and placement, the construction functions both as an outdoor classroom and as a tribune for activities on the green part of the schoolyard. Users are able to choose whether to sit, lie down, be a spectator, learn or simply eat lunch. Part of the outdoor area is covered by a roof and is suited for furniture. Learning is integrated in the pavers who have been characterized with the solar system, chemical formulas and the structure of selected elements.
   
霍克松中学——不走寻常路的校园第8张图片
© Østengen & Bergo

材料运用

校园整体是大型混凝土石块铺路,户外教室是亮橙色橡胶沥青浇筑,整个南部活动空间都铺设了人工草皮,使表面连续又平整,车行道和人行道用的是沥青。

Materials
Large concrete pavers cover the court. The outdoor classroom is in bright orange rubber asphalt. The entire park area in south is covered by artificial grass to get a calm and continuous surface. Asphalt is used for the driveways and pedestrian walkways.
   
霍克松中学——不走寻常路的校园第9张图片
© Østengen & Bergo

植被选择

设计师保留了场地原有的大树。只开花不结果的樱桃树种在橙色的休息区域,西北方的自行车停车场地上是一片红橡木。场地南部,除了原有的山楂之外还另外种植了海棠。

Vegetation
The existing, large trees on site are preserved. Blossoming, sterile cherry trees are planted together with the orange seating element. The bike parking in north-west is under a grove of red oak. South of the field, sargent crabapple is planted in extension of the existing row of hawthorn.
   
霍克松中学——不走寻常路的校园第10张图片
© Østengen & Bergo

可达性分析

整个户外空间满足每个人的可达性要求,所有活动和场地都充分考虑到残疾人士的需求。上天台有直达的电梯,人行道的坡度不超过1:20,从公交车站点到学校主入口有视觉引导线。

Accessibility
The outdoor area is adapted to the requirements of accessibility for everyone, and all activities are available for the disabled. An elevator provides access to the rooftop. Walkways do not exceed an incline of 1:20. From the bus stop to the main entrance there is a visual guiding line.
   
霍克松中学——不走寻常路的校园第11张图片
© Østengen & Bergo

项目信息
项目地点:挪威,霍克松
委托人:Øvre Eiker市政府
竞标:2009年,第一名
项目完成时间:2011-2012年
项目面积:7500平方米
设计单位:奥斯陆Østengen & Bergo景观设计工作室

Data
Location: Hokksund, Norway
Client: Øvre Eiker municipality
Competition: 2009, 1st prize
Realisation: 2011-12
Area: 7500 m2
Landscape architect: Østengen & Bergo landskapsarkitekter, Oslo
Architect: L2 Architects
Photo credits: All photos are by Østengen & Bergo landskapsarkitekter


出处:本文译自www.landezine.com/,转载请注明出处。

【专筑网版权与免责声明】:本网站注明“来源:专筑网”的所有内容版权属专筑网所有,如需转载,请注明出处

专于设计,筑就未来

无论您身在何方;无论您作品规模大小;无论您是否已在设计等相关领域小有名气;无论您是否已成功求学、步入职业设计师队伍;只要你有想法、有创意、有能力,专筑网都愿为您提供一个展示自己的舞台

投稿邮箱:submit@iarch.cn         如何向专筑投稿?

扫描二维码即可订阅『专筑

微信号:iarch-cn

登录专筑网  |  社交账号登录:

 匿名

没有了...
评论加载中,请稍后!

景观 (333 articles)


公共景观 (12 articles)


中学 (14 articles)


挪威 (113 articles)


2012 (375 articles)


混凝土 (2084 articles)


构筑物 (54 articles)